Aydın’da, yapılan araştırma ve tutulan kayıtlarda kadınların ortalama olarak erkeklerden 6 yıl 2 ay yani 74 ay daha fazla yaşadığı belirlendi. Bu durumun Türkiye ortalamasından yaklaşık bir yıl daha fazla olduğu belirtildi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Aydın’da ikamet edenlerin ömürlerinin Türkiye ortalamasından daha fazla olduğu belirlendi. Türkiye’de kadın erkek nüfusunun ortalama ömrü 2015 yılı rakamlarına göre78 iken Aydın’da yaşayanların ortalama ömrünün 7 ay daha fazla olduğu belirlendi. Buna karşın Türkiye genelinde kadınların ortalama ömrü 80,7 iken Aydın’da yaşayan kadınların ortalama ömrünün 81,8 olduğu belirlendi.
“Aydın’da doğum hızı düşük yaşam süresi uzun”
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2016 yılı verilerine göre; Türkiye geneli kentsel nüfus oranı 92,1 iken bu oran Aydın’da 94,6. 0-14 yaş nüfus oranı Türkiye genelinde 24,3 iken Aydın’da bu oran 19,3. Genç nüfusun ülke ortalamasına göre 4 puan düşük olduğu Aydın’da yaşlı nüfus oldukça fazla. Ülke genelindeki nüfusun yüzde 8,2’sini 65 yaş ve üzeri oluştururken Aydın’da nüfusun 11,9’u 65 yaş ve üzerindeki yaşlılardan oluşuyor. Türkiye genelinde yıllık nüfus artışı binde 13,4 iken bu rakam Aydın’da binde 11 olarak görüldü. Ülke genelindeki doğum hızı 2015 yılında binde 16,9 iken Aydın ise binde 13,1 olarak gerçekleşti. Yaşlı nüfusun fazla olması dolayısıyla kaba ölüm hızının da yüksek olduğu Aydın’da 2015 yılında bin kişiden 7,1 hayatını kaybederken Türkiye genelinde bu rakamın binde 5,2 olduğu belirtildi. Doğum oranının düşüklüğü, ölüm hızının yüksekliğine rağmen insanların pek çoğunun hayatının son anlarını Aydın’da geçirmek istediği ve Türkiye genelindeki yaşam süresi ortalama 78 yaş iken bu rakamın Aydın’da 78,7 olduğu Aydın’da yaşayan kadınların ortalama ömrünün 81,8 iken erkeklerin 75,7 olduğu belirlendi. Erkeklere göre daha uzun süre hayatta kalan kadınların ise Türkiye ortalaması ömrünün 80,7 olduğu Türk erkeklerinin kadınlardan 5 yıl 4 ay gibi bir süre daha az yaşadığı belirlendi.
“Sebebi belirlenemiyor”
Kadınların ortalama olarak erkeklerden dünya genelinde ortalama 5 yıl daha fazla yaşadığı bu durumun ilk başlarda erkeklerin ağır çalışma koşulları olduğu zannedilse de gelişen teknolojiye ve hayatın kolaylaşmasına rağmen durumun değişmediği öğrenildi. Bu konuda uzun araştırmalar yapan pek çok kurum ve kuruluş kadınların uzun yaşamasının sebebini değişik nedenlere bağlasa da hiç kimsenin kesin bir neden açıklayamadığı görüldü. Örneğin İsveç’te 1800’de yaş ortalaması kadınlar için 33, erkekler için 31 olarak açıklanırken günümüzde bu rakamın kadınlarda 83,5’e erkeklerde ise 79,5’e yükseldiği her iki durumda da kadınların erkeklerden yüzde 5 civarında daha uzun süre hayatta kaldığı belirlendi.
İBRAHİM KILINÇ