Azbazdar: 86 milyon lira borç ödedik

Azbazdar: 86 milyon lira borç ödedik


TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği"nde yaşanan değişim rüzgarının sonbahar ayında iyice hissedileceğini kaydeden Azbazdar, kendilerine güvenenleri hayal kırıklığına uğratmayacaklarını söyledi.
Yeni yönetim kurulunun 10 ay gibi kısa sürede önemli yol kat etmesi, Egeli pamuk üreticisinin yüzünü tekrar pamuğa çevirirken, Birlik Başkanı Azbazdar, son 10 ayda 86 milyon lira ödeme yatıklarını ve bu yıl alacakları pamuğun avans ödemesini de anında gerçekleştireceklerini ifade etti.
Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Son yıllarda yüksek girdi maliyetlerine karşın pamuk fiyatı ve destekleme priminin yerinde sayması ve bir önceki TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği yönetiminin ödeme konusunda zorluk çekmesi Ege'li üreticiyi pamuktan uzaklaştırmıştı. Ancak TARİŞ'te Mehmet Beliğ Azbazdar başkanlığında oluşan yeni yönetimin göreve gelmesi ve öncelikle üreticinin 2008 yılından kalan 17 milyon liralık borcunu sıfırlayıp, 2009-2010 pamuk alım kampanyası döneminde aldığı ürüne mahsuben tüm borçlarını 10 Mart 2010 ta rihi itibariyle sıfırlaması, pamuk ortaklarının TARİŞ'e olan güvenini tekrar kazandırmaya yetti. Bu da pamuk ekim alanlarının artmasına neden oldu. Söke Ovası'nda pamuk ekim sezonunun tamamlanmasına rağmen, buğday hasadının yapıldığı arazilerde de 2. ürün pamuk ekimi yapılıyor. Önümüzdeki günlerde de TARİŞ Pamuk Birliğinin de katkısıyla Ege'de pamuk ekim alanları uydudan görüntülenerek gerçek rakamda ortaya çıkarılmış olacak. TARİŞ pamuğu ayağa kaldırabilmek için son 10 aydır İzmir'de yatıp, İzmir'de kalkar hale geldiklerini söyleyen Azbazdar, ”Bu yıl çalışmalara erken başladık. Geçen yıl yaşanan bazı aksaklıklara meydan vermeyeceğiz. Geçen sezon avans ödemelerinde gecikme yaşanmıştı. Fakat bu yıl pamuk TARİŞ'e girdiği andan itibaren üretecimize avans ödemesini anında gerçekleştireceğiz. Bunun için de 50 milyon lira kredi teminini gerçekleştirdik. Geçen sezon Kredi Garanti Fonu"nun önayak olmasıyla 13 milyon lira kredi temini gerçekleştirmiştik. Aldığımız pamuğu satmaya başladıktan sonra da başta bu borcumuz olmak üzere kampanya döneminde aldığımız pamuğun parasını, 2008 yılından üreticilerimize olan 17 milyon liranın tamamını. Bazı bankalara olan 28 milyon liralık eski borçları, 5 Milyon lira önceki yıllardan OPET'e olan akaryakıt borçları, ilaç, gübre borçlarının tamamını ödedik. 10 ayda 86 milyon lira borç ödemişiz. İşten değil, dişten artar mantığıyla hareket edip, göreve geldiğimizde önce makam araçlarını ve diğer servis araçlarını elimizden çıkardık. Biz bunu yaparken de bazıları, 'araç satmakla borç mu ödenir?' diyerek bizi eleştirmeye kalkışmıştı. Şu ana kadar 100 tane araç sattık. Böylece bu araçların yakıtı, bakımı, şoför gideri ve sigorta giderleri de ortadan kalkmış oldu. Bu şe kilde de tasarruf yapmış olduk. Bugün için akaryakıt giderlerimiz yüzde 50'nin altına düştü. Tasarruf edip, ayağımızı yorgana göre uzattık. Arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmelerden sonra hedefimizi de belirledik. Hedefimiz, sonbahar ayına kadar TARİŞ'in nasıl duruş sergilediğini vatandaşlarımıza göstermektir.” dedi.
Geçen yıl Kredi Garanti Fonunun teminatıyla bankalardan elde edilen 13 trilyon liralık kredi tutarını zamanından önce ödemelerinden dolayı Kredi Garanti Fonu"ndan hem teşekkür aldıklarını, hem de bu sezon içinde kredi notlarının yükseldiğini söyleyen Azbazdar, ”Temmuz ayında elimizde olacak şekilde 50 bin lira kredi anlaşmamızı yaptık. Hedefimiz avans ödemesini anında gerçekleştirmek. Üreticimiz pamuğunun satılmasını istediği anda da o günkü borsa değeri üzerinden kesim yapıp, parasının tamamını ödeyeceğiz. Bu vesileyle üreticilerimize bir de uyarıda bulunmak isti yorum; Bu yıl ağustos aylarında büyük bir ihtimalle tekstilci 1 kilo dahi işleyecek pamuk bulamayacak. Tüm stoklar bitti. Bu nedenle de pamuğumuzu yüksek değerde satacağımıza inanıyorum. Üreticilerimizin geride bıraktığımız sezonda soluğu olup ta pamuğunu ocak, şubat aylarına kadar bekletseydi, kazancı katlanacaktı. Ben aynı çağrıyı bu sezon için şimdiden yapıyorum; bankalarla ekim-kasım aylarında ödeme koşuluyla kredi anlaşması olan, ya da piyasalara ekim, kasın ayları için ödeme taahhüdünde bulunan üreticilerimiz bu ödeme taahhütlerini en erken a ralık ayı sonuna kadar uzatsınlar. Çünkü Ege pamuğu iyi fiyat edecek ve yüksel talep olacak. Pamuğunu bekleten üreticilerimiz daha iyi kazanç elde edecek.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri