"Bu evimin taşında Özlem Çerçioğlu'nun emeği var"

Çakırbeylili kadın üretici Çakırbeyli Köy Pazarı'nda kazandığı parayla evini yaptı

Gerçek Gazetesi

Aydın'ın Çakırbeyli Mahallesi'nde Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan pazarda pazarcılık yapan kadınlar kazançlarıyla evlerini geçindiriyor. Kimisi çocuğunu, torununu okutan kadınlardan Funda Terzi ise üç yıldır yaptığı pazarcılıkla evini yaptırdı. Funda Terzi kadınlara destek verdiği ve sahip çıktığı için Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'na teşekkür edip "Bu evimin taşında Özlem Çerçioğlu'nun emeği var" dedi.

Aydın'da yapılan yatırımlarla yerel kalkınmanın bir sonucu olarak kentten köye göçü de özendiren ve bu anlamdaki en güzel örneklerinden olan "Köy Pazarları Projesi", kadınlar iş imkânı da sağladı.  

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise Funda Terzi'yi tebrik edip kadınlara iş imkânı sağlamaktan çok mutlu olduklarını söyledi. Türkiye'nin en büyük sorununun işsizlik olduğunun altını çizen Başkan Çerçioğlu "Köy Pazarları Projesi"yle yüzlerce ev kadınına ve gence iş imkânı sağladıklarını belirtti. 

Funda Terzi ev hanımlığından pazarcılık yaparak evini inşa etmesine giden süreci anlattı.


- Sizi tanıyabilir miyiz? Pazarcılık maceranızı anlatır mısınız?

- Ben Funda Terzi. Pazar kurulduğunda ilk yazılanlar arasındaydım. Yaklaşık üç yıldır pazardayım. Sağlık sorunları sebebiyle belki birkaç hafta gidememişimdir. Diğer türlü pazarı hiç bırakmadım. Aydın'da yaşıyordum, ilk günlerde hafta sonları gidip geliyordum.  Böyle olmayacak dedim. Nasıl olsa Özlem Hanım'ın sayesinde bir destek kazandık. Eşim asgari ücretle çalışıyor. Ona destek amaçlı bu pazar işine girdim. Bu evin taşında Özlem Hanım'ın da emeği var. Çünkü aylıklı insanlarız, bu pazar işi ev yapmaya cesaret edemezdik.

Evimizi yaptırdık, Aydın'a bile gitmek istemiyoruz. Arkada ocağımız var yemeğimizi yapıyoruz. Bir heyecanla hafta sonu köye gidiyoruz. İster istemez heyecanlanıyorum. Acaba daha mı güzel olacak diye heyecanlanıyorum. Allahım şimdiye kadar utandırmadı, umarım bundan sonra da utandırmaz. İşin açıkçası Özlem Hanım'ın da yüzünü kara çıkartmam. O bize güvendi, biz de ona güveniyoruz. Hayırlısı olsun inşallah.

- Nerelisiniz?

- Ben Çakırbeyliliyim. Buraya Hacıhamzalar'a gelin olarak geldim.
 

- Birçok kadın bu pazardan ekmek yiyor değil mi?

- Çakırbeyli pazarı birçok insanın ekmek kapısı oldu. Küçük bir şeyle başladık, şimdi daha fazla ne yapabiliriz diye bakıyoruz. Pazar gelenlerden fikir alıyoruz. Neler istersiniz diye soruyoruz. Müşterilerime başka ne istersiniz diye soruyorum ve onların fikirlerine göre hareket ediyoruz. Sağ olsunlar her müşterimiz memnun kalıyor ve pazarın ne kadar güzel olduğunu söylüyor. Başka yerlerle karşılaştırıp Çakırbeyli'nin daha güzel ve pazarın daha güzel olduğunu söylüyor. Herkes çok memnun.


-  Bu işle birlikte kentten köye göç ettiniz. Yemeklerinizi nasıl hazırlıyorsunuz?

