Gerçek Gazetesi
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Fakültesi Geleneksel El Sanatları Bölümü Bölümü Öğretim Üyesi Gül Güney eserlerini Aydın'da sergiliyor. Aydın Merkez Recep Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde açılan minyatür sergisi 10 Kasım Cumartesi akşamına kadar tüm vatandaşlara açık tutulacak.
Sergisinin açılışında, sergiyle ilgili bilgiler veren Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Gül Güney, minyatür sanatı ile ilgili de bilgiler verdi. Minyatür sanatının, yazma eserleri süslemek, kitapta geçen konuları daha iyi anlamak için yapılan, kendine has özellikleri olan bir resim sanatı da olduğunu belirten Güney; minyatür kelimesinin Latince küçük ölçüler anlamına gelen 'minium' kelimesinden türetildiği ve bu sözcüğün Türkçe, Arapça ve Farsçada karşılığı olmadığını söyledi. Osmanlılarda minyatüre nakış, sanatkarına da nakkaş denildiğini ifade eden Güney; Türk süsleme sanatlarının diğer kollarında olduğu gibi minyatür sanatının da kökleri Orta Asya'ya kadar gider. En erken Türk minyatürlerini Doğu Türkistan'daki harabelerde VIII. ve IX yüzyıla ait Uygur Türkleri tarafından yapılmış duvar resimlerinde ve minyatürlü sayfalarda görürüz. Türklerin bu sanat kolunda varlıklarını kesintisiz olarak korumaları Anadolu'ya yerleştikten sonra gerçekleşmiş ve 16. yüzyılın ikinci yarısında en olgun ve verimli dönemini yaşamıştır" dedi.
Gül Güney 10 Kasım Cumartesi günü mesai bitimine kadar açık kalacak olan serginin tüm sanatseverlere açık olduğunu belirtti. Güney sergide yer alan çalışmaların büyük bir bölümünün Türk ve İslam mitolojisinde yer alan simgesel objelerden yaralanılarak oluşturulan tasarımlar minyatür tekniği ile gerçekleştirildiğini söyledi. (iha)