Cep telefonları “Gençer” Geleneğine gölge düşürdü

Cep telefonları “Gençer” Geleneğine gölge düşürdü


Gerçek Gazetesi
Anadolu geleneklerinin asırlardır devam ettiği Aydın"ın yayla köylerinde, teknolojik gelişmeler bazı geleneklere gölge düşürdü. Aydın"ın şehir merkezine uzak bir çok dağ köyünde asırlardır "Gencer" adı altında devam eden, gelinlik kızların ve evlilik çağındaki genç bekar erkeklerin birbirlerini beğendiği bayram etkinlikleri özellikle herkesin sahip olduğu cep telefonları nedeniyle eski heyecanını yitirdi. Eğrikavak Köyü"nde yaklaşık 2 asırdan bu yana Kurban Bayramı sonunda gerçekleştirilen "Gencer" bu yıl da adet gereği yapıldı. Ancak, gençler genellikle daha önceden telefonla görüştüğü için bu yıl ki "Gencer" eski heyecanı görmedi.
Eğrikavak Köyü"nün gelenek ve göreneklerine bağlı ve kültürel etkinliklere de çok önem veren bir köy olduğunu belirten Muhtar İlyas Yüksel, "Gencer" geleneğinin asırlardır devam ettiğini ve gelişen teknolojiye rağmen bu geleneği sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.
Genellikle köylülerin kendi aralarında yaptıkları Gencer günü, bu yıl festivalle birleştirilince, farklı görüntülere sahne oldu. Festival nedeniyle Eğrikavak Köyü"ne gelenler, Gencer yerindeki pazarı ziyaret edince, kentli ve köylü kadınlar kaynaştı.
GENCER GÜNÜ NEDİR ?
Aydın"da yer alan bir çok köyün, yüzyıllardır gerçekleştirdiği bu Anadolu kültürü, günümüzde artık yok olmak üzeredir. Aydın"ın kuzeyinde yer alan yayla köylerinde daha yaygın olan Gencer artık sadece belli köylerde gerçekleştirilmektedir. Eğrikavak, Akçaköy, Ödemiş"in Mendegüme köyü ve Çine"nin Akçaova Beldesi"nde geleneksel olarak devam ettirilen Gencer aynı zamanda genç erlerin tanışıp birbirlerini beğendiği yer zaman olarak bilinmektedir. Hatta bu gün adını da gençlerden almaktadır. Gencer; daha çok, sosyal bir etkinliği olmayan, çarşıya çıkmayan genç kızların köyde kurulan bu pazar yerine gelerek gezmesi, kendini göstermesi, alış veriş etmesi için düzenlenmiş bir gündür. En güzel kıyafetlerini giyen ve süslenen köy kızları, utangaç ve ürkek bir şekilde birbirlerinin kollarına girerek, pazar yerinde dolaşırlar. Çarşıya gelen gençler alış veriş eder, şeker, macun, helva gibi benzeri yiyecekler alır, şerbetler, limonatalar içerler. Eskiden genellikle gençlerin geldiği Gencer günlerindeki pazar yerlerine, bezezci denilen basmacıların da gelmesiyle, köyün yaşlıları da gelmeye başlamıştır. Gencer günlerinin yapıldığı köylerde, birbirini beğenip tanışan ve sonra da evlenen birçok genç bulunmaktadır. Ancak cep telefonunun yaygınlaşması ile Gencer günlerinde tanışıp evlenen genç sayısı her geçen gün düşmektedir.
(iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri