Beklentileri karşılamıyor

Beklentileri karşılamıyor


Ger­çek Ga­ze­te­si
Sö­ke Ti­ca­ret Bor­sa­sı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ber­tan Bal­çık, TBMM"de ka­bul edi­len ye­ni çek ka­nu­nu­nun bek­len­ti­le­ri kar­şı­la­- mak­tan uzak ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti. Bor­sa Baş­ka­nı Ber­tan Bal­çık ye­ni ya­sa­da ala­cak­lı­nın ala­ca­ğı­nın gü­ven­ce­si­nin na­sıl sağ­la­na­ca­ğı­nın bel­li ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­te­rek şun­la­rı söy­le­di, “Ye­ni ya­sa­da te­sis edil­me­si dü­şü­nü­len uz­laş­ma mü­es­se­se­si ge­çer­siz kal­dı. Bu mü­es­se­se ala­cak­lı ile borç­lu­yu çe­kin bel­li bir sü­re­de öden­me­si ama­cıy­la an­laş­tır­mak üze­re dü­şü­nül­müş­tü. An­cak son da­ki­ka­da ya­pı­lan de­ği­şik­lik­le kal­dı­rıl­dı. Bu­gün iti­ba­riy­le ve­ri­len çek­ler 2 yıl va­de­li ha­le gel­di.”
Ye­ni çek ya­sa­sı­nın kı­sa va­de­de iki ke­si­me ra­hat ne­fes al­dı­ra­ca­ğı­nı, bun­la­rın da; borç­lu­la­rın ve Ad­li­ye­le­rin ol­du­ğu­nu söy­le­yen Ber­tan Bal­çık “Ye­ni Ya­sa­da ala­cak­lı­nın gü­ven­ce­si­ni ki­min sağ­la­ya­ca­ğı bel­li de­ğil. Bu ya­say­la ala­cak­lı­nın rı­za­sı ol­ma­dan borç­lu­nun be­ya­nıy­la çe­kin öde­me­si­ni 2 yıl uzat­ma­sı müm­kün gö­zü­kü­yor. Ya­sa­da­ki ge­çi­ci mad­de­le­rin ka­lı­cı ha­le gel­me­sin­den kor­ku­yo­ruz. Ge­çi­ci mad­de­ler ke­sin­lik­le bir de­fa­ya mah­sus ol­mak üze­re uy­gu­lan­ma­lı­dır. Ak­si tak­dir­de kö­tü ni­yet­li in­san­la­rın eli­ne fır­sat ve­ril­miş olur. Ne ya­zık ki ül­ke­miz­de bir de­fa uy­gu­lan­mak üze­re çı­ka­rıl­mış ve ha­la yü­rür­lük­te olan bir sü­rü ka­nun var. Ye­ni çek ya­sa­sın­da­ki ge­çi­ci mad­de­le­rin de ka­lı­cı ol­ma­sın­dan en­di­şe edi­yo­ruz. Bu ko­nu­da bank­la­ra ve BDDK"ya da önem­li gö­rev­ler düş­mek­te­dir. Ya­say­la ban­ka­la­rın çek ba­şı­na olan so­rum­lu­luk­la­rı 470,00TL"den 600,00TL"ye yük­sel­til­miş­tir. An­cak ban­ka­la­rın so­rum­lu­luk­la­rı art­tı­rı­la­rak kar­şı­lık­sız çek­ler­le il­gi­li ve­ri­le­ri tüc­car­la­ra ak­tar­ma­la­rı sağ­lan­ma­lı­dır. Bu ko­nu­da yön­tem ola­rak, dev­re­ye TOBB"un so­kul­ma­sı ve Ti­ca­ret Oda­la­rı va­sı­ta­sıy­la bu bil­gi­le­rin ak­ta­rıl­ma­sı öne­ri­si olum­lu ola­cak­tı­r” de­di.
Çe­kin ti­ca­ri ha­yat­ta kul­la­nı­mıy­la il­gi­li so­run­la­rın kay­na­ğı­nın çe­kin kul­la­nım şek­lin­den kay­nak­lan­dı­ğı­nı be­lir­ten Sö­ke Ti­ca­ret Bor­sa­sı Baş­ka­nı Ber­tan Bal­çık “Bü­tün dün­ya­da çek, gö­rün­dü­ğün­de öde­nen ya­ni pe­şin alış ve­riş­ler için kul­la­nıl­mak­ta­dır. Oy­sa ül­ke­miz­de çek, yıl­lar­dır va­de­li alış ve­riş­ler için kul­la­nıl­mak­ta­dır.  Ade­ta pi­ya­sa­la­rın dön­me­si­ne yar­dım eden bir ens­trü­man ha­li­ne gel­miş­tir. Bu da kö­tü ni­yet­li ki­şi­ler ta­ra­fın­dan çe­kin ama­cı dı­şın­da kul­la­nıl­ma­sı­na ola­nak sağ­la­mak­ta­dır. Ye­ni ya­sa bu­nun önü­ne geç­mek­te ne ka­dar ba­şa­rı­lı ola­cak, ala­cak­lı­yı ne ka­dar ko­ru­ya­cak şüp­he­li­yi­z” şek­lin­de ko­nuş­tu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri