Aydın Dalama ASM’de çalışan Dr. Bilgin Çiftçi hakkında, yaklaşık 10 ay önce sosyal paylaşım sitesindeki bir paylaşımından ötürü dönemin Başbakan’ı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla adli ve idari soruşturma açılmıştı. Adli soruşturma kapsamında Dr. Çiftçi’nin yargılanmasına Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşma öncesi adliye binası önünde toplanan Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu ve hekimler ile sivil toplum örgütü temsilcileri, Dr. Çiftçi’ye destek verdi.
Dr. Bilgin Çiftçi’nin toplumsal olaylara karşı hasiyetinden dolayı bir paylaşım yaptığını ve bunun hakaret unsuru içermediğini savunan Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, “Bu paylaşımı Dr. Bilgin Çiftçi’nin sayfasında gören bir takipçisi Sayın Cumhurbaşkanı’na hakaret edildiği iddiası ile Dr. Bilgin Çiftçi’yi Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğüne, Aydın Emniyetine ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığına şikayette bulunmuştur. İletilen şikayet ciddiye alınarak bu kurumlar tarafından başlatılan idari soruşturmalar sonucunda Aydın Halk Sağlığı Müdürlüğü Çiftçi’ye ihtar puan cezası vermiş; Ankara Yüksek Disiplin Kurulu memuriyetten men talebini usulden reddetmiştir.
Bu paylaşım nedeniyle dönemin başbakanına hakaretten 1 ile 2 yıl arası hapis cezası istemiyle Aydın Asliye Ceza Mahkemesi’nde ceza davası açılmıştır. Davayı açan savcılık “dönemin başbakanı ile Yüzüklerin Efendisi filmindeki kötü karakter rolündeki yaratığın fotoğraflarının yan yana konulmak suretiyle başbakana görevinden dolayı hakaret ettiği kanaatine varmıştır. Oysa bu dava kabul edilemez. Şöyle ki; hekim Bilgin Çiftçi’nin yaptığı kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret değil, kamu görevlisine görevini hatırlatmak, icrattlarını mizahi bir üslupla eleştirmek, hicvetmektir. Kaldı ki bu da hepimizin her şeyden önce anayasal hakkıdır ve demokratik toplumun da gereğidir. Devletin en tepesinde bulunanlar topluma her gün hakaret etmekte, tehdit etmekte, bağırmakta, kızmakta serbestken salt eleştiri mahiyetli ifadeler dolayısıyla Türkiye’nin her yerinde yüzlerce vatandaşa ‘Başbakana veya Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla yüzlerce dava açılmaktadır. Esasen takipsizlik kararı verilmesi gerektiğini düşündüğümüz bu dosyada da sayın mahkemenin hukukun üstünlüğü, demokratik toplumun gerekleri, adalet ve hakkaniyet çerçevesinde dosyayı inceleyerek bir karar vereceğine inanıyoruz” dedi.
“Devletin en tepesinde bulunanlar sıradan vatandaşlara göre daha ağır eleştirilere katlanmak zorundadır” diyen Dr. Aydın, “Sahip oldukları kudrete, hak ve yetkilere orantılı bir tahammül göstermek durumundadırlar. Yapılan eleştiriler, bir miktar kırıcı, şok edici nitelikte olması bu eleştirileri hakarete dönüştürmez. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin ve Yargıtayımızın bu yönlerde onlarca kararı vardır. Hukuk sistemimizde Anayasa hükmünde olan tüm bu kararlara rağmen açılan bu ceza davaları ifade özgürlüğü konusundaki karnemizi göstermektedir. Her sözün, her tepkinin, her eleştirinin; hakaret addedilerek yargılamaya konu yapılması toplumu, demokratik toplumun gereği olan düşüncesini ve tepkisini ifade etme hak ve özgürlüğünden alıkoyma sonucunu doğurmaktadır. Düşünceye, sanata, eleştiriye, hak arama, mizaha getirilen yasaklamaları, kısıtlamaları kabul etmiyor, mahkemelerin adalet dağıtacağına olan güvenimizden ve umudumuzdan vazgeçmiyoruz” şeklinde konuştu.
Dr. Bilgin Çiftçi’nin Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla yargılandığı dava, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla 13 Ekim 2015 tarihine ertelendi.