Aydınlı domates üreticileri mildiyö hakkında bilgilendirildi

Aydın’da geçtiğimiz günlerde görülen yağışlar nedeniyle domateste görülebilecek mantarımsı hastalık olan ve halk arasında karaşimşek olarak bilinen mildiyö etmenine karşı domates üreticileri bilgilendirildi.

Aydın’ın tüm İlçe Müdürleri ve Targel personeli domates yaprak mildiyö riski konusunda gerekli arazi kontrollerine önem vermeleri konusunda kısa mesaj ile bilgilendirildi. Aynı zamanda Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Sebze Birimi teknik personeli tarafından yapılan arazi kontrollerinde, domates dikim alanlarında mildiyö hastalığı belirtilerinin görülmesi üzerine domates üreticileri kısa mesaj ile ilaçlama çalışmalarına başlamaları konusunda uyarıldı.
Üretim sezonu boyunca arazi kontrollerine devam edileceğini belirten Aydın Gıda tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, üreticiler ile bire bir görüşmek suretiyle hastalık ve zararlılar ile diğer yetiştiricilik konularında gerekli bilgilendirmelerin yapılacağını kaydetti.
“RUTUBETLİ HAVALAR ÖNEMLİ ROL OYNAR”
Domasteste büyük zarara yol açan domates mildiyösü zararlısı hakkında bilgiler veren Bircan, “Domates mildiyösü etmeni, kışı çürüyen bitkilerde geçirir. İlkbaharda hastalık etmeninin çimlenmesiyle belirtiler başlar. Yapraklarda belirtiler meydana geldikten sonra da rüzgar veya böcekler ile sağlam bitkilere taşınırlar. Hastalık, başta domates ve patlıcan olmak üzere genellikle patlıcangiller familyasına ait yabani ve kültür bitkilerinde görülür. Yapraklar üzerinde önce küçük, suda haşlanmışa benzer şekilde soluk yeşil veya sarımsı lekeler belirir. Hastalık ilerledikçe renkleri kahverengi veya siyah olur. Uygun havalarda hastalık yaprak saplarına, bitkinin dal ve saplarına kadar ilerler. Hastalığın gelişmesi ve yeni yerlere bulaşmasında serin, rutubetli havalar önemli rol oynar. Hastalığın hızlı bir şekilde yayılması ise 19-22 derecelerde ve orantılı nem yüzde 80’in üstünde bulunduğu koşullarda gerçekleşir. Hastalığın çok hızlı yayılması nedeniyle halk arasında hastalık “karaşimşek” olarak tanınmaktadır” dedi.
“HEM ÜRÜNÜN MİKTARINI HEM DE TİCARİ DEĞERİNİ DÜŞÜRÜR”
Domates mildiyösünün görüldüğü tarlalarda zararın yüzde 100’e kadar ulaşabileceğini de aktaran Bircan, “Hastalık, dal, yaprak ve meyvede zarar yapmaktadır. Hasat zamanında ise mildiyönün meyvelerde görülmesi hem ürünün miktarını hem de ticari değerini düşürür. Bu devrede epidemi oluşursa zarar yüzde 100’e kadar yükselebilir. Hastalıklı bitki artıkları ve meyveler tarladan uzaklaştırılmalıdır. Domates tarımı sabah ve akşam çiğ tutmayan güneşe bakan tarlalarda yapılmalıdır. Sıralar hakim rüzgar yönünde olmalıdır. İlk belirtiler görüldüğünde kimyasal mücadeye başlanmalıdır. Mildiyö enfeksiyonları yaprakların altında olmaktadır. Bu nedenle ilaçlamalarda mutlaka yaprak alt yüzlerinde ve bitkinin her tarafında bir ilaç tabakası meydana getirilmelidir. Kimyasal mücadele Teknik Talimatlar doğrultusunda yapılmalıdır” diye konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EKONOMİ Haberleri