Gerçek Gazetesi
Haber yapmak için birçok zorluğa katlanan basın mensuplarının fıtık ve diğer kas rahatsızlıklarıyla karşı karşıya olduğu belirtildi. Özellikle yaklaşan seçimler nedeniyle başlayan siyasi hareketliliğin özellikle basın mensuplarını daha da yoğunlaştırdığını belirten Aydın Fizirem Özel Fizik Tedavi Merkezi uzmanları basın mensuplarının fırsat buldukça egzersiz yapmasını önerdi.
Görevleri haber yapmak olan ve mesleklerini icra ederken birçok zorlukla karşılaşan basın mensupları, çeşitli zorlukların yanında işten kaynaklanan sağlık sorunlarıyla da karşı karşıya kalıyor. Uzun süre kamera kullanan basın mensuplarında bel ve boyun fıtığı, uzun süre not tutan, en iyi fotoğraf karesini yakalamak için eli deklanşörde uzun süre bekleyen muhabirlerde de ilerleyen yaşlarda3çeşitli rahatsızlıkların başladığı bildirildi.
Aydın Fizirem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Uzman Dr. Ayhan Erkek, basın mensuplarının da birçok meslek dalında olduğu gibi mesleklerine bağlı nedenlerden dolayı çeşitli hastalıklara yakalanma risklerinin yüksek olduğunu söyledi. Meslek hastalıklarının toplumda büyük bir sağlık sorunu olarak ortaya çıktığını anlatan Uzman Dr. Ayhan erkek, herhangi bir sağlık sorunu meydana çıkmadan önce önlem alınmasının çok önemli olduğunu belirterek basın mensuplarının da kendilerini periyodik aralıklarla kontrol ettirmesini önerdi.
Yazın sıcakta, kışın da yağmur, çamur ve soğukta özellikle arazide çalışan basın mensuplarının çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşabileceğini hatırlatan Fizik Tedavi Uzmanı Ayhan Erkek "Özellikle uzun süre kamera kullanan kameramanlar bel ve boyun fıtığı riskiyle karşı karşıya. Titretmeden görüntü çekebilmek ve uzun süre omzunda kamera taşıyanların ilerleyen yaşlarda fıtık ile karşı karşıya kalma riskleri yüksektir. Önlem amacıyla mümkün olduğunca uzun süre çekimden kaçınılmalı, geceleri çelik korse takılabilir. Gündüz takılmasını tavsiye ediyoruz ama bu mümkün olmayabilir. Eskiden kameralar ağır olduğu için kameraman çok yorulurdu, şimdi ise hafif kamerada titretmeden görüntü çekmek için kameraman sürekli kendisini kasıyor bu da ayrı bir rahatsızlığa neden oluyor dedi.
Muhabirlerin de uzun süre bilgisayar kullanmaya bağlı boyun fıtığı, uzun süre klavye ve kalemle yazı yazmaya bağlı el ile bilek kaslarında deforme olabileceğine dikkat çeken Erkek Bilgisayar ve koltuklar aynı hizada olmalı, boyun aşağı yukarı yapılmasının önüne geçilmeli. Ortopedik koltuklar tercih edilmeli. Yazı yazarken eller dinlendirilmeli, kaslara aşırı yükleme yapılmamalı. Uzun süre ayakta durulmamalı. Ortopedik ayakkabı tercih edilmeli. Sırt çantası taşınıyor ise tek taraflı kesinlikle uzun süre taşınmamalı. Ancak yapılması gereken doğru taşıma her ne kadar bilinse de bir çok zaman işin aciliyeti ve meslek heyecanı nedeniyle gazetecilerin sağlıklarını ikinci plana attığı tespit edilen bir gerçek. Bu nedenle basın çalışanlarının belirli aralıklarda kontrolden geçmesini öneriyoruz ifadelerine yer verdi.
(iha)