Gerçek Gazetesi
Aydın İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Kasım Çetin, artan hava sıcaklıkları ve Ramazan ayında yaz mevsimine denk gelmesi sebebiyle oruç tutanların daha dikkatli olmalarını ve beslenme kurallarına dikkat etmeleri konusunda uyardı.
Oruç tutarken beslenmeye daha çok özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Kasım Çetin, Sıcak hava en çok çocukları, hamileleri, yaşlıları, kalp ve şeker hastalarını kötü etkilemektedir. Yaz aylarında sıcakların sebep olduğu sağlık sorunları, Ramazan ayında oruç tutanları iki kat etiketlemektedir. Sağlıklı beslenerek oruç tutmak sıcaklardan da daha az etkilenmenizi sağlar. Oruç tutarken beslenmeye daha çok özen gösterilmeli, az yağlı ve yağda kızartılmadan yapılmış yiyeceklerin seçilmesine, az ve sık aralıklarla yemeye dikkat edilmelidir. Ramazan ayı, toplumumuzun yaşamında önemli bir yer teşkil eder. Gün içinde yemek yenilmediği için sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterilir. Sahur normal kahvaltıdan, iftar ise akşam yemeğinden daha zengin hazırlanır. Bu nedenle Ramazan ile birlikte insanların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelir. Bu dönemde de amaç yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayabilmektir şeklinde konuştu.
MUTLAKA SAHURA
KALKIN
Günlerin uzun olması nedeniyle oruçlu olarak geçen sürenin fazla olduğunu ve bu yüzden sahura da mutlaka kalkılması gerektiğini işaret eden Çetin, Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazanda da sağlanabilmesi için günlük en az 3 öğünü tamamlamamız gereklidir. Bu öğünlerin en önemli olanlarından biri de sahur öğünüdür. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkartmaktadır. Bu durum açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Eğer sahur öğünü ağır yemeklerden oluşursa, gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı yükselir, kilo alma hızı ve riski artar. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde ya hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba tarzı, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün şekli tercih edilmelidir. Gün içinde çok sıvı kaybedildiği için sıvı dengesini düzenlemek çok önemlidir dedi.
İFTARINIZI
ÇORBA İLE AÇIN
İftarda başlangıç için ve beyne doygunluk hissi veren çorbanın en uygun yiyecek olduğunu kaydeden Çetin, Günün ilk öğünü olacak olan iftar, bir çorba ile açılmalı ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlayarak, normal yemeğe daha sonra geçilmesi daha uygundur. Oruç süresince mide çok boş kalmakta ve genelde insanlar bir anda çok şey yedikleri için mide ve kalp sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bunu önlemek için iftarda yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenilmelidir. İftar ile sahur arasına da mutlaka dengeli olmak kaydı ile öğün eklenmelidir diye konuştu.
RAMAZANDA REFLÜ
VE KABIZLIKTIĞA
DİKKAT
Ramazan ayında beslenme kurallarına uyulmadığı takdirde birtakım sağlık sorunlarının da oluşabileceğini dile getiren Çetin, sözlerini şu şekilde noktaladı: Ramazan ayında en sık karşılaşılan sorunlar, mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlayabileceğimiz reflü ve kabızlıktır. Kahve, kakao, çikolata gibi aşırı kafein alımından kaçınmak, yemeği yer yemez yatmamak, yağlı yiyecekler yememek, alınacak önlemlerdir. Kabızlık problemi çekenlerin ise posalı besinleri daha fazla almaları gerekiyor. Bunun için meyve ve sebze tüketimlerinin artırılması, tam buğday ve çavdar ekmeğinin kullanılması, su tüketimin özellikle artırılması gerekir
(iha)