Bilgi kirliliği tüketiciyi de mağdur ediyor

Bilgi kirliliği tüketiciyi de mağdur ediyor

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), ‘Gıdada Bilgi Kirliliğine Son’ toplantılarına Aydın’da devam etti. Gıdada artan spekülasyonlara akademik verilerle son vermeyi hedefleyen MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, kamuoyunda oluşturulan ‘yeme stresi’ne dikkat çekerek margarinlerin zararlı olmadığını ancak zeytin yağının hiçbir yağ ile kıyaslanamayacak bir yağ olduğunu söyledi.
Hazır çorba, bitkisel çay, toz tatlılar, dondurulmuş gıda ve margarin sektörleri temsilcilerini tek çatı altında toplayan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD), son yıllarda gıdada bilgi kirliliğinin artmasıyla tüketicileri bilinçlendirmek amacıyla başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, MÜMSAD’ın “Gıdada Bilgi Kirliliğine Son” sloganıyla düzenlediği bilgilendirme toplantılarının 6’ncısı Gaziantep, Adana, Antalya, İzmir ve Bursa’dan sonra Aydın’da gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, uzman olmayan kişilerin negatif söylemlerinin çok hızlı yayıldığına ve kamuoyunun artık kime inanacağını bilemediğine dikkat çekti. Yurdagül, “Medyada uzman olan/olmayan kişilerin paylaştığı görüşlerle ‘nasıl beslenmeliyiz’ sorusunun cevabını arar olduk. Birinin iyi dediğine diğeri kötü diyor. Yanlış ve çelişkili bilgiler tüketicide ‘yeme stresi’ yaratıyor” dedi. Son yıllarda sağlık ve beslenme konularının popüler hale gelmesiyle ortaya çıkan bilgi kirliliğinin önüne geçmek için 2007 yılından beri MÜMSAD’ın gönüllü çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Metin Yurdagül, özellikle margarin konusundaki tartışmaların tüketiciyi yanılttığını söyledi.
BÜTÜN YAĞLAR HEM DOYMUŞ HEM DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ İÇERİR
Margarin hakkında basında yer alan ve birbiriyle çelişen söylemlerin tüketicide negatif algıya neden olduğunun altını çizen Yurdagül, “Ne yazık ki hem tüketici hem de sağlık sektörü çalışanları oda sıcaklığında katı görünen margarini ‘doymuş yağ’, diğer sıvı yağları ise ‘doymamış’ olarak kabul ediyor. Oysa doğada bulunan bütün yağlar hem doymuş hem de doymamış yağ asitleri içerir. Tereyağı %60 ila 65’lik oranıyla doymuş yağ asidi açısından en zengin yağdır. Ayçiçek yağı %11, mısır yağı %13, zeytinyağı %15-17 arasında, kase margarin ise %15 dolaylarında doymuş yağ içerir. Yani, doymuş yağ içeriği olarak aynı miktar zeytinyağı ve kase margarinin hiçbir farkı yoktur” dedi.
“HER SÖYLENENE İNANMAYIN, YETKİNLİĞİNİ SORGULAYIN”
Günümüzde özellikle beslenme ve gıda konusunda sözcülük yapan bazı isimlerin uzmanı olmadıkları konularda bile uzman sıfatıyla konuştuklarını ve kamuoyunu yanlış yönlendirdiklerini söyleyen Yurdagül, “Uzman, adı üstünde spesifik bir konuda tecrübe ve bilgisini yoğunlaştırmış insandır. Bir kişinin farklı farklı konularda uzman sıfatıyla medyada görüş verdiğinde bu kişiden şüphelenmek gerekiyor. Bu kişilere itimat etmeyin, eğitimini ve yetkinliğini muhakkak sorgulayın. MÜMSAD olarak bu sorumluluğu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Gelin birlik olalım, el ele verelim ve bu kişilere fırsat vermeyelim” dedi.
Yurdagül isim vermeden bu konuda en fazla televizyona çıkan isimlerden Canan Karatay’ı da eleştirerek “Canan Karatay’ın mesleği nedir beslenme dersi okumuş mu acaba? Günümüzde gıdalar bu kadar kötüyse insanların yaşam süresi neden uzadı. Eskiden Türkiye’de ortalama insan ömrü 49 yıl idi. Şimdi bu rakam 70 yılın üstüne çıktı. Bunlar bile farklı çelişki” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GENEL Haberleri