- Köyde oturanların zaten bir evi var. Dışarı köylerden gelen var ama benim gibi yapan var mı hiç bilmiyorum. Bu işe başlayınca gidip gelmektense bir ev yapalım dedik. Aydın'dan yapıp gelsek olmaz, zeytinyağında ocak kızarması yapmak lazım. Tüpte kızartmayı herkes yapabilir, o basit bir şey. Ama ocakta sabahleyin kızartma yapmak, sarımsaklı yoğurt hazırlamak bize daha güzel geldi. O yüzden böyle daha güzel. İşin açıkçası Aydın'dan gidip gelmek zor geldi.

Burada yoğurdumuzu kendimiz yapıyoruz. Ayrıca burası daha da sağlıklı. Aydın'daki evimize ihtiyaç duyduğumuzda gidiyoruz. Belki eşya almaya gidiyoruz en fazla bir saat kalıyoruz.

 

- Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun kadınlara güvenmesini ve bu pazarı açmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Özlem Çerçioğlu bize o kadar güvendi ki... O bu pazarı kadınlar için kurdu. Biz elimizde kumanda televizyonun başındaydık. Kendimize göre bir yemek yapıp yaşıyorduk.

Eşimiz para getirecek onun idaresi vardı. Şimdi para kazandığımız için paranın değerini biliyoruz, paranın değerini de anladık. Belki önceden para kazanmadığımız için paranın değerini de bilmiyorduk. Olan kadarıyla idare ediyorduuk. Yiyorduk, içiyorduk. Ama şimdi para kazanmasını öğrendik, harcamasını öğrendik, tutmasını öğrendik. Hepsini öğrendik yani. O yüzden Özlem Hanım biz kadınlar için o kadar güzel bir şey yaptı ki tarif bile edemem.

En azından kendi adıma söyleyeyim. Ben o kadar memnunum ki... Çocuğum harçlık istediğinde babandan al demiyorum. Tamam oğlum paran orada lazım olduğu kadar al git diyorum. Bir şey alınacağında kendim alıyorum. En basitinden insana güven duygusu geliyor. Para kazanmak, emeğimin karşılığını almak çok güzel bir şey.

Pazarda o kadar çok tanıdığım oldu ki. Mesela alışverişe salı pazarına gittiğimde müşterilerimi görüyorum. Beni gördüklerinde onlar bana laf atıyorlar, ben onlardı gördüğümde bu hafta yoktunuz neredeydiniz diyorum. Sanırsınız ki ben onların kırk yıllık dostları oldum.

Yanımdakiler kim bunlar, çok samimisiniz diye sorduğunda 'Onlar benim müşterim. Biz çok samimi bir ortamdayız. Hepimiz doğalız' diyorum. Müşterilerim de sağ olsunlar benim yanımda, ben onların yanında hiç yabancılık çekmiyoruz. Zaten çok memnun olduklarını söylüyorlar.
 

- Çakırbeyli Pazarı pazarcı kadınların hayatını nasıl değiştirdi? Özlem Çerçioğlu hayatınıza nasıl dokundu?

- Her gelen Özlem Hanım'dan çok memnun olduğunu söyleyip övgüyle bahsediyor. Biz de aynı şekilde... O olmasaydı evimizin içinde mutfakla televizyon arasında oda arasında gidip gelecektik. Şimdi o kadar güzel şeyler yaşıyoruz, o kadar tanıdığımız oldu ki.

Mesela müşterimin birisi askere gitti. Bana Allahaısmarladık demeye geldi. Benim için o kadar güzel bir şey ki... Ama 20 gün sonra geleceğim dedi. Ona 'tamam seni bekliyorum, kızartmalarını yapıyorum' dedim. Bunlar çok güzel şeyler. Pazar olmasa beni nereden tanıyacak; bilmez.

 

- Şimdi Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılan Aydın Tekstil Alanı'nda da bir pazar açılacak. Aydınlı kadınların bu pazarda yer almalarını istermisiniz?

