Cevap alamadık

√ Söke halkının temsilcisi meclis üyelerinin kamuoyunu rahatsız eden konuların takipçisi olmalarını bekliyoruz


Durmuş TUNA - Gerçek Gazetesi
(Haber-Yorum)
Söke Belediyesi ağustos ayı meclis toplantısı bugün saat 14.00’de meclis toplantı salonunda yapılacak. Bir aksilik olmadığı taktirde meclis toplantısını Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi başkanlık edecek.
2 Mayıs 2008 tarihinde yapılan mayıs ayı meclis toplantısında Gerçek Gazetesi yönetimi olarak özel sayı çıkarmış ve CHP’li Söke Belediyesi’ni eleştirmiştik. Aradan geçen 3 aylık sürede CHP’li Söke Belediyesi yönetiminin icraatlarını mercek altına aldık. 90 günlük süreçte çok şeyler yazıldı ve yorumlandı. Yaptığımız haberlere ve yorumlara rağmen Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi’den en ufak bir açıklama gelmedi. Açıklamalar; ya partilisi bir meclis üyesinden, ya partilisi bir yöneticiden ya da partisinin mahalle delegesi bir muhabirden geldi.
Bugüne kadar sorduk, ama cevap alamadık. Artık, Söke halkının temsilcisi konumundaki meclis üyelerinden kamuoyunu rahatsız eden konuların takipçisi olmalarını bekliyoruz. Hatta Söke’deki siyasi parti temsilcilerinin de muhalefet görevlerini yapmalarını istiyoruz. Çünkü, biz üzerimize düşeni yaptığımıza inanıyoruz. Biz ne siyasi partiyiz ne de yargıcız. Bizler basın-yayın kuruluşları ve temsilcileri olarak aracıyız. Gelişmeleri halka aktarmakla yükümlüyüz. Üç aydır yoğun bir yayın politikası izledik ve gündemdeki konuları halk adına takip ettik. Özellikle de siyasi parti yöneticilerinin gelişmeleri tiyatro izler gibi seyrettiklerini görmekteyiz. Bu bizi üzüyor. Biz Gerçek Gazetesiyiz, Gerçek Partisi değil. Bu demek değildir ki, bundan sonra görevimizi yapmayacağız. İsteğimiz herkesin görevini yapmasıdır. Halk adına sorduğumuz ve muhatap görülmeyip, cevap bile alamadığımız konularla ilgili olarak özellikle muhalefet meclis üyelerinin takipçi olmalarını bekliyoruz. Meclis üyeleri için kamuoyunu rahatsız eden konuları aşağıda yayınlıyor ve halk adına cevaplarını istemelerini bekliyoruz.

1- Belediye Hizmet Binası inşaatı yapım işi;
En düşük fiyat veren FER-AN GÜR-TAŞ İnş. Ort. Girişimi’nin ihaleden neden el çektirildiğini sormuyoruz. ANIT YAPI İnş. A.Ş.nin ihaleden neden çekildiğini de sormuyoruz. Kamu İhale Kurumu (KİK) nezdinde ihale sonucuna itiraz edildi. KİK’ten ihalenin devamı yönünde karar çıktıktan sonra 60 günlük sözleşme süresinin bitimine 12 gün kalmıştı. Bu zaman zarfında ANIT Yapı İnş. A.Ş. yetkililerinin sözleşme imzalamak için neden çağrılmadıklarını soruyoruz. Sözleşme imzalamak için yasal sürenin aşılmasıyla, ANIT Yapı İnş. A.Ş. yetkililerinin hem ihaleden çekilmelerinin hem de 120 bin YTL. tazminat ödemekten kurtulmaları sağlanmış olup olmadığını soruyoruz.
Belediye Hizmet Binası yapım işinin tekrar ihaleye çıkarılmamasının ne gibi gerekçeleri olduğunu halk adına merak ediyoruz.
Seçim yatırımı olarak görülüp, 2009 yerel seçimine kadar bitirilmesi hedeflendiği için mi ihale yenilenmedi?
İhale yenilenmeyip, en yüksek şyat tekliş veren firmanın tercih edilmesiyle Söke Belediyesi’nin kasasından fazla para çıkmış olması doğru mudur?
Belediye Hizmet Binası yapım işinin ihalesinin yenilenmesi halinde daha düşük fiyatla yaptırılamayacağını kim söyleyebilir?
İhalenin yenilenmesi halinde zaman kaybı yaşanacak olması, ihalenin yenilenip belediyenin kasasından fazla para çıkmamasından önemli mi?
5 firmanın katıldığı ihalede bile düşük fiyat teklifleri verilirken, ihalenin yenilenmemesi ve en yüksek fiyatla yapım işinin ihale edilmesi doğru mudur?
Belediye Hizmet Binası inşaat alanındaki bilgi tabelasına şahıs ve şirket isimlerinin sessiz sedasız ilave edilmelerinin gerekçeleri nedir?
Gerekçe; Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi’nin partilisi ve en yakın arkadaşı, inşaat mühendisi Engin Yıldız’ın da statik projeyi yapmış olması mıdır?
Gerekçe; Elektrik Projeyi hazırlayan Elektrik Mühendisi Alirıza Aloğlu’nun eşi Rezzan Aloğlu’nun 1999 yılında CHP Söke İlçe yönetiminde Necdet Özekmekçi ile birlikte görev yapmış olması mıdır?
Zemin İksa Projeyi hazırlayan İnşaat Mühendisi Y. Emre Şenakın ve Mekanik Tesisat Projeyi hazırlayan firma EKE İnş. ve Tes. Tic. A.Ş.nin yetkilileriyle Başkan Özekmekçi’nin veya CHP’de yöneticilik te yapan İnşaat Mühendisi Engin Yıldız’ın arkadaşlık veya siyasi bağları var mıdır?
Sökeli mimar ve mühendisler; gece-gündüz bu proje için çalıştılar. Söke’ye eser kazandırmak uğruna kuruş kabul etmeden ter dökmüşlerken, neden devre dışı bırakıldılar?
Sökeli mimar ve mühendisler ücret istemedikleri halde devre dışı bırakılmaları sonucu bu hizmetlerin temini karşılığında şahıs ve şirketlere ne kadar ödeme yapılmıştır?
Belediye Hizmet Binası yapım işi ile ilgili kamuoyunda cevap bekleyen bu kadar soru varken, soruşturma açılması ve yargılama süreci başlatılması gerekmez mi?

