Gerçek Gazetesi
Menderes havzasında binlerce dekarlık tarım alanlarına can suyu veren Büyük Menderes Nehri için bir taraftan temizleme projeleri hayata geçirilmeye çalışılırken, diğer taraftan da kirletilmeye devam ediliyor. Yıllardır Denizli Uşak ve Aydın illerinin Büyük Menderes"i temizlemek için verdiği uğraşlar sürerken, nehir çeşitli sanayi kuruluşları ve yerel yönetimler tarafından kirletilmeye devam ediliyor.
Geçtiğimiz yıllarda Büyük Menderes Havzası Çevre Koruma Birliği"nin kurulmasına rağmen halen çevre belediyelerin arıtmalarından sanayi ve evsel atıkların ve çevrede bulunan zeytinyağı işletmelerinin de zeytin sularını Menderes Nehrine dökmesi nedeniyle Büyük Menderes Nehri"nin kirliliği had safhaya ulaştı. Son yağışlarla birlikte Büyük Menderes Nehri adeta çöp ve atık su taşıyan nehre dönüştü. Yaklaşık 20 yıldan bu yana nehrin temizlenmesi ve eski haline dönmesi için çeşitli kurum ve kuruluşların yanı sıra Sivil toplum kuruluşlarında büyük çabalar sarf etmesine rağmen Menderes Nehri her geçen gün kirlenmeye devam ediyor.
GÖZ GÖRE GÖRE
ATIKLAR MENDERES
NEHRİNE AKITILIYOR
Temizlenmesi için Aydın, Denizli ve Uşak illerinin işbirliğine gittiği Büyük Menderes Nehri üzerinde AydınMuğla karayolunda kurulan köprülerin hemen dibinden akıtılan atık sular görenleri şaşkına çeviriyor. Nehrin kirliliğinin önlenmesi için birçok platformda çözüm arayışları sürerken, herkesin gözü önünden nehre bırakılan atık suların Menderes havzasına hayat veren nehrin sularına karışmasına seyirci kalınıyor. Günlerdir nehre karışan atık suları hiçbir kimse "dur" demezken, Büyük Menderes Nehri yıllardır süre gelen kaderini yaşamayı devam ettiriyor. Yıllar öncesi balıkçılıkla geçinenlerin ekmek kapısı konumunda olan Büyük Menderes Nehri, içerisinde canlı yaşmayacak kadar kirlendi.
VALİLİKTEN TÜM
BELEDİYELERE
UYARI YAZISI
Konuyla ilgili açıklama yapan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Menderes Nehrinin kirliliğinden dolayı havzada bulunan tüm belediyelere yazı gönderdiklerini, Çevre Bakanlığının vermiş olduğu süreye kadar arıtma tesislerini tamamlamaları konusunda uyarıda bulunduklarını söyledi. Kirliliğin sadece Aydın"dan akıtılan atıklar nedeniyle oluşmadığını ifade eden Vali Coş, Tabi ki Menderes Nehri kirlenerek geliyor diye biz bunu daha fazla kirletmemek ve mümkünse temizlemek konusunda duyarlı ve dikkatli olmalıyız. Kentlerin atık sularını arıtmadan su kaynaklarına akıtmasıyla su kaynaklarımızın kirlenmesi kaçınılmaz hale geliyor. Bu yüzden yerel yönetimlerimizin atık su sistemlerinin en kısa zamanda kurmalı ve bu atık su sistemlerinin ihtiyaca uygun, kaliteli ve verimli olması sağlanabilirse Menderes Nehrimizdeki kirlilik azalacaktır. Bu konuda geçtiğimiz günlerde belediyelerimize yazı gönderdik. Çevre Bakanlığının daha önceden kendilerine vermiş olduğu süre içerisinde arıtma tesislerini biran önce bitirmeleri konusunda uyardık. İl genelinde bulunan 206 zeytinyağı işletmesi artıma tesislerine sahip olmadıkları için Menderