█ Gerçek Gazetesi
AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, belediyelerin mahalleye dönüşen köylere 10 yıl süreyle gelirlerinin yüzde 10"u kadar alt yapı yatırımı yapacağını belirtti.
İnsana hizmet odaklı yerel yönetim anlayışının, AK Parti ile kurumsallaşarak 2004 yerel seçimleri ile birlikte ülke genelinde modern kentleşmenin öncüsü olduğunu söyleyen Gültekin Kılınç, yerel yönetimlerde oluşan yüksek beklenti ve seçimlerde sağlanan büyük başarının, 2004 ve 2005 yıllarında gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle desteklenerek, yerelleşme yönünde büyük bir ivme sağlandığını söyledi. 2004 yılında belediyeler kanununun 1934"den sonra ilk kez kapsamlı bir şekilde revize edildiğini sözlerine ekleyen Gültekin Kılınç, buna paralel olarak İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir Belediyelerinin yetki alanının il sınırı olarak genişletildiğini kaydetti. 2004 yılında ki bu reformun, Avrupa Konseyi Yerel Özerklik Şartının bir gereği olduğunu belirten Kılınç, Aslında Avrupa Konseyi yerel özerklik şartına uyum süreci bu yeni kanunla devam etmektedir. Bu kanunun temel amaçları Türkiye"de demokrasiyi gerek ülke gerekse yerel düzeyde güçlendirmek, belediye hizmetlerinde verimliliği sağlamak ve belediyelerin daha iyi hizmet götürmesini sağlamaktır"" şeklinde konuştu.
TBMM"de yoğun bir görüşme trafiğinin ardından yasalaşarak Cumhurbaşkanının onayına sunulan yeni kanunun beraberinde birçok yeniliği getirdiğini ifade eden Gültekin Kılınç, Aydın"ı çok güzel günlerin beklediğin söyleyerek 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerde Ak hizmetlerin Aydın"ın tamamına imzasını atacağını savundu. Başta MHP olmak üzere muhalefetin sert tepkisi ve karalama kampanyasıyla yıpratılmaya çalışılan Büyükşehir yasasının özellikle köylerin kalkınmasında önemli bir rol oynayacağını açıklayan Kılınç, kamuoyu tarafından merak edilen sorulara şu bilgilerle yanıt verdi; Nüfusu 750 binin üzerinde olan illerde Büyükşehir Belediyesi kurulmaktadır. 16 mevcut büyükşehir e 13 şehir daha eklenmektedir. Bunlar Aydın, Balıkesir, Denizli, Manisa, Muğla, Hatay, Tekirdağ, Trabzon, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Mardin, Malatya ve Van"dır. Düzenleme yapılırken nüfus dikkate alınmıştır. Bu 13 yeni büyükşehirde 24 yeni ilçe kurulmuştur. Bu illerde Büyükşehir yetki alanı İstanbul ve Kocaeli gibi il sınırları olmaktadır. Büyükşehirlerde özel idareler kapatılmakta, beldeler ve köyler mahalleye dönüşmektedir. İl Özel idarelerinin yerel hizmetlere ilişkin görevleri belediyelere devredilmektedir. Böylece, toplam 1582 belde ve 16 bin 082 köyün tüzel kişiliği kaldırılmaktadır. 23 büyükşehirle birlikte, 24 yeni ilçe kurulmaktadır. 333 ilçe dönüştürülmektedir. Toplam belediye sayısı 2 bin 950"den bin 392"ye düşmektedir. Köy sayısı 34 bin 283"den 18 bin 201"e inmektedir