Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü M. Taha Al, kış sezonunda yaşanan hava kirliliğinin önlenmesi için kullanımına izin verilen katı yakıtların tercih edilmesini istedi.
Aydın’da hava kirliliğinin önlenmesi için gerekli tüm çalışmaların yapılmakta olduğunu belirten Taha Al, “İlimiz sınırları içerisinde hava kirliliğinin önlenmesi, azaltılması ve hava kirliliğine etkisi olan faktörlerin belirlenerek bu kapsamda yapılacak çalışmaları daha etkin ve daha verimli hale getirmek ve amaca ulaşmak için, konut, toplu konut, kooperatif, site, okul, üniversite, hastane, resmi daireler, işyerleri, sosyal dinlenme tesisleri, sanayide ve benzeri yerlerde ısınma amaçlı kullanılan yakma tesislerinden kaynaklanan is, duman, toz, gaz, buhar ve aerosol halinde dış havaya atılan kirleticilerin hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve denetlemek amacıyla Bakanlığımızın yayımlamış olduğu 2010/14 sayılı Hava Kirliliğinin Önlenmesi ve Kontrolü Genelgesi ile birlikte 179 sayılı Mahalli Çevre Kurulu Kararı alınarak 2014-2015 yılı kış sezonu itibariyle hava kirliliği konusunda etkin çalışmanın yolu açılmıştır. Bu doğrultuda ilimiz merkez ilçe ve diğer ilçelerde ısınma amaçlı olarak kullanılacak katı yakıtların özellikleri belirlenmiştir” dedi.
Hava kirliliğinin oluşmamsı için bir dizi önlem alındığını açıklayan Al, “Dış ortam sıcaklığının gece ve gündüz 15 oC nin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobaların yakılmamasına, kalorifer ve sobaların işyerlerinde, bina iç ortam sıcaklığı 18 derece, konutlarda ise 20 dereceden yukarıda olmayacak şekilde yakılmasına, hastaneler, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlılar ve güçsüzler yurtları, kreşler, terminaller ve kolluk binaları, kalorifer ve sobaların iç ortam sıcaklığı 20 dereceden yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak, ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakılmasına, hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde soba ve kaloriferlerin mümkünse 10:00 ve 16:00’saatleri arasında yakılmamasına karar verilmiştir. İlimiz sınırları içerisinde kullanılacak olan, yukarıda özellikleri belirtilen yakıtların üretimi, dağıtımı ve satışı sırasında Valiliğimize müracaatta bulunularak aşağıdaki belgelerin alınması gerekmektedir” diye konuştu.
SIRINI AŞAN DEĞER KAYDEDİLMEDİ
Hava kirliliği ile ilgili olarak bölge ve alt bölgeler oluşturulduğunu ifade eden Al, şunları söyledi: “İlimiz, Ege Bölgesi altında Küçük Alt Bölge kapsamında yer almaktadır. Bu genelgede dikkat çeken önemli hususlardan biride İlimizin Yüksek Kirlilik Potansiyeline Sahip İller listesinde yer almış olmasıdır. Bunun en önemli nedeni ise İlimizin Meteorolojik koşulları ve fosil yakıt tüketiminin fazla olmasıdır. İlimizde ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin önlenmesi amacı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı tarafından kömür satış bayiileri, yakma tesisleri ve ateşçiler denetlenmekte, uygun yakıt kullanımının sağlanması ve uygun yakma teknikleri konusunda denetim, inceleme ve bilgilendirmeler yapılmaktadır. Ayrıca; İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından şehrin giriş ve çıkış noktalarında yapılan rutin kontrollerde, katı yakıt giriş ve çıkışı kontrol altında tutulmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ilimize kurulan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu aracılığı ile anlık hava ölçümleri yapılmakta ve ölçüm sonuçları kamuoyu ile paylaşılmaktadır. 2013-2014 kış sezonunda hava kalitesi ölçüm değerleri incelendiğinde partikül madde ve kükürt dioksit değerlerinin uzun vade de ve kısa vade de sınır değerleri aşmadığı görülmüştür”