Gerçek Gazetesi
Gelişen teknoloji ile birlikte çevrenin hoyratça kullanılarak yok edilmesi arıları da olumsuz etkiledi. İnsanlarda yaşanan ülserin benzeri, arılarda da yaşanmaya başladı. Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, bilimsel olarak "Nosema" adı verilen balarılarının mide hastalığının hem arıları hem de arıcılık yapanları zor durumda bıraktığını kaydetti.
Günümüzde bir çok koloninin Nosema hastalığı sebebiyle yok olmaya yüz tuttuğunu ve bu sorunla karşılaşan arıcıların Birlik"ten teknik destek alabileceğini ifade eden Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, Balarılarının mide hastalığı olan Nosema"nın balarısı kolonilerini zayıflatarak ve ana arının üreme kapasitesini bozarak önce arıların sonra da bal üreticisi arıcıların baş belası olmaktadır. Arıların midelerinde baş gösteren ve arıların bal üretimini zayıflatan hatta kovanların yok olup gitmesine neden olan bu hastalık arıcılar için büyük bir risk oluşturuyor. Arılar bu hastalık sonucu ölüyor ve bu durum hem doğal dengeye hem de arıcıların ekonomik kayba uğramasına neden oluyor dedi.
Hastalığın belirtisinin genelde verim düşüklüğü ve yavrulama düzeyinin azalması olarak baş gösterdiğini belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç Hastalık üreticilerimiz tarafından kolayca bilinmemekte ve saptanamamaktadır, hastalığın kesin teşhisi bi limsel mikroskobik muayene ile konabilmektedir. Arıcılarımızın bu hastalıkla mücadele etmesi özellikle Aydın Bölgesi"nde yaşanan tarımsal alandaki sıkıntıların bir nebze azalması için çok iyi mücadele edilmelidir. Aydın Arıcılar Birliği olarak Nosema ile mücadele konusunda elimizden geleni yapmaktayız, verim düşüklüğü yaşayan birlik üyelerimiz bize veya uzman kişilere başvursunlar dedi. (iha)