Aralarında Aydın’da yapımı tamamlanan tesislerin de yer aldığı 1 milyar 800 milyon TL yatırım bedelli 101 dev eser, Başbakan Binali Yıldırım ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun iştirak ettiği merasimle İzmir’de hizmete açıldı.
Toplu açılış merasiminde konuşan Başbakan Binali Yıldırım Türkiye’nin dört bir yanında açılış rüzgarlarının estiğini belirterek, "Veysel Hoca yapmakla yorulmuyor, biz açmakla yoruluyoruz" ifadesini kullandı.
"Engelli koşu" ile bu kadarının yapabildiklerini, 16 Nisan’dan itibaren engelsiz koşunun başlayacağını kaydeden Başbakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: "14 yılda hem iş yaptık, hem de engelleri temizleye temizleye geldik ama AK Parti’den önce neydi, engeller öylesine güçlüydü ki, her vesayette, her engelde demokrasi kesintiye uğradı, Türkiye kazandıklarını kaybetti. 50-60 arası dünya ortalamasını iki katı büyüyen Türkiye, 60-79 arasında dünya ortalamasının yarısına düştü. 80-90 arası dünya büyümesinin iki katı olan Türkiye, 90-2001 arası yarısına düştü. 2001’de Türkiye maalesef öylesine büyük bir krize geldi ki, 2011’e kadar 2001 krizinin borçlarını ödemekle vakit geçirdik. 638 milyar borç ve faiz ödedik. 2001 krizinden sonra. Bu kriz olmasaydı Ahmet Necdet Sezer anayasa kitabını Ecevit’in suratına atmasaydı, biz bu borcu ödemeyecektik. Kişi başına gelir 11 bin dolar değil, 14 bin dolar olacaktı. Sırf bu anlaşmazlık yüzünden kişi başına milli gelir 3 bin dolar azaldı, az arttı"
“Sulanmadık Toprak Bırakmadık”
Merasimde konuşma yapan Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise, "Bakanlık olarak iktidarda bulunduğumuz sürede 6 bin 400 tesisi hizmete aldık. Türkiye’nin su sıkıntısını giderdik, sulanmadık toprak bırakmadık. Baraj ve gölet yapımında dünya rekoru kırdık, son 13 ayda da 351 tesisi hizmete aldık" dedi.
Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Atatürk Voleybol Vestel Venüs Arena’da Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yaptırılan 101 tesisin açılış merasiminde, bereketli bir gün yaşadıkları İzmir’de bugün 1 milyar 800 milyon liralık yatırımın hizmete aldıklarını belirtti. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, baraj ve gölet yatırımlarının Türkiye’nin doğalgaz ithalatını azalttığına dikkati çekti. Şu anda Türkiye’de yanan 4 ampulden birinin yaptıkları HES’lerin sağladığı elektrikle yandığını anlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Yani önceden 26 milyar kiloWatt.saatlik üretim varken, şimdi barajları 91 milyar kiloWatt.saate çıkardık. Bu sayede Türkiye’de yılda 15 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçtik" değerlendirmesinde bulundu.
İzmir’de gerçekleştirilen merasimin sonunda Orman ve Su İşleri Bakanlığının farklı kentlerde
1 milyar 800 milyon liralık maliyetle yaptığı 26 adet baraj, 40 adet sulama tesisi, adet 6 gölet ve sulaması, 3 adet içme suyu tesisi, 24 adet taşkın koruma tesisi, 49 adet bal ormanı, 5 adet şehir ormanı, 29 adet mesire yeri, 1 adet botanik bahçesi, 65 adet yangın havuzu, 11 adet yangın kulesi, 27 adet yangın ilk müdahale ekip binası ve 16 adet toplu koruma ekip binası hizmete alındı.
Söz konusu yatırımların hizmete alınmasıyla Türkiye’de 613 bin dekar arazi zirai sulamaya açıldı, yılda 40 milyon metreküp içme suyu temin edildi ve Türkiye’nin su haznesi kapasitesi de 243 milyon metreküp oldu.
Aydın’da Hizmete Alınan Eserlerin Toplam Yatırım Bedeli 160,6 Milyon TL
Ülke genelinde hizmete alınan 101 eserden Aydın da payına düşeni aldı. Aydın’da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün tamamladığı 12 adet tesis de bu açılış merasimi ile hizmete alındı.
Hizmete alınan DSİ’ye ait eserler baraj, sulama ve taşkın koruma tesislerinden oluşuyor. DSİ tarafından tamamlanan tesisler ile Aydın’da 34 bin 770 dekar zirai araziye sulama suyu sağlanacak, 2 milyon 700 bin metreküp su depolanacak. Ayrıca 3 ilçe, 7 yerleşim yeri ve 17 bin 902 dekar arazi taşkın zararlarından korunacak. Bütün bu eser ve çalışmaların toplam yatırım bedeli 160 milyon 620 bin TL.