- Eğer böyle bir imkân varsa hiç durmasınlar, hemen yazılsınlar. Paralarını kazansınlar, tutmasını da öğrensinler yemesini de.

İnsan her şeyi öğreniyor. Kadınlarımız neden yapamasınlar? Ben hep korktum acaba becerebilir miyim diye. İnsanlar evlerinde o kadar güzel şeyler yapıyor. Bunu insanlara sunsunlar. Hem paralarını kazansınlar hem çevrelerini genişletsinler. İnsanın bakış açısı da genişliyor. Bence kadınlar evde oturmasınlar, emeklerinin karşılığını alsınlar.

Ortam çok güzel. Pazarcı arkadaşlarımızla o kadar güzel bir ortam kurduk ki, sanki güne gidiyormuşuz gibiyiz. Birbirimizin hatrını soruyoruz, hayırlı işler diliyoruz, haftaya görüşürüz diyoruz. Özlem Hanım sağ olsun. Hanımlar böyle bir imkân varsa hiç durmasınlar.

 

- Pazarda görevli Aydın Büyükşehir Belediyesi personeli size nasıl yaklaşıyor?

- Aramızda uyumsuzluk olmadan çalışıyoruz. Çakırbeyli Köy Pazarı'na gelen herkes hem Büyükşehir Belediyesi çalışanlarından hem oradaki ortamdan çok mutlular. Bize gelen tepkiler böyle. Şimdiye kadar negatif bir şey almadık. Telefon açsak ve açamasalar bile hemen geri dönüyorlar.


- Eşiniz ve çocuğunuz işlerinizde yardımcı oluyor mu?

- Eşim yardımcı oluyor. Her şeyi ocakta yaptığım için odunları kesiyor, taşıyor. Oğlum arabayla  Çakırbeyli'ye getirip götürüyor. Artık Çakırbeylili olduğumuzu söylüyor. Yardım ediyorlar. Tek başıma yapabileceğim bir şey değil, eşim de sağ olsun yardım ediyor. Hafta sonları tatil günü yok artık.

- Sattığınız ürünleri kendiniz mi yetiştiriyorsunuz?

- Evde hayvanlarımız da var. Mesela pazar için tereyağ yapıyoruz. Her şey kendimizin, doğal ortamdan. Yumurtamız var, yeri geldiğinde onu götürüyoruz. Zeytinyağımız var mesela kendimizden. Çakırbeyli Köy Pazarı'nda zeytinyağlı yapsak daha güzel olur. O yüzden zeytinyağı kullanıyoruz. Bütün ürünler kendimizden. Yaz oldu mu kızartma yapacaklarımızı bahçemize kendimiz dikiyoruz. Bahçemizden toplayıp gidiyoruz.

 

KUTU
Başkan Çerçioğlu: Türk kadını çalışkandır

Türk kadını çalışkandır, beceriklidir. Funda Terzi'ye bravo; işte budur. Ben de kadınlarımız çalışsınlar, üretsinler, aile ekonomilerine katkı yapsınlar istiyorum.  100 milyon liraya satın aldığımız Aydın Tekstil'in içerisinde kocaman bir fabrika binası var. Pazarlara gittiğimde hanımlarla konuşuyorum. Hanımlar Aydın Tekstil'de de pazar kurulmasını istiyor ve haftanın 5 günü, 7 günü çalışalım diyorlar. Kadınlar orada tezgâh açmak isterse ücretsiz veya sembolik günlüğü 1 liraya kadınlara Çakırbeyli Köy Pazarımız gibi bir yer açacağız. Kadınlarımız pazar günleri Çakırbeyli'de, hafta içinde de Aydın Tekstil'deki pazarda para kazacak. Bugün Türkiye'nin en büyük sorunu işsizlik. Bu projemizle gençlere, kadınlara iş imkânı sağlıyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GENEL Haberleri