Gerçek Gazetesi
Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, Aydın"ın ülkenin en sıcak 35 ilinden bir tanesi olduğunu belirterek, güneş çarpmalarına karşı dikkatli olunmasını istedi.
Artan hava sıcaklıklarının çocuklarda ve yaşlılarda önemli problemlere neden olabildiğini belirten Dr. Eralp Atay, tehlikeli olabilen güneş çarpması, sıcak çarpması ve bunun neden olduğu vücudun aşırı su kaybının tehlikeli sağlık problemlerine yol açabildiğini söyledi. Sıcak çarpması ve bu nedenle oluşabilecek aşırı su kaybının kendini ilk olarak yüksek ateş ile gösterdiğini açıklayan Atay, Terleme oldukça fazladır, nabız çok hızlıdır ve vücut ağrıları vardır. Susuzluk hissi ve bilinç bulanıklığı da diğer belirtiler arasında yer alır. Vücudumuz normalde ısısını koruyabilme ve yükseldiğinde ısıyı düşürebilme özelliğine sahiptir. Bu düşürmeyi terleme ile sağlar. Ancak sıcak çarpması ve beraberinde meydana gelen aşırı su kaybı durumlarında vücudumuz bunu başaramayabilir. Eğer vücutta aşırı su kaybı başlamışsa terleme en aza inecek ve deriden soğuma işlemi oluşamayacaktır. Böyle bir durumda vücutta ilk etkilenen organ beyindir. Dayanılmaz baş ağrısı hastayı oldukça huzursuz eder ve bitkinleştirir. Aşırı yorgunluk, hızlı nabız atımı ve beraberinde hızlı soluk alıp verme ve kas krampları birbirini takip eden olaylardır. Vücut hızla ısınır, yüze hızlı bir kan akımı olur ve yüz kıpkırmızı görülür. Terleme yoktur, düzensiz ateş ve yavaş yavaş bilinç kaybı görülebilir dedi.
Tedavinin gecikmesi halinde hastada kalıcı hasarların ortaya çıkabileceğini savunan Atau, hastanın kısa süre içinde tedavi görmesinin şart olduğunu ifade etti. Rahatsızlıkların önlenmesi için yeterli miktarda su alınması gerektiğine değinen Atay, sıcak çarpması durumunda yapılması gerekenler hakkında şu bilgileri verdi: İlk olarak hemen 112"den acil yardım isteyin. Hasta güneş altındaysa gölge ve serin bir yere taşıyın. Hastanıza soğuk duş yaptırın, soğuk kompresler ile vücudunu soğutmaya çalışın. Sağlık ekibi gelene kadar hastanızın bilincini kontrol edin. Bilinci açık ise hastayı yarı oturur pozisyonda bekletin. Eğer bilinci kapalıysa ya da daha kötüye gidiyorsa hastanızı sırt üstü yatırın. Bu nefes alıp vermesini kolaylaştırır. Hastanın bilinci açık ise soğuk içecekler - tercihen su - içirmeye gayret edin. Bilinci kapalıysa ya da bulanıksa hastanıza herhangi bir şey içirmeye çalışmayın. Bilinci kapalı ya da bulanık ise içirilen sıvı ciğerlerine kaçabilir, hasta boğulabilir Güneş çarpmasından korunmanın mümkün olduğunu kaydeden Atya, Güneş banyosunun süresini azaltmak, nemli ve sıcak ortamlarda fazla kalmamak, ılık duş alarak vücudu serinletmek, günde en az 12 litre su veya tuzlu ayran tüketmeye özen göstermek gerekir. Başınıza şapka almayı unutmayın. Ayrıca ince, pamuklu giysiler tercih edin. Naylon içeriği yüksek giysiler vücudunuzu gereksiz ısıtacaktır. Kronik bir hastalığınız varsa, çok sıcakta 1116 saatleri arasında dışarıya çıkmayınız. Çocuklarınızın gölgede oynamalarını sağlayın.
Kendinizi güneşin altında halsiz hissetmeye başladığınızda gölge bir yere geçin ve etrafınızdakilerden yardım isteyin. Vücudunuzu soğutun. Elinizi, yüzünüzü yıkayın ve mutlaka bir bardak su içmeye gayret gösterin. Güneş altında yapılan sporları yaparken yorgunluk hissettiğinizde ya da aşırı terlediğinizde spor yapmaya ara verin. Su ihtiyacınızı karşılayın. Gölge bir yerde dinlenin şeklinde konuştu.
(iha)