Gerçek Gazetesi
Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı hükümet tarafından tarımı desteklemek amacıyla yıllardır devam eden 'Doğrudan Gelir Desteği' DGD uygulamalarında değişiklik yapılmasını istedi. Uygulamanın mevcut haliyle üretene değil özellikle Doğu ve Güneydoğu illerindeki arazi sahibi zengin ağalara fayda sağladığını ifade eden Posacı "İyi niyetle bugüne kadar yürütüldüğüne inandığımız DGD uygulamasının direk tapu üzerinden değil, ürüne bağlı olarak üretim yapan çiftçiye verilmesinden yanayız" dedi.
Tarım desteklemelerinin 1.8 katrilyondan 5.3 katrilyona çıkmasına rağmen özellikle sulu ve kültürel tarım yapan Aydın bölgesindeki çiftçilerin durumunun iyi olmadığını belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, eskiden ürün hasadında borcunu ödeyen çiftçinin artık borcu borçla öder duruma düştüğünü söyledi.
Ziraat Odaları olarak üretim yapan çiftçi ile arazi sahibi kişilerin birbirinden ayrılmasından yana olduklarını ifade eden Posacı "Hükümetimiz tarafından tapu kayıtları esas alınarak yapılan doğrudan gelir desteği halk arasında 'Dönüm Parası' olarak biliniyor. Yani bu ödeme sadece araziye sahiplik belgesini kanıtlayan kişilere verildiği için, hükümetimizin destekleme amacıyla ödemiş olduğu bu paralar üretim yapsa da yapmasa da arazi sahibi olan herkese ödeniyor. Bu haliyle uygulama bize göre amacına ulaşmadı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde üretime hiçbir katkısı olmayan ve sadece tapuları üzerinden aldığı destekleme ile bedavadan devletin kasasından milyonlarca para alan toprak ağaları var. Hiç üretim yapmayan kişiye verilen destek ile bir yılda 3 defa toprağı işleyip ürün alan veya sera kurarak yılın 12 ayı üretim yaparak katma değer sağlayan çiftçimize verilen desteğin aynı olması bizce çalışana yapılan bir haksızlık. Bu nedenle doğrudan gelir desteğinin ürüne endeksli olmasını istiyoruz" dedi.
(iha)