AYTO, bir rapor hazırlayarak Aydın’a havaalanı gerekli mi değil mi sorularına net cevap verdi. Devletten alınan resmi rakamlarla oluşturulan rapor bir basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.
Aydın Ticaret Odası tarafından hazırlanan rapor da “Büyükşehir statüsünde Havaalanı olmayan il ‘Aydın’ ve Neden Çıldır Havaalanı başlığı ile başlıyor. Aydın Çıldır Havaalanı’nın yaklaşık maliyeti, 2015 yılında Aydın ve ilçelerinden tren ile Adnan Menderes Havalimanı İstasyonuna seyahat eden yolcu sayısı, 2015 yılında Aydın ve ilçelerinden trenle Adnan Menderes Havalimanına gelen yolcu sayısı, 2015 yılında Aydın (Germencik)-İzmir Adnan Menderes Havalimanı arasında giriş -çıkış yapan araç sayısı, 2010-2015 yıllarında hizmete açılan havalimanların bulunduğu illerin karayolu istatistiki verileri, ülkemizde hizmete açık olan bazı havalimanları ve çevre ilde yer alan havalimanlarına olan mesafelerine yer verildi.
Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ve basın mensuplarının bir araya geldiği toplantıda AYTO Başkanı Hakan Ülken Çıldır Havaalanı Meselesini Aydın’ın milli meselesi ilan etti. Başkan Ülken, hazırlanan raporun Aydın’ın tüm erklerine dağıtılacağını ifade ederek yerel basından da konuyu gündemde tutmalarını istedi. Başkan Ülken, hazırlanan raporu toplantının sonunda katılımcılara dağıttı.
AYTO HAVAALANI TARTIŞMALARINA SON NOKTAYI KOYDU
AYTO Başkanı Hakan Ülken raporlar ile ilgili yaptığı sunumda her şeyi en ince ayrıntısına kadar hesapladıklarını belirterek “Çıldır Havaalanı için bir aradayız. Çıldır Havaalanı için bir arada olmamızın sebepleri ne? Oda olarak bu meseleye baş koyduk. Bu mesele Aydın’ın milli meselesi. Aydın’ın milli meselesi ile ilgili meseleyi daha doğru zeminde tartışabilmek konuşabilmek adına hayatın her alanında olduğu gibi bilimsel verilerle, analizleri yapmamız lazım. Bu analizleri doğru bir şekilde ortaya koyup nihai bir sonuç budur dememiz ve o sonucun da arkasında dimdik doğru bir tavırla durabilmemiz gerekir. Bunu Aydın’ın tüm dinamikleri birlikte yapmalıyız” dedi.
Rakamlarla sonuçları ortaya koyan AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Aydın Çıldır Havaalanının yaklaşık maliyeti DHMİ ve Ulaştırma Bakanlığı’nın kendi uzman ekibinin fizibilite çalışmaları sonucunda kamulaştırma dahil olmak üzere 180 milyon TL. 180 milyon bir havaalanının hayata geçirilebilmesi için genel bütçe içerisinde çok komik bir rakam” diye konuştu.
Karayolu, tren yolu ve servislerle Aydın’dan İzmir ADM Havalimanına giden yolcu sayılarını açıklayan AYTO Başkanı Ülken, “2015 yılında Aydın il ve ilçelerinden tren ile ADM havaalanına seyehat eden yolcu sayısı 78 bin 501 kişi 1 yıl boyunca sadece Aydın ili ve ilçelerinden ADM istasyonunda iniş yapmış, bunun büyük bir kısmını da Efeler’den 35 bin 100 kişi yarısına yakın bir kısmı. Bunu 365’e böldüğünüz zaman 217 gibi bir rakam yapıyor. Germencik’den ve Aydın’dan girip havalimanından çıkan yıllık araç sayısı 561 bin 900 bunu güne böldüğünüzde bin 550 araca tekabül ediyor. Bu bin 550 araca insanlar binip havalimanı çıkışından çıkıp Kısıkköy’de işi yoksa ben şöyle bir hava alıyım geleyim demiyorsa bunun yüzde 90’ı havaalanına gidiyor. Bu rakam çok büyük bu kadar olacağını hiç tahmin etmiyordum. Bin 550 araç çok dehşet bir rakam. Günlük ortalama rakamlar özel havayolu şirketi servisi ile sadece İstanbul’a yolcu taşıyan özel havayolu şirketinin günlük ortalama 250 kişi yolcu çektiğini biliyoruz. Havaş ile ortalama 150 kişi diğer özel servislerle de 150 kişi, şu otogar kısmına geri geleceğim tren yolu ile 215 ve 1543 aracın hadi bir kısmı havaalanına gitmesin, bir kısmı gezmeye gitmiş olsun ortalama 770 kişiden bahsediyoruz. Ki ben bunun bin kişinin üzerinde olduğuna da adım gibi eminim. Ama biz minimal bir rakam elde edelim. Sadece İstanbul ve Ankara’ya otogardan otobüs yolu ile günlük biletli giden yolcu sayısı bin 500, havaalanı olduğu için havayolunu 3 de 1 tercih etmiş olsa toplam 495 yolcu çıkar. Toplam 2 bin 32 yolcu minimum bir rakam. 2 bin 32 yolcu 15’e yakın uçak yapar. 1000 tanesini ben yanıldım, hepimiz yanıldık yarısı bile deseniz bin tane yolcu olur.”dedi.