2- Söke Belediyesi’nin diğer inşaat işleri…
Çarşamba Pazaryeri, Masal Kahramanları Parkı, Mahalle Muhtarlık Büroları, Belediye önündeki Boyacı Kulübeleri, Kemalpaşa Mahallesi Evleri Restorasyonu ve en son olarak ta Söke Belediyesi Hizmet Binası projesinde direkt veya dolaylı olarak CHP üyesi İnşaat Mühendisi Engin Yıldız’ın yer alması tesadüf müdür?
Tesadüf değilse etik bir davranış mıdır?
Özellikle; mahalle muhtarlık büroları, belediye önündeki boyacı kulübeleri ve Kemalpaşa Mahallesi Evleri Restorasyonu için Engin Yıldız’a yapılan ödemelerde nasıl bir yol izlenmiştir?
Konak Mahallesi Muhtarlık Binası’nı mimar Hilmi Salbaş’ın 8 bin 500 ilâ 9 bin 500 YTL. arası bir ücretle yaptığı biliniyor. Konak Mahallesi muhtarlık binası model olarak görülmüş ve diğer mahallelerde de aynı özellik ve görüntüde muhtarlık binaları yapılmış olmasına rağmen 18 bin 500 YTL. ve daha yüksek fiyatlara mâl olduğu doğru mudur?

3- Mezbaha…
Söke Belediyesi bünyesindeki mezbahada tadilat ve yatırıma gidilmesi gerekiyor denildi. Zarar ediyor gerekçesiyle kapatıldı. Özellikle muhalefet meclis üyelerinin kaçak kesimler olabileceği yönünde endişeleri ve uyarıları olmuştu. Başta şap ve kuduz hastalığı görülebilir korkusuyla, denetimlerin sağlıklı yapılıp yapılamayacağı endişesi yaşanmıştı. Başkan Özekmekçi bu konuda Söke İlçe Tarım Müdürlüğü ve Söke Belediyesi ekiplerinin denetimleri artırarak kaçak kesime müsaade edilmeyeceğini söylemişti. Belediyeler hizmet sektörleridir. Zarar ediyor gerekçesiyle bazı birimleri gözden çıkarılamazlar. Sağlıkla ilgili olan konular başta gelir. Kamuoyunda kaçak kesimlerin arttığı ve denetimlerin yetersiz olduğu konuşuluyor.
Denetimler sağlıklı yapılıyor mu?
Bugüne kadar kaçak kesimle ilgili kaç ihbar geldi veya kaç tutanak tutuldu ve cezai işlem yapıldı?
Hayati önem taşıyan mezbaha hizmetinin tekrar yaşama geçirilmesi için çalışmalar var mıdır?
4- Masal Kahramanları Parkı…
Çocuklar için yaşama geçirilen Masal Kahramanları Parkı’na faizi, KDV’si dahil 5 milyon 500 bin YTL. (5 trilyon 500 milyar TL.) harcandığı konuşuluyor. Masal Kahramanları Parkı projesi mecliste görüşülmüştü. Muhalefet meclis üyeleri de onay vermişti. Başkan Necdet Özekmekçi yaptığı konuşmada Kocaeli’nin Derince ilçesini örnek göstermişti. Derince’deki parkın ayda yaklaşık Söke’nin nüfusu kadar ziyaretçiyi ağırladığı söylenmişti. Bu örnekten hareket edilerek yola çıkılmış ve meclis üyeleri gibi biz de basın olarak projeye destek vermiştik. Kendi kendini amorti edeceği söylenen Masal Kahramanları Parkı 9 aydır ziyaretçi ağırlıyor.
Bugüne kadar kaç kişi parkı ziyaret etmiştir?
Ziyaretlerden elde edilen gelir kaç YTL.dir?
Masal Kahramanları Parkı projesine kaç YTL. harcanmıştır?
2008 yılının ilk 6 aylık döneminde 20 bin YTL. (20 milyar TL.) ziyaretçi geliri elde edildiği doğru mu?
Gelir ve gider hesabı yapıldığında kâr mı zarar mı yapılmıştır?
Söke’nin öncelikli yatırımları arasında birinci sırada üniversite ve mobese sistemi gibi konular varken, meclis üyeleri gibi basının da desteği alınarak, milyonlarca YTL. harcanıp yapılan Masal Kahramanları Parkı’nın zarar ediyor olmasının özeleştirisi yapılması gerekmez mi?

