Gerçek Gazetesi
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Aydın Merkez ve ilçelerinde Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamında tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) işleyişi ve sigortaları kapsamında, Aydın merkez ve 10 ayrı bölgede toplantılar düzenlendi. Toplantılarda dünyada uygulanan tarım sigortası programları, Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi"nin işleyişi ve sistem çerçevesinde elde edilen veriler ile kapsamdaki ürünler ve riskler, tarım sigortalarının tanıtılması ve yaygınlaştırılmasının sağlanması ile üretim sezonu boyunca meydana gelebilecek doğal afetlerden dolayı oluşacak maddi kayıpların telafi edilmesi uygulamalarına yönelik; Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamında tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Aydın Merkez"de yapılan toplantıda konuşan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Adem Kaplan; Tarım Sigortası yıl geçtikçe daha da önemli bir konum kazandı. Çiftçilerimizin tarımsal ürün ve hayvanlarını, doğal afetlerden gelebilecek zararlara karşı teminat altına almak için Tarım Sigortası yaptırmalarını önemle tavsiye ediyoruz. 2014 yılı itibariyle bitkisel ürünlerini, seralarını, büyük ve küçükbaş hayvanlarını, kümes hayvanlarını ve su ürünlerini sigortalayan üreticilerin ödemesi gereken sigorta priminin yüzde 50"si, don teminatında 2/3"ü devlet tarafından karşılıksız destek olarak karşılanmaktadır. Bu yapısıyla sistem, devletin denetimi, gözetimi ve garantisinde olan bir sigorta sistemidir dedi.
ARICILIK TARSİM
KAPSAMINA ALINDI
Toplantıya katılan TARSİM Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım ise çiftçilere; Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sistemi"nin işleyişi, 2014 yılı uygulamaları, genel şartlar, tarife ve talimatlar ve poliçe düzenlerken dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili bilgi verdi. Yıldırım yaptığı açıklamasında, 2013 yılı Aydın genelinde toplam 20 bin 498 adet poliçe yapılmış ve toplam 338 bin 132 dekar ekili alan ve 11 bin 765 baş hayvan sigortalanmıştır. Ayrıca 2014 yılı Tarım Sigortaları Havuzu tarafından kapsama alınan riskler arasına arıcılığın da dahil edildi ve üreticilerin Arıcılık Sigortasından faydalanabilmeleri için Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS)"ye kayıt yaptırmaları ve bu kayıtlarını her yıl güncellemeleri gerekmektedir. Üreticilerin sigorta yaptırabilmeleri ve devletin prim desteğinden yararlanabilmeleri için bitkisel ürünleri kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemi"ne (ÇKS), büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için, Veteriner Bilgi Sistemi"ne (TÜRKVET), sera için, Örtü Altı Kayıt Sistemi"ne (ÖKS), su ürünleri çiftlikleri için, Su Ürünleri Kayıt Sistemi"ne (SKS) ve arıcılık için, Arıcılık Kayıt Sistemi"ne (AKS) kayıt yaptırmaları ve bu kayıtlarını, her yıl güncellemeleri gerekmektedir diye konuştu.
OLUŞAN HASARLAR
EN KISA SÜREDE AYRI
AYRI BİLDİRİLMESİ
GEREKİR
2014 yılında sigorta teminat kapsamının daha da genişletildiğini öne süren Yıldırım, Hasar ihbarlarının en kısa sürede oluşan her hasar için ayrı ayrı bildirilmesi gerekir. Bu yıl TARSİM"e ilave olarak Arıcılık Kayıt Sistemine (AKS) kayıtlı olan, plakalı, modern ve içinde arı olan kovanlar Tarım Sigortası teminat kapsamına alındı. Ayrıca meyve ağaçlarının don sigorta teminatı bahçenin fenolojik olarak, bir ağaçtaki/bitkideki çiçekler yüzde 5"inin açması sonucu başlar ifadelerini kullandı.
Tarım Sigortalarının Genel Mevzuatı, Bitkisel Ürün, Sera, Büyükbaş-Küçükbaş Hayvancılık, Kümes Hayvanları, Su Ürünleri ve Arıcılık Sigortaları ile ilgili uygulamalar TARSİM Manisa Bölge Müdürü Fahri Yıldırım ve Bölge Müdür Yardımcısı Müjdat Çubukçu tarafından Aydın Merkez"de ve sırasıyla Sultanhisar, Bozdoğan, Söke, Kuşadası, Buharkent, Koçarlı, Merkez/Dalama Beldesi, Çine ve Karacasu İlçe Müdürlüklerinin ve üreticilerin katılımlarıyla Şubat ayı içerisinde toplam 310 üreticiye yerinde bilgi amaçlı toplantı düzenlendi.