Ceylan, “Türkiye’nin büyümesi ithal tüketime bağlı bir büyümedir”

Ceylan, “Türkiye’nin büyümesi ithal tüketime bağlı bir büyümedir”

Gerçek Gazetesi
Ege ve Akdeniz Bölgesi Genç İşadamları Federasyonu Yönetim Kurulu toplantısı Denizli"de yapıldı. Avrupa Türk İşadamları Konseyi Başkanı Aziz Şahin"in de yer aldığı toplantıya Polonyalı işadamları da katıldılar. Toplantıda konuşan EGAFED Yönetim Kurulu Başkanı Efkan Ceylan, Türkiye ile Polonya arasındaki dostluk ilişkilerinin ekonomik alanda da kendini göstermesi ve karşılıklı olarak ticaret hacminin arzulandığını dile getirdi. Ceylan, “Bizler işadamları olarak yatırımın mümkün olduğu her yere gidebilme gayretinde olan insanlarız. Küreselleşen, küçülen dünyada arttık mesafeler ortadan kalkmıştır. Sermayenin, girişimin, yatırımın coğrafyası ve sınırları artık yoktur. Polonyalı işadamlarının Türkiye"ye gösterdikleri ilgi bizler için sevindiricidir. Çünkü her iki ülkenin birbiriyle olan ticaret hacmi sadece 3 milyar dolardır. Bu oranın çok daha artması gerekmektedir. Her iki ülkenin girişimcilerinin, her iki tarafta da desteklenmesi, özendirilmesi gerekmektedir. Avrupa"nın en hızlı büyüyen iki ülkesinin çok daha fazla biçimde karşılıklı ticaretlerini artırmaları için gayret göstermeye devam edilmelidir” diyerek, 1 Temmuz 2011"den itibaren Avrupa Birliği dönem başkanlığını Polonya"nın devralacağını sözlerine ekledi.
Türkiye"nin AB ile tam üyeliğinde Polonya"nın da katkı sunmasını beklediklerini belirten EGAFED Başkanı Efkan Ceylan, Türkiye"nin tam üye olduğu bir AB"nin, bugünkünden çok daha güçlü ve avantajlı olacağını kaydetti.
“Türkiye"nin seçim atmosferine girdiği bugünlerde; iktisadi konulara ilişkin kırılganlığın gündeme gelmesi muhtemeldir. Çünkü ekonomi ile siyaset; birbirini etkileyen iki faktör konumundadır” diyen Ceylan konuşmasına şöyle devam etti, “Geçtiğimiz günlerde açıklanan büyüme rakamları herkes açısından memnuniyet verici olmuştur. Türkiye 2010 yılında yüzde 8,9"luk bir büyüme gerçekleştirmiştir. Milli gelirimiz 735 milyar doları aşmıştır. Küresel ekonomik krizin ardından Türk ekonomisinin sergilediği bu olumlu performans dikkat çekicidir. Ancak bu büyüme rakamlarını biraz irdelediğimiz de; aslında büyümenin çok da sağlıklı ve kalıcı ekonomik performansa dayanmadığını görmekteyiz. Milli gelirimizdeki artışın yarıya yakını "ithal tüketimden" kaynaklanmaktadır. Yani Türkiye"nin büyümesi; özü itibariyle ithal tüketime dayalı bir büyümedir. Gayri Safi Milli Hasılamızın 735 milyar dolara yükseldiği 2010 yılında, cari işlemler açığımız 48,6 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu kırmıştır. Evet, 2010 yılında Türkiye rekor bir büyümeye imza attı. Ancak bu rekor büyüme, rekor cari açık pahasına sağlanan bir büyüme olmuştur. Bu büyüme, ne yazık ki istihdama yansımamıştır. İşsizlik, halen Türkiye"nin en büyük problemi olmaya devam etmektedir. Dolayısıyla büyümek yetmez değerli arkadaşlarım. Büyümenin istihdam yaratması, üretim artışı sağlaması ve daha çok yerli kaynaklar aracılığıyla gerçekleşmesi gerekir.
Bizler iş dünyasının içinden gelen insanlar olarak sorunları bizzat yaşıyoruz. Risk alıyoruz, emek harcıyoruz, istihdam yaratıyoruz, vergi ödüyoruz. Türkiye"nin gerçek anlamda büyümesinin anahtarının ekonomi olduğunu hepimiz biliyoruz. TÜGİK, EGAFED ve bağlı GİAD"lar olarak Türk ekonomisinin büyümesi için her anlamda elimizi taşın altına koyduk, koymaya da devam edeceğiz. Denizlili işadamlarının bu yönde gösterdikleri gayret memnuniyet vericidir. Türkiye"nin en büyük sanayi ve üretim şehirlerinden biri olan Denizli, ben inanıyorum ki hak ettiği noktaya gelecektir. Denizli GİAD"ın Denizli"nin gelişmesi için atacağı her adımın, üreteceği her projenin arkasında durmaya ve sizleri desteklemeye devam edeceğiz”
Denizli GİAD"ın 20. kuruluş yıldönümünün de kutlandığı toplantıda Denizli GİAD"a emek harcayan işadamlarını kutlayan Ceylan, ATİK Başkanı Aziz Şahin, Polonyalı işadamlarına teşekkür etti.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EKONOMİ Haberleri