█ Gerçek Gazetesi
Levent TUNCER
Söke Ovası"nda devam etmekte olan hasat dönemi ile birlikte hasat olmuş tarlalarda kalan ürünleri toplayan başakçıların, hasadın bitmediği tarlalara da girmesi üreticileri zor durumda bırakıyor.
Söke Ovası"nda her hasat döneminde başaklama ve başakçılar ile ilgili şikayetler gün yüzüne çıkarken, bu sezon hiç ellenmeyen tarlalara da girilmesiyle bu şikayetlerin daha da arttığı görülüyor. Artan şikayetler üzerine Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, Söke Çiftçi Malları Koruma Başkanı Mehmet Muslu ve Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş düzenledikleri basın toplantısı ile konuya dikkat çekti. Yapılan açıklamalarda İlçe Kaymakamlığı başta olmak üzere ilgili makamlara başvuruda bulunulacağı belirtilirken; Jandarma ve kolluk kuvvetlerinden de destek isteneceği vurgulandı.
Hasat edilmiş tarlalarda yapılan başaklama işlemi, başaklanan tarla yanlarında hasat edilmemiş tarlaların ürünlerine de sarkınca; birçok üretici kendinden habersiz toplanan ürününü tarlasında göremeyince mağdur oluyor. Komşu tarlanın başakçısı tarafından ürünü resmen çalınan üreticiler mağduriyetlerini son yıllarda çok sık olarak Çiftçi Malları Koruma Dairesi"ne taşımaya başladı. Diğer taraftan başaklama usulü toplanan pamuklar, bazı çırçır fabrikalarınca alınıp, kaliteli pamukların içine karıştırılıyor. Bu durum Söke pamuğunda kalite düşüşüne neden oluyor.
Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık; pamukta kalitede ısrarcı olunurken ve sürekli kalitenin bozulmaması için çağrı yapılırken bazı çırçır fabrikalarının uygunsuz davranışlarının kendilerini üzdüğünü söyledi.
Kurumsal olarak yaptırımları olmadığını ancak bu tür etik olmayan davranış içine giren başakçı yada çırçırcıların deşifre edilebeileceğini söyleyen Söke Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı Mehmet Muslu; Hasat mevsiminde çok sayıda başakçı hasat olmuş tarlanın etrafındaki hasat olmamış pamuk tarlalarını da başaklamaktadır. Jandarma ile işbirliği içinde başakçılara göz açtırmayacağız. Üreticilerimizin de konuya duyarlı olmalarını tarlaları başaklanırken veya hasat döneminde tarlalarının başında olmalı. Bazı üreticilerimizde mağdur oldukları halde şikayetçi olmak ya da tutanağa imza atmaktan kaçınıyor. Herkes önce malına kendisi sahip çıkmalı dedi.
Sökeli üreticilerin başaklama hırsızlıklarının kendi mallarına da yapılabileceğini göz önüne almalarını "bana ne" dememelerini isteyen Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş ise; çiftçilerin ovada gördükleri şüpheli durumlarda ihbarda bulunmalarını istedi.
Söke Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı Mehmet Muslu, konuyla ilgili olarak başta üreticiler olmak üzere duyarlı olunmasını isterken; 24 saat hizmet veren Koruma Başkanlığının 518 10 45 veya Jandarma"nın 511 10 02 nolu telefonlardan ulaşabileceklerini ifade etti.