Necati MALDAR
Gerçek Gazetesi
Viral Hepatitle Savaşım Derneği"nin (VHSD) "gizli tehlike" Hepatit B konusunda toplumu bilinçlendirme kampanyası Türkiye genelinde hızla yayılmaya devam ediyor.
VHSD öncülüğünde yürütülen ve bu yıl 22 ayrı şehirde düzenlenmesi planlanan Hepatit B ile ilgili halk bilinçlendirme kampanyasında 2009"un on ikinci durağı Aydın oldu. 21 Nisan" da Şükran Güngör Tiyatro Salonunda"nda düzenlenen toplantıya VHSD Yönetim Kurulu Üyesi ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı"ndan Yrd. Doc. Dr. Nefise Öztoprak, VHSD Bölge Temsilcisi ve Adnan Menderes Üniversitesi, Tıp Fakültesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Kliniği Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. M.Hadi Yaşa ve Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahit Yükselen yer aldı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan uzmanlar, Hepatit B"nin bulaşma yolları ve tedavi yöntemleri konusunda bilgiler verdiler.
Toplantının açılışında konuşan Yrd. Doç. Dr. Nefise Öztoprak, VHSD"nin Türkiye"de bir çok ilde yürütmekte olduğu halkı bilinçlendirici ve aşılama faaliyetler hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra konuşmasını yapan Prof. Dr. M. Hadi Yaşa, Hepatit B ve C konusunda bilgiler verdi ve Aydın"da bin 500 Hepatit B, 2 bin ise Hepatit C taşıyıcısı olduğunu belirtti. Konuşmasında Hepatit B virüsü taşınıp taşınmadığını anlamak için doktora başvurarak basit bir test yaptırılabileceğine işaret eden Yaşa, özellikle tüm gebelerin hamilelikleri sırasında mutlaka B tipi sarılık açısından test edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. M. Hadi Yaşa, ailesinde B tipi sarılık taşıyıcısı, siroz ya da karaciğer kanseri bulunan kişilerin de en kısa zamanda kan tetkiki yaptırarak hepatit B ile karşılaşma durumlarını öğrenmeleri gerektiğini vurguladı.
Hepatit B"nin pek çok yoldan bulaşabildiğine işaret eden Prof. Dr. Hadi Yaşa, şunları söyledi: Çok eşlilik ve korunmasız cinsel ilişki ile, anne adayı hepatit B taşıyıcı ise gebelik ve doğum sırasında bebeğine bulaşma şeklinde, steril olmayan mikroplu malzemelerle yapılan diş tedavileri ile, berberlerde aynı jilet ve usturanın birden fazla kişide kullanılması- kuaförlerde steril olmayan manikür-pedikür malzemeleri yoluyla, steril olmayan mikroplu malzemelerle yapılan dövme, piercing, kulak delme, toplu sünnet işlemleri, kan kardeşliği, alın veya ense kestirme işlemi ile ya da uyuşturucu bağımlılarında aynı enjektörün birden fazla kişi tarafından kullanılması yoluyla
Hepatit B virüsü taşıyanlarla aynı evi paylaşanların risk altında olduklarını savunan Yaşa, Taşıyıcı veya hastalıklı bir kişiyle aynı evi paylaşanların risk grubunda. Yapılacak aşıyla Hepatit B"den korunulabilir ve gerektiğinde hastalığın mevcut ilaç ve yöntemlerle de tedavisi mümkündür ifadelerini kullandı.
Hepatit B virüsü taşıyıcısı ve hastalarının, aile bireylerinin Hepatit B aşılarının Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık ocaklarında ve Aile Sağlığı Merkezleri"nde ücretsiz olarak yapıldığının altını çizen Prof. Dr. M. Hadi Yaşa, hastalık riski taşıyan ya da bu hastalıkları geçirip geçirmediklerini öğrenmek isteyen kişilere sağlık kuruluşlarına başvurarak test olmaları konusunda çağrıda bulundu.
Doç. Dr. Vahit Yükselen ise, annenin test sonucunda Hepatit B taşıyıcısı çıkması durumunda, doğumdan hemen sonra bebeğe yapılacak Hepatit B aşısı ve özel koruyucu serumla bebeğin Hepatit hastası olmasının engellenebileceğini belirtti.
Bu arada; 2009"da yirmi iki şehirde halk ve hekim toplantıları düzenleneceği belirtildi.
Hepatit B ile ilgili toplumu bilinçlendirme çalışmalarına bu yıl Haziran ayı sonuna kadar, Trabzon, Tunceli, Manisa, Sivas, Yozgat, Samsun, Rize, Çanakkale, Giresun ve Konya"da gerçekleştirilecek halk toplantılarıyla devam edilmesi planlanıyor.
(iha)