Gerçek Gazetesi
Aydın Tarım İl Müdürlüğü tarafından biçerdöver operatörlerine verilen eğitimler sonunda il genelinde hasatlardaki dane kaybı istenilen seviyeye düştü. Eğitim çalışmaları sonucu bu başarının elde edildiğini kaydeden Öztürk, rutin olarak çiftçi ve operatör eğitimlerinin devam edeceğini belirtti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü"nün 04 Mayıs 2009 tarihinde yayınladığı Biçerdöverle Ürün Hasadında Uygulanacak Esas ve Usullere Ait Uygulama Talimatı doğrultusunda hasat kontrolleri il genelinde devam ettiğini açıklayan Sadettin Öztürk, İl Tarım Müdürlüğü olarak hasat kontrollerindeki amaçlarının makine ile yapılan hasatta dane ürün kayıpları ile dane ürün hasarlarını en alt seviyeye indirerek milli ekonomiye katkı sağlamak olduğunu söyledi. Ülke genelinde yaklaşık 25 milyon ton hububatın biçerdöverle hasat edilmekte olduğuna işaret eden Öztürk, 2008 yılı için hasat sırasında müsaade edilen dane kayıp oranı yüzde 3 olarak kabul edilmiş olup, bunu yüzde 2" ye düşürdüğümüzde milli ekonomiye; buğday için 56 milyon 655 bin 900 TL, arpa için 10 milyon 731 bin 45 TL olmak üzere toplamda; 67 milyon 386 bin 945 TL"lik bir katkı sağlamış olacağız dedi.
3175 Sayılı Biçerdöverle ürün hasadında uyulması gereken usul ve esaslar doğrultusunda İl Hasat Planlama Grubu ve İl Koordinatörlüğünün oluşturulduğunu hatırlatan Öztürk, Genelge doğrultusunda alınan kararlar tüm Kontrolörlere ve Sözleşmeli Ziraat Mühendislerine bildirilmiştir. Ayrıca hazırlanan Valilik Oluru, Valilik Tebliği, kontrolör listesi ve muhtarlıklara yazılan Sirküler mektubu tüm muhtarlıklara, Biçerdöver sahip ve operatörlerine, İl Jandarma Komutanlığına, İl Emniyet müdürlüğüne, Belediye Başkanlıklarına, Ziraat Odalarına ve Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarına gönderilmiştir. Ürün sahiplerini bilinçlendirme amacıyla lifletler hazırlanarak dağıtılmıştır diye konuştu.
İl Hasat Planlama Grubu ve İl Koordinatörlüğünce alınan kararlar hakkında da bilgiler veren Öztürk, Kabul edilebilir dane kayıp oranı yüzde 2 olarak belirlenmiştir. Operatör belgesi olmayan biçerdöverler kesinlikle çalıştırılmayacak, bunlar tespit edilerek eğitim merkezlerine müracaatları sağlanıp belge almalarına yardımcı olunacak. Başak kaldırıcısı, sap ayırıcısı olmayan biçerdöverlerin çalışmasına kesinlikle izin verilmeyecek. En az 15"er kg"lık 2 adet Yangın söndürme tüpü bulundurulacak. Tarla sahipleri ile biçerdöver sahipleri arasında resmi geçerliliği olan sözleşme yapmaları teşvik edilecek. Hasat kontrolleri 2 koordinatör ve 34 kontrolörle tatil günleri de dahil hasat sonuna kadar sürekli yapılacaktır
(iha)