Ülkemizde hizmete açık bazı hava limanları ve çevre illere olan mesafeleri hakkında bilgi veren AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Burada bazı örnekler verdik. Maraş, Adıyaman, Urfa ve Antep bunlar komşu şehirler. Gaziantep Havaalanının Maraş Havaalanına mesafesi 99.4 km, Urfa - Adıyaman arası 148 km, Malatya - Elazığ arası 134 km, Amasya Merzifon - Tokat arası 145 km, Samsun Çarşamba - Amasya arası 134 Nevşehir ve Kayseri arası 103 km, Tekirdağ Çorlu ile İstanbul arası 98 km, Batman - Siirt arası 86 km, Kocaeli’nin Bursaya 138, İstanbul Sabiha Gökçen’e 83 km, Kütahya - Uşak arası 99 km Iğdır Ağrı’ya 125, Kars’a 126 km Bingöl’ün Diyarbakır’a 149, Muş’a 123 km. ve yeni yapılması planlanan Rize’nin Trabzon’a mesafesi 98 km.”dedi.
ÇILDIR HAVALİMANI’NIN AYDIN’IN MİLLİ MESELESİ İLAN EDİYORUZ
Çıldır Havalimanının Aydın’ın milli meselesi olduğunu kaydeden AYTO Başkanı Hakan Ülken, “Biz diyoruz ki AYTO olarak biz bu raporu hazırladık havaalanı ile ilgili mücadelemizi sürdürmeye devam ediyoruz. Çıldır Havalanı, Aydın’ın milli meselesidir. Aydın’ın tüm tüm STK’larının, tüm erklerinin ve yerel basını ve Aydınlıları milli meselelerine sahip çıkmaya davet ediyoruz. Özellikle yerel basınımızın bu konuyu gündemden düşürmemesini ben istirham ediyorum.” dedi.
İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ VE İL BAŞKANI ÇABALIYOR.
AYTO Başkanı Ülken konuşmasının son bölümünde iktidar milletvekilleri ve il başkanının Çıldır Havaalanı ile ilgili çabaladığını ifade ederek “Mili mesele demişken konu ile ilgili durum ne aşamada öncelikle biz karayolunda Aydın-Denizli otobanını istedik senelerdir. Geçenlerde Ulaştırma Bakanımızın Aydın - Denizli otobanının 2016 yatırım planına alındığını ve yatırım yapılacağını müjdelediği bir durum oldu öncelikle teşekkür etmek lazım. Marifet iltifata tabidir. Olmayanı eleştirirken olanı da görüp teşekkür etmemek eksikliktir. Otobanımızın geç de olsa başlanacak ve yapılacak olması bizi sevindirdi. Havaalanı ile ilgili durum ne aşamada açıkçası bundan 6 ay öncesine kadar havaalanı pistinin uzayıp uzamayacağı Menderes’e takılıp takılmadığı oradaki kanala takılıp takılmadığı, uygun olup olmadığını dahi bilmiyorduk. Hepimiz istiyorduk, havaalanı olsun, lazım, istiyoruz, Aydın’ın hakkı, Aydın büyükşehir oldu, havaalanı olmayan il diye söylüyorduk ama yaşanılan süreçte geldiğimiz yer mücadeleler, görüşmeler neticesinde 180 milyon liralık maliyetle hayata geçebileceğinin belirtildiği bir rapor ortaya çıktı. Bu çok önemli bir kazanım, bu Aydın, Türkiye ve Ulaştırma Bakanlığı gündemine girdi. Bunlar kazanım, hiçbir şey akşamdan sabaha olmuyor, ama unutursak ve unutturursak bunların da bir anlamı kalmayacak. Bu noktada iktidar partimizin üç milletvekilinin de il başkanının da çok emek verdiklerini ve çalıştıklarını bizzat görüyorum ama ne onların omzunda bu iş sadece tek başına ne de kamu oyu ve AYTO’nun çalışması ile tek başına olmaz. O nedenle o davet yazısını yazdık. O nedenle gündemde tutmaya ve Aydın’da gerekli midir değil midir tartışmalarını yapanlara net bir cevap olsun diye bilimsel verilerle ortaya koyduk” diye konuşmasını tamamladı.