Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Haber merkezi olarak bir süredir jeotermal kuyularından çıkarılan borlu suların Aydın tarımı için büyük tehlike oluşturduğunu gündeme taşımıştık. Kullanıldıktan sonra yerin altına enjekte edilmesi gereken borlu sular, dereler, çaylar aracılığıyla Büyük Menderes Nehri"ne boşatılıyor. Özellikle Buharkent bölgesinde borlu suların yer altı su kaynaklarına dahi zarar vermeye başladığını duyurmuştuk. 40 yıl öncesine kadar sadece Buharkent bölgesinde jeotermal kuyuları açılırken, son yıllarda Kuyucak, Sultanhisar, Köşk, Umurlu ve Germencik bölgelerinde de yeni yeni kuyular açılmaya başlandı. Buharkent'te açık olan kuyu sayısı 17. Fakat 23 tane daha kuyu açılacak. İngiltere"de yaşayan ve 36 Yıl önce Buhar kent'ten arazi satın alan Gündüz Durgun isimli gurbetçi, borlu sulardan dolayı zeytin fidanlarının kuruduğunu iddia etmişti. Durgun, yer altı su kaynaklarına dahi borlu ve asitli suların karışmasından dolayı içme suyunun kirlendiğine dikkat çekmişti.
BUĞDAYDA YAŞANAN REKOLTE KAYBININ DA BORLU SULARDAN KAYNAKLANDIĞI TESPİT EDİLDİ!!!
Aydın için önemli bir yer altı zenginliği olarak görülen jeotermal, gerekli önlemlerin alınmaması halinde, Aydın tarımına geriye dönüşümü olmayan büyük zararlar vereceği Aydın İl Tarım Müdürlüğü ve bazı Üniversitelerin tahlilleri sonucu kanıtlandığı öğrenildi. Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Büyük Mendere Nehri taşkın verdiğinde buğday tarlalarımız günlerce sular altında kalmasına rağmen erime ve çürüme olmuyordu. Fakat bu yıl taşkın suları çok kısa bir süre ara zimizde kalmasına rağmen buğdaylarımız çürüdü. Rekolte yüzde 50 oranında geriledi. Borlu suların Büyük Menderes Nehri"ne boşaltılmasını istemiyoruz dedi.
İl Tarım Müdürü Muhsin Temel'in de hazır bulunduğu toplantıda gündeme taşınan konu, tüm ziraat odalarının ortak tepkisi haline dönüştü. Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar'da Kuyucak ve Nazilli'de narenciye ağaçlarının da borlu sular nedeniyle kuruma başladığını ve Aydın Valiliği"nin acilen harekete geçmesi gerektiğini söyledi.