Gerçek Gazetesi
Stresli iş yaşamı ve modern yaşam ile birlikte değişen yemek yeme alışkanlıklarının ortaya çıkardığı reflü rahatsızlığı, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.
Stresli iş yaşamı, modern yaşam ile birlikte değişen yemek yeme alışkanlıkları, kahve, çay gibi içeceklerin sık tüketilmesi ve sigara kullanımı halk arasında Mide Reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığının daha sık görülmesine neden oluyor. Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak tarif ediliyor. Yetişkin insanların yaklaşık yüzde 20"sinde reflü hastalığının görülebildiğini belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Raziye Uyguç, oldukça yaygın olan bu hastalık ile ilgili bilgiler verdi. Reflüyü yenilen besinlerin mideden geri boğaza kaçarak gelmesi olarak açıklayan Uyguç, Yenilen besinin geri boğaza gelmesi, boğazı tahriş eder ve faranjit gibi boğaz hastalıklarına neden olabilir. Bu durum uzun süre devam ederse, asitli olan mide içeriği yemek borusunu tahriş eder. Yemek borusu kendini mide asidinden koruyamaz hale gelir. Reflü tanısında 3 farklı yöntem kullanılır. Bunlar; gastroskopi, endoskopi ve manometredir. Bu test sonrasında kişinin reflü olduğu veya olmadığı belirlenir dedi.
Reflünün tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Uyguç, Reflünün en yaygın belirtisi; mide ve göğüs bölümünde yanma hissi ve mide ekşimesidir. Bununla birlikte; ağza acı, ekşi tatlarda sıvı gelmesi, yenilen yemeğin ağza geri gelmesi, ses kısılması, ağız kokusu, kuru öksürük, diş sararması, diş çürümesi ve kronik sinüzit de belirtileri arasında yer alır. Günümüzde yaygın olarak görülen reflü 2 farklı yöntem ile tedavi edilebilir. Bunlardan ilki ilaç tedavisi, diğeri ise cerrahi müdahaledir. Yeni başlayan reflüler ilaç tedavisiyle tedavi edilebilir. Bu nedenle erken teşhis ve zamanında müdahale oldukça önemlidir. Kronik hale gelmiş reflülerde ise cerrahi müdahale gerçekleştirilir ve yemek borusunun bitiminde yer alan gevşemiş kapak onarılır. Cerrahi müdahale sonucunda kesin sonuç elde edilir diye konuştu.
Reflüyü engellemek için alınması gereken önlemlere de değinen Uyguç, şu önerilerde bulundu: Öncelikle reflünün en önemli nedenleri arasında yer alan stresten uzak durmak gerekir. Aşırı yemek yemekten uzak durulmalı, tüketilen gıdalar iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır. Tek bir öğünde çok miktarda yemek yemek yerine az az sık sık yemek yeme alışkanlık haline getirilmelidir. Yemeklerin yağsız ve baharatsız olmasına özen gösterilmelidir. Bol bol su içilmeli; kola, çay, kahve, gazoz ve alkol gibi asitli içecekler ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. Sigara alışkanlığı var ise en kısa zamanda bırakılmalıdır. Yatarken başın yüksekte olduğuna dikkat edilmelidir. Yüksek yastık kullanılabilir. Ayrıca kıyafet seçimi de önemlidir. Mideyi sıkan dar giysiler yerine rahat ve bol kıyafetler tercih edilmelidir
(iha)