Aydın’da termal turizm başlıyor

Aydın’da termal turizm başlıyor

Gerçek Gazetesi
Türkiye"nin en önemli jeotermal kaynaklarına sahip Aydın"da kaynaklar fırsata dönüşmeye başladı. Sağlık turizminin yanı sıra genel turizmi de 12 aya yayacak olan termal turizm için Göze Jeotermal Firması Kuşadası Davutlar Beldesi"nde yaptığı sondaj çalışmalarını başarı ile tamamladı. Bölgeye bir yıl içinde 12 milyon TL"lik yatırım yapacak olan firma Aydın"ın bacasız sanayisi turizm için bir umut oldu.
2008 yılında ruhsat alarak Kuşadası Davutlar Beldesi Ilıca Mevkii"nde sondaj çalışmalarına başlayan Göze Jeotermal Firması 559 metre derinlikte 61 derece sıcaklığında termal kaplıca suyunu çıkarmayı başardı. Çalışmaları hakkında jeotermal sahasında bilgi veren Göze Jeotermal Firması sahiplerinden Jeoloji Mühendisi Mustafa Büyüktemiz, yatırım çalışmalarına başladıklarını ve ilk etapta 2012 yılı sonunda 95 odalı kaplıca ve fizyo-terapi oteli açacaklarını belirtti. Kuşadası"ndan Buharkent"e kadar uzanan hat boyunca Aydın ülkenin en önemli jotermal kaynaklarına sahip olmasına rağmen, son yıllarda sadece elektrik üretimine yönelik faydalanılan bu kaynağın termal otel ve fizyo terapide kullanılacak olması büyük umut oldu.
Sondaj çalışmalarını geçtiğimiz hafta tamamlayan ve 559 metre derinlikten 61 derece sıcaklıkta 20 saniye/litre artezyen debisinde kaplıca suyuna ulaştıklarını belirten jeoloji mühendisi Adil Taşkıran bu sonucun termal otel ve fizyoterapi için çok verimli olduğunu belirtti.
Kuyunun debi ve sıcaklık testlerinin bittiğini belirten Firmanın ortaklarından Jeoloji Mühendisi Mustafa Büyüktemiz, termal kaplıca suyunun hangi hastalıklara iyi geldiği ve kullanım şekli ile ilgili İstanbul Üniversitesi Hidro Klimatoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından rapor edileceğini belirterek “Bu analiz AB standartlarında bir analiz ve akredite bir laboratuar. Termal kaplıca tedavisinde bir kişi için günlük ortalama 750 litre su harcanıyor. Bizim kuyumuzda yaptığımız debi ölçümlerine göre günde 6 bin kişiye yetecek kadar termal kaplıca suyuna sahibiz. İşletme ruhsatı aldıktan hemen sonra Turizm ve Sağlık Bakanlıklarına başvuracağız. Önümüzdeki günlerde 95 odalı termal kaplıca ve fizyo terapi otelinin inşaatını başlayıp, gelecek yıl bu aylarda otelimizi sağlık turizmine kazandırmayı planlıyoruz” dedi.
İSKANDİNAV
ÜLKELERİNİN SAĞLIK
KURUMLARI İLE
GÖRÜŞME YAPILIYOR
Projenin, Aydın ekonomisinin yanında ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağına, jeotermal ve sağlık turizminin Türkiye"nin Avrupa"ya açılan en önemli kapılarından bir olduğunu belirten Büyüktemiz, “Türkiye"de termal kaplıca turizminin yeni olmasına rağmen Avrupa"da çok eski. Şu anda İzmir Balçova"daki termal tesislerin dolluluk oranı yüzde 97. Sahil beldeleri olarak Çeşme, Balçova ve Serefihisar dışında bölgedeki tek termal kaplıca oteli Davutlar"da olacak. Bizim kuracağımız tesis oralardakinden asla aşağı kalmayacak. Özellikle yabancı müşteri konusunda sıkıntı çekeceğimizi düşünmüyorum. Çünkü İskandinav ülkelerindeki sağlık teşkilatları ile görüştük. "Kuyunun tahlillerini getirin biz hemen her türlü yatırıma hazırız" dediler. Aydın sahil kesiminde ve yazlıkların çok yoğun olduğu bölgelerden biri olan Davutlar"da turizm genelde sadece yaz sezonu gerçekleşiyor. Termal kaplıca ve fizyoterapi otelimizin devreye girmesiyle turizmin 12 aya yayılmasını sağlayacağız. Böylece turizmde yeni bir anlayış ve dönem başlatacağımız gibi Davutlar"ın çehresi değiştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri