Memur-Sen İl Temsilcisi İsmail Yiğit, yaptığı açıklamada; “Türkiye’de ücretler söz konusu olduğunda en önemli sorun, şüphesiz Gelir Dağılımındaki adaletsizliktir. Bu bağlamda yapısal değişikliklerin gerçekleştirilmesi, Zengini zengin fakiri fakir eden bu kapitalist sistemin değişmesi gerekiyor. Türkiye’de yıllardan beri enflasyona endeksli bir ücret politikası öngörülüyor. Fakat Türkiye’nin büyümesinde sanki ücretlilerin hiçbir katkısı yokmuş gibi davranılarak ücretlilere büyümeden hiç pay verilmiyor. Bu yıl yapılacak olan Toplu Sözleşmenin 4 önemli ayağından birini Refah Payı olarak bu husus teşkil ediyor. 2016 yılında Birinci Altı Ayda yüzde 8, ikinci Altı Ayda yüzde 8 ve 1 Ocak 2016’dan geçerli olmak üzere taban aylığına 150 TL Zam+ 2015 yılı ekonomik Büyüme Oranının yüzde 50’si ve üç aylık dönemlerdeki büyüme oranları kadar Refah Payı artışı+ Enflasyon farkı istiyoruz. 2017 yılında; Birinci Altı Ayda yüzde 7, ikinci Altı Ayda yüzde 7 ve 1 Ocak 2017’den geçerli olmak üzere taban aylığına 100 TL Zam+ 2017 yılında üç aylık dönemlerdeki ekonomik büyüme oranı kadar Refah Payı artışı+Enflasyon farkı istiyoruz. Gelir Vergisi Kaynaklı Maaş Kayıplarının Telafisi; Kamu görevlilerinin yıl boyunca yüzde 15 vergi diliminde vergi ödemesini ve bunu aşan tutarın işveren tarafından karşılanmasını istiyoruz. Böylece yıl içerisindeki maaş ve gelir kaybını önlemiş olacağız” dedi.
“YAN ÖDEME KATSAYISI VE GÖSTERGE RAKAMLARININ YÜZDE 50 ARTIRILMASINI İSTİYORUZ”
“Uygulanmakta olan yan ödeme katsayısı ile yan ödeme gösterge rakamlarının yüzde 50 artırımlı ödenmesini isteyeceğiz” diyen Yiğit, “Bu gerçekleştiğinde örneğin öğretmen için 18,86 TL olan yan ödeme tutarı 37,72 TL’ye çıkmış olacak. 2005 yılında sonra göreve başlayan kamu görevlilerine 1 derece verilmesini istiyoruz. Bu konuda seçim öncesinde Sayın Başbakanımızla yaptığımız görüşmede mutabık kalmıştı. Toplu sözleşmede mutabakatı kazanıma dönüşmesini isteyeceğiz. Fazla çalışma ücretleri konusunda hem miktar hem de kapsam yönüyle adaletsizlik var. Bunu mutlaka gidermek istiyoruz. Bu çerçevede fazla çalışma ücretleriyle ilgili olarak, Büyük şehir merkezlerinde ve nüfusu 50 bini geçen il ve ilçelerde fazla çalışma ücreti saat başı 2,50-TL olmalı, mevcut çalışma ücretleri yüzde 50 artırılmalı, hafta sonları ve resmi tatillerde fazla çalışma ücreti 4 kat artırımlı ödenmeli diyoruz” diye konuştu.
“AİLE YARDIMINDA ÖNEMLİ ORANDA ARTIŞ İSTİYORUZ”
Aile yardımı taleplerine de değinen Yiğit, şöyle konuştu: “Halen 177,30 TL olan eş yardımının 275 TL’ye, 6 yaş üstü için 20,80 TL ve 0-6 yaş için 41,60TL olan çocuk yardımının da herhangi yaş sınırı uygulanmadan her çocuk için 75 TL’ye çıkarılmasını istiyoruz. Halen üç ayda bir 60 TL olan Toplu sözleşme ikramiyesinin; yüzde 50 artırımlı (90 TL) yetkili sendika üyelerine ise yüzde 100 (120TL) olarak ödenmesini teklif ediyoruz”