Bakan Eker, Taner’in fare sorusunu cevapladı

Bakan Eker, Taner’in fare sorusunu cevapladı

Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker:
√ Farelerin doğal ölümlerin az olması ve doğal düşmanları olan kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanların azalması tarla faresi popülasyonu artışında etkili olmuştur.
Gerçek Gazetesi
Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker, MHP Aydın Milletvekili Recep Taner"in Aydın"da bu yıl artan fare popülasyonuyla ilgili olarak TBMM"ye verdiği yazılı soru önergesini cevaplandırdı.
MHP Aydın Milletvekili Taner, Aydın ili başta olmak üzere Sultanhisar ve Köşk ilçelerinin dağ köylerinde tarla faresi istilası görüldüğü ve bu durumdan tarım arazilerinin çok büyük zararların oluştuğunu kaydederek, Bakan Eker"e şu soruları yöneltmişti:
Tarla fareleri ile ilgili 5-6 yıl öncede aynı sorunların yaşanmış olmasına rağmen bu sorunun bugüne kadar halledilmemiş olmasının nedeni nedir?
Aydın"da tarla farelerinin zararları konusunda üniversite ile ortak bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmadı ise yapmayı düşünüyor musunuz?
Zehirli buğday vererek sorunun çözülememiş olmasına rağmen yine aynı yolda ısrar edilmesinin nedeni nedir?
Zehirli yem dışında ne gibi tedbirler alınmıştır?
Tilki ve yılan varlığının azalmış olmasının tarla farelerinin artmasında et kili midir?
Bu konuda her hangi bir çalışma yapıldı mı?
Bu sorunun olduğu köylerde eğitim ve bilgilendirme çalışması yapılmış mıdır?
Tarla farelerinin vermiş olduğu zararların maddi boyutu nedir?
Bakan Mehmet Mehdi Eker, MHP"li Ta ner"in yazılı olarak cevaplanması istemiyle TBMM"ye verdiği soru önergesine şu cevapları verdi:
“2008-2009 kış döne minin ılıman geçmesi sebebiyle kış soğuklarının neden olduğu doğal ölümlerin az olması ve doğal düşmanları olan kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılanların azalması tarla faresi popülasyonu artışında et kili olmuştur. Aydın"da tarla faresi ve diğer zararlıların zararının önlenmesi ile ilgili İl Müdürlüğünce yoğun çalışmalar yürütülmekte ve Adnan Menderes Üniversitesi"nden de teknik yardım alınmaktadır. Tarla faresi ile en etkili kimyasal mücadele şekli Zirai Mücadele Teknik Talimatları doğrultusunda zehirli yem uygulamasıdır. Zehirli yem (kimyasal mücadele) dışında, derin toprak işlemesi, münavebe tarla temizliği gibi kültürel önlemlerle tarla farelerinin zararları azaltılabilmektedir. Farelerin açmış olduğu delikleri su ile doldurmak ve kapan kullanmak gibi mekanik mücadele yöntemi de uygulanmaktadır. Kedi, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılan gibi predadörler tarla fareleriyle biyolojik mücadelede etkili olmaktadır. Doğal dengenin bozulmadığı ortamlarda bu predatörler tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar. Tarla faresi mücadelesi bir çok çiftçimiz tarafından doğru ve zamanında etkili bir şekilde yapılmaktadır. Ancak, mücadele yapmayan çiftçile rimiz de olmaktadır. Mücadele yapılmayan alanlardaki zararlılar, hareketli olması nedeniyle mücadele yapılmış olan alanlara da zarar verebilmektedir. Ayrıca çiftçilerimizin yanlış uygulamaları ferdi uygulamaları mücadeleyi etkisiz hale getirebilmektedir. İl genelinde toplam 124 köyde tarla faresi mücadelesi konusunda çiftçi eğitimleri yapılmış ve 4 bin 389 çiftçi tarla faresi mücadelesi hakkında bilgilendirilmiştir. Yapılan bu çiftçi eğitim toplantılarında ferdi yapılan mücadeleden beklenen başarının elde edilemediği, tarla faresi ile etkin bir mücadele edilebilmesi için toplu ve tarama mücadelesi yapılması gerektiği mücadelede kullanılacak araç ve ilacın özellikleri, dozu gibi dikkat edilmesi gereken hususlar belirtilmiştir. Tarla faresi söz konusu ilde daha çok dağlık bölgelerde ve meyve (zeytin, incir) bahçelerinde görülmektedir. Haziran ayına kadar yabancı otların yoğun olması nedeniyle fare otlarla beslenmekte ve bahçelerde maddi zararı olmamaktadır. Haziran ayından sonra yeşil aksamın kuruması ile birlikte ağaç gövdelerini kemirmek suretiyle zarar vermektedir. Ortaya çıkabilecek bu muhtemel zararı önlemek amacıyla İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca çalışmalar yürütülmektedir”
(iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri