BAHAR MEVSİMİN GENELİ YAĞIŞLI VE AKŞAMLARI SERİN GEÇMESİNDEN DOLAYI BAŞTA ÇİLEK OLMAK ÜZERE KİRAZ,ERİK VE ERKENCİ ŞEFTALİ DE BÜYÜK REKOLTE KAYBI YAŞANIRKEN, BUĞDA'DA DA REKOLTE KAYBININ OLDUĞU GÖRÜLDÜ
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Bahar mevsiminin yağışlı ve akşamlarının serin geçmesi başta çilek olmak üzere kiraz, erik ve erkenci şeftalide rekolte kaybına yol açmıştı. Köşk Ziraat Odası Başkanı Metin Kaymakçı bu yıl sebze ve meyvede cidi derecede rekolte kaybı yaşandığına dikkat çekerken, Söke, Koçarlı ve Didim ovalarında da buğday hasadının başlanmasıyla üründe büyük gerileme olduğu görüldü. Bu yıl Söke Ovası"nda 150 bin dönümlük bir alanda hububat ekimi gerçekleşirken, hasatta yer yer başladı. Geçmiş yıllarda buğday hasadının 20-25 Mayıs tarihlerinde başladığına dikkat çekilirken, bu yıl bir haftalık gecikmeyle hasadın yer yer başladığı öğrenildi. Ancak aşırı yağmurlardan dolayı buğdayın tamamına yakınında sarı pas hastalığının görüldüğü öğrenildi. Bu nedenle'de 1 dönümden ortalama 500 ila 600 kilo arasında ürün alınması gerekirken, rekoltenin yer yer 200-250 kilolara gerilediği öğrenildi. Üreticiler hastalığın geç tespit edilmesinden dolayı ilaçlamarında zamanında yapılamadığını, bu nedenle de rekolte kaybı yaşadıklarını söylüyorlar. Aynı tarlada bazı başaklar dolu dolu görünürken, bazı başaklarda dane sayısının oldukça az olduğu görüldü.
EN AZ 600 LİRA İSTENİYOR!
Toprak Mahsulleri Ofisi 1 Haziran tarihinden itibaren alımlarına başlarken, Söke TARİŞ pamuk kooperatifi de haftalar öncesinden kapılarını TMO'ya açtıklarını söylemişti. Bu yıl rekoltede yer yer kayıp görülürken üreticiler 1 kilo buğdaya en az 600 lira fiyat beklediklerini söylüyorlar. Fakat TMO'nun müdahale fiyatını açıklamayacak olması şimdiden buğday fiyatını 450 liralara gerilemesine neden oldu.