Gerçek Gazetesi
Doğal ve tarihi güzellileri ile deniz ve güneşi sayesinde dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Aydın, Salık turizmine de açılıyor. Aydın Göz Hastanesi Hastane Müdürü Yusuf Emre AK, Sağlık Turizminde Aydın'ı marka yapmak istediklerini belirtti. Ak, Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan "İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı" kapsamında Aydın'ı diğer sağlık turizmi merkezlerine alternatif olabilecek hizmet altyapısının kurulması için "Görmeye Değer Aydın Projesi hazırladıklarını kaydetti.
Aydın"ın, Dünya Sağlık Örgütü"nün (WHO) Avrupa'da 46 şehre verdiği "Sağlıklı Şehir" Sertifikası"nın sahibi olma avantajını, sahile uzanan ilçeleri, tarihi ve doğal güzellikleri, yılın 10 ayındaki güneşli havası, yat ve kruvaziyer ulaşım olanakları ve jeotermal kaynakları ile medikal turizmde marka olma ayrıcalığına dönüştürmesi gerektiğini ifade eden Adın Göz Hastanesi Müdürü Yusuf Emre Ak, Aydın"ın bu imkanlarını kullanması gerektiğini söyledi.
TEDAVİ AMAÇLI
SEYAHATLER
ARTTI
Konuyla ilgili açıklama yapan Ak, "Hizmet sunduğumuz bölgede Medikal Turizm alanındaki işletmelerin rekabet güçleri Türkiye"deki diğer batı ve güney kıyı şeridinde yer alan bölgelerle kıyaslandığında oldukça geriden gelmektedir. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu kalite değerlendirmesine göre en yüksek kalite düzeyinden hizmet veren Aydın"ın ilk ve tek göz hastanesi olarak, sağlık turizmi hizmet alanı açısından göz sağlığı ve hastalıkları öncelikli branşlardan sayılmaktadır. Frost & Sullivan tarafından yapılan araştırmalara göre 2010 yılında 79 milyar dolara ulaşan pazarın, 3 milyondan fazla hastaya da hizmet verdiği belirtiliyor. Başka bir araştırmaya göre ise, tedavi amaçlı seyahat edenlerin % 40"ı gelişmiş teknolojilerle donatılmış ülke ve tesisleri tercih ediyor, % 32"si de daha iyi sağlık hizmetleri arıyor, % 15"lik bir kesim hizmetlerin daha hızlı ve verimli sağlanmasını, % 9"u ise daha düşük maliyetli ve kaliteli sağlık hizmetlerini talep ettiğini göstermiştir. Ayrıca yurt dışından bölgemizi tercih eden hastaların ihtiyaç ve tercih belirleyici faktörlerine baktığımızda; Amerika ve Avrupa Standartlarına Göre Daha Uygun Fiyatlandırma, Ameliyat Bekleme Listelerinin Olmaması, Vize Uygulamasındaki Kolaylıklar, Sağlık Hizmeti Yanında Kültürel Zengiliklerle Dolu Turistik Seyahat İmkanı, İslam Ülkesi Olması (İslam ülkeleri açısından),Yemek ve Kültürel Alışkanlıklar, 11 Eylül Nedeniyle Batının Tercih Edilmemesi, Direkt Uçuşla Ulaşabilirlik, Türk Misafirperverliği, JCI Akredite Kuruluşların Sayısının Fazla Olması, Doktorların Alanlarında deneyimli ve sertifikalı olması olarak sayılabilir. Bu nedenle sağlık turizmi alanında Türkiye; Balkan Ülkeleri, Türki Cumhuriyetler olmak üzere Avrupa, Rusya ve Orta doğuyu da kapsayan bu geniş alanda coğrafi konumu ve bu ülkelerde yaşayan Türk asıllı vatandaşların yoğunluk merkezinde yer alması dolayısıyla, başlangıçta rakiplerimizden bir adım öne geçmektedir" dedi.
Önümüzdeki günlerde Güney Ege Kalkınma Ajansı'na teslim edilecek "Görmeye Değer Aydın Projesi " ne yerel düzeyde büyük ilgi ve iştirak olduğunu kaydeden Yusuf Emre Ak, Aydın Ticaret Odası ile ön protokolün yapıldığını, Aydın Belediyesi ve Aydın Valiliği ile ise iştirakçi destek görüşmelerinin devam ettiğini belirtti. Aydın Göz Hastanesi Müdürü Ak, Sunulacak projenin kabul edilmesiyle, gerek hastanemizin, gerekse bölge halkı ve işletmelerine 12 aya yayılan yeni hizmet alanı ve dinamikler kazandırmaması en önemli temennimiz" diye konuştu. (iha)