5- şehirlerarası ulaşım hizmetleri…
Başkan Özekmekçi, meclis toplantısında yaptığı konuşmasında, şehirlerarası ulaşım hizmetinde zarar edildiğini söylemişti. Aylık zararın 5 bin YTL. (5 milyar TL.) yıllık zararın da 60 bin YTL. (60 milyar TL.) olduğu açıklanmıştı. Özelleştirilip, kiralama yoluna gidilmesi halinde yıllık 60 bin YTL. (60 milyar TL.) kâr elde edileceği açıklanmıştı. Kâr ve zarar hesabı 120 bin YTL. (120 Milyar TL.) denilmişti. Bu açıklamaları da meclis üyeleri gibi basın olarak mantıklı bulup, destek vermiştik.
Söke Belediyesi’nin bünyesindeyken, zarar ediyor gerekçesiyle elden çıkarılan Söke-İzmir arası şehirlerarası ulaşım hizmetinde gelinen nokta nedir?
şehirlerarası ulaşım hizmetlerinin kiralanmasından dolayı bugüne kadar kaç YTL. kâr elde edilmiştir?
şehirlerarası ulaşım hizmetleri devredilen firma her ay 5 bin YTL. (5 milyar TL.) ödemekle yükümlü olduğu ödemeyi yapmadığı doğru mudur?
Ödediklerini de faiziyle birlikte geri almak için yasal yollara başvurdukları, davayı kazandıkları ve temyize gidildiği doğru mudur?
şehirlerarası ulaşım hizmeti elden çıkarılırken başka bir yol izlenemez miydi? Rekabet ortamı neden yok edildi?
Söke Belediyesi’nin hukukçuları yok mudur?
Özelleştirmeye giderken araştırılıp, soruşturulması gerekirken, ben bilirimci zihniyetle mi hareket edilmiştir?
Bu konuda da Başkan Özekmekçi’nin özeleştiri yapması gerekmiyor mu?
Söke Belediyesi’nin şehirlerarası ulaşım hizmeti yetkisinin de kalmadığı doğru mu?

6- Bedesten…
Yapılış amacı; turistler için cazip hale getirilecekti. Bu yönde iş kolları tercih edilecekti. Kuşadası, Selçuk ve Didim başta olmak üzere turistik beldelerdeki tur operatörlerinin Söke’yi tercih etmeleri sağlanacaktı. Böylece de Söke çarşısı hareketlenecek ve esnaf para kazanacaktı.
Bedesten turistler açısından cazibe merkezi haline gelmiş midir?
Amaca uygun işkollarındaki esnaflara dükkanlar kiralanmış mıdır?
Bedesten inşaatı yapım işini alan müteahhit firma ile yaşanan problemler çözülebilmiş midir?
İhale şartnamesine uygun malzeme kullanılmış mıdır?
Belediye personeli için olduğu iddia edilen tesis restoran ve oyun oynanabilecek, stres atılabilecek, dinlenilebilecek bir mekan mıdır?
Bedesten’de belediye personeli için düşünüldüğü iddia edilen tesisin turistik olarak ne gibi getirisi olabilir?

