Aydın’da akaryakıt ve LPG istasyonlarına çapraz denetim

Aydın’da akaryakıt ve LPG istasyonlarına çapraz denetim


█ Gerçek Gazetesi
Aydın Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından Aydın mekez ve ilçelerindeki akaryakıt ve LPG istasyonlarında çapraz denetim yapıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Mustafa Görgülü, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü"nün yazısı ile Aydın, Afyonkarahisar, Balıkesir, Burdur, Bursa, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Bilecik Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri"nden 32 personel, Genel Müdürlükten 7 personel, Aydın İl Jandarma Komutanlığı"ndan 2 personel ve Aydın İl Emniyet Müdürlüğü"nden 3 personel olmak üzere toplam 44 personel ve 18 denetim aracından oluşan 9 ekip halinde Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde Aydın merkez ve ilçelerinde faaliyet gösteren 229 adet akaryakıt istasyonu ile 166 adet LPG oto gaz istasyonunda çapraz denetim yapıldığını söyledi. 229 adet akaryakıt istasyonunda satışa arz edilen akaryakıtların kaçak olup olmadığının tespiti amacıyla 532 adet benzin ve motorin ürününde yapılan ulusal marker kontrolü sonucu 531 adet ürünün de geçerli çıktığını belirten Görgülü, “Bir adet istasyonda motorin ölçüm sonucu geçersiz çıktı. Kaçak olduğundan şüphe duyulan ürün hakkında nihai karar verilebilmesi için istasyondan alınan numune analiz laboratuvarına gönderildi. Denetim sırasında bin 120 adet akaryakıt sayacı ve 277 adet LPG sayacı olmak üzere toplam bin 397 adet sayaçta damga ve miktar kontrolü yapıldı. 9 adet akaryakıt ve LPG istasyonunda 51 adet akaryakıt sayacı ve 10 adet LPG sayacı olmak üzere toplam 61 adet sayacın eksik verdiğinin tespit edildi. 3516 sayılı Kanunun 15 inci maddesinin e fıkrasına göre eksik veren sayaç başına 2013 yılı için 146 TL olmak üzere 61 adet sayaç için 8 bin 900 TL civarında idari para cezası uygulandı. 11 adet akaryakıt ve LPG istasyonunda ise 96 adet sayacın damga süresinin dolduğunu saptandı. Damga süresi dolan ölçü aletleri için 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15. Maddesinin c fıkrasına göre sayaç başına 2013 yılı için bin 464 TL olmak üzere 96 adet sayaç için 140 bin 544 TL idari para cezası kesildi” dedi.
Ölçü ve tartı işinin veballi bir iş olduğunu, ölçü ve ölçü aletlerinin doğru ve düzgün çalışmasının toplumun her kesimini doğrudan etkilediğine ve ilgilendirdiğine dikkat çeken Görgülü, bir ürün alırken o ürünün eksik ölçülmesi veya tartılmasının vatandaşı maddi zarara sokarken, satıcının haksız kazanç sağladığını kaydederek, “Vatandaşlarımızın ölçü ve ölçü aletlerinden kaynaklanan herhangi bir mağduriyete uğramaması için İl Müdürlüklerince belirlenen bir plan ve program dahilinde denetimlere devam edeceğiz. Daha etkin denetim yapılabilmesi ve hizmet kalitesinin artırılabilmesi için vatandaşlarımızın satın aldıkları ürünleri, ambalajında yazan gramajla aynı olup olmadığı hususunda şüphe duyduklarında tartı aletlerinde tartarak kontrol etmelerini, satın aldıkları akaryakıtın doğru miktarda verilip verilmediğini izlemelerini, satın aldıkları ürünün miktarında şüphe duymaları halinde en kısa sürede bir dilekçe ve ürüne ait fiş, fatura gibi belgelerle birlikte İl Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor” diye konuştu.
(iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri