Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamına giren afetlerde devlet tarafından yapılan yardımlar ve tarım sigortası kapsamı hakkında üreticileri bilgilendirmek amacıyla 8 ilçede toplantılar düzenlendi. Düzenlenen toplantılarda ilk defa teminat alınan riskler hakkında bilgiler verildi.
Aydın’da sırasıyla; Didim ilçesi Balat Mahallesinde, Kuyucak ilçesi Belenova mahallesinde, Efeler ilçesinde, Çine ilçesinde, Köşk ilçesi çiftlik mahallesinde, Sultanhisar ilçesinde, Karacasu ilçesi Yaykın mahallesinde ve Kuşadası Davutlarda toplam 8 adet toplantı düzenlenerek 355 üreticinin toplantılara katılımı sağlnadı. Söz konusu toplantılarda, TARSİM Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, TARSİM Bölge Müdür Yardımcısı Erkan Gür ve Uzman Mustafa Kuşgöz, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınan riskler, ürünler, bölgeler ve prim destek oranları hakkında bilgi verdi.
“DEVLET PRİM DESTEĞİ TÜM RİSKLERDE YÜZDE 50 UYGULANACAK”
2015 yılında 2014 yılı uygulamalarına ilave olarak yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren TARSİM Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, “Ayrıca büyükbaş hayvanların sigortaya kabul yaşı 7 güne, küçükbaş hayvanlar için sigortaya kabul yaşı 3 aya indirilmiş olup gezginci arıcılık yapan üreticilere ait poliçelerde, poliçe vadesi içersinde nakliyat riski 4 kez olarak artırıldı. Devlet prim desteği oranı tüm risklerde yüzde 50 oranında uygulanacak, ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısıyla sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 2/3 oranında devlet desteği olarak karşılanacaktır. Bu kapsamda, üreticilerin tarım sigortası primi desteğinden yararlanabilmesi için çiftçi kayıt sistemi (ÇKS), örtü altı kayıt sistemi (ÖKS), su ürünleri kayıt sistemi (SKS), veteriner bilgi sistemi (TÜRKVET), arıcılık kayıt sistemi (AKS) gibi kayıtlarını her sene güncellemesi gerekmektedir” dedi.
İLK DEFA TEMİNAT KAPSAMINA ALINAN RİSKLER
Toplantılarda ilk defa teminat kapsamına alınan riskler şu şekilde ifade edildi: Meyve bahçeleri ile bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri için isteğe bağlı olmak üzere dolu paketindeki riskler ve dolu ağırlığı riski, yağ gülü için dolu paketindeki riskler, hububat ürünlerinde sap kısmı, arıcılıkta vahşi hayvan saldırısı riski, su ürünlerinde kafes ve ağlar için kazalar, predatör saldırısı, fırtına, hortum ve deprem riskleri.