7- Çarşamba Pazar yeri…
Altı otoparklı, üstü katlı, kapalı alanlı, hijyenik ve tozdan çamurdan arındırılmış bir pazar yeri vaad edilmişti. Otopark yok, üst kat yok, yarı kapalı alanlı, tam hijyenik değil, tozdan çamurdan tamamen arındırıldığı söylenemez.
Didim’in ve Davutlar’ın pazaryerlerinin yanında Söke pazaryerinin modern olduğu söylenebilir mi?
Çarşamba pazaryeri inşaatında ihale şartnamesine uygun malzeme kullanıldı mı?

8- Nazım İmar Planı…
Söke’nin 50 ilâ 100 yılı hesaplanarak tasarlandığı söylendi. İşin uzmanları ise; Söke’nin geleceğinin, önünün kapatıldığını iddia ediyorlar. Heyelan bölgesi gerekçesiyle değerli araziler yeşil alan vb. yerler statüsüne çevrildi.
Heyelan bölgesi olan yerlerde, az katlı imara müsaade edilip, fore kazık ve raylı sistemlerle inşaat izni şartı getirilemez miydi?
Belediye Hizmet Binası’nın yapıldığı arazinin altından akarsu geçtiği ve yumuşak zemin olduğundan dolayı fore kazık sistemiyle sorunun giderilmiş olması heyelan bölgeleri için de örnek teşkil etmiyor mu?
En şiddetli yer sarsıntılarının yaşandığı Japonya’da bile teknoloji takip edilerek gökdelenler yapılırken, Söke’de tercih edilen yol halkın malının, mülkünün, birikimlerinin ellerinden alınması demek olmuyor mu?

9- 18. Madde uygulaması…
Nazım İmar Plânı çerçevesinde kaç kez 18. madde uygulamasına gidilmiştir?
18. madde uygulamalarında hangi harita ve kadastrocuların imzası bulunmaktadır?
Belediye meclis üyesi ve imar komisyonu üyesi olup, yani işin başındaki ve imza yetkisine sahip harita ve kadastro mühendisi Burak Özdemir’in 18. madde uygulamalarını yapması etik midir?
Yönlendirme yapılmış mıdır?
İddialar doğru ise; Başkan Özekmekçi kamuoyunun vicdanını rahatsız eden bu gelişmeye neden göz yummuştur?
İşin uzmanları; mimarlar, mühendisler ve ilgili meslek odalarının temsilcilerinin iddia ettiği gibi, Dr. Hüseyin Aksu’nun ekibinin tecrübesiz olduğu, uydudan çekilen görüntüler üzerinden hareket edilerek Nazım İmar Plânı hazırlandığı için sürekli değişiklikler yapıldığı doğru mu?
Kentin Anayasası birilerine para kazandırmak için gelişigüzel mi hazırlatıldı?
Her değişiklik; yeniden proje çizimleri, harita ve kadastro vs. işi demek değil midir?
Sökeli mimarlar, mühendisler ve diğer ilgili meslek odalarının temsilcilerinin CHP’li Söke Belediyesi yönetimine yardımcı olma teklifleri neden kabul görmemiştir?

10- İçkili yerler statüsü…
İçkili yerler statüsünde olmadığı halde çocuk parkı olarak bilinen Harikalar Dünyası’nda hizmete girdiği günden beri Gemi Restoran’da alkol satışına neden izin verildi?
Balık Kafeterya ve Gemi Restoran işletmecisi Ahmet Ersen’in içkili yerler statüsüne dahil olmak için verdiği dilekçesi ikna edilip geri çevrilmesi gerekirken, meclis gündemine taşınması doğru mudur?
Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi ve bazı CHP’li meclis üyelerinin de sık sık Gemi Restoran’da dostlarıyla içki içip, yemek yemeleri kanun tanımazlık değil midir?

11- Fen İşleri Müdürlüğü…
Harita ve kadastro mühendisi olan Yüksel Ertercan’ın Fen İşleri Müdürü yapılması doğru mudur?
Prosüdür gereği Fen İşleri Müdürü İnşaat Mühendisi olması gerekmiyor mu?
Harita ve kadastro mühendisleri, bayındırlık birim şyatlarıyla ilgili ne kadar bilgi sahibidirler?
Hakediş poz numaralarını, kazıklı temeller konusunu harita ve kadastro mühendisleri bilebilir mi?
İnşaatlarda; kanalizasyon kuruyor, hafriyat yapılıyor, demir bağlanıyor, beton dökülüyor ve tüm bu işlerin kontrolü Yüksel Ertercan harita ve kadastro mühendisi olduğu için belediye inşaat mühendisi Raci Bozkaya tarafından yapılıyor. Yüksel Ertercan tamam, diyor.
Arzu Altınöz, Fen İşleri Müdürlüğü için yetkili ve yeterli bilgiye sahip olmasına rağmen neden tercih edilmiyor?
Söke Belediyesi’nde işe göre adam değil de, adama göre iş anlayışı mı hakim?

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SİYASET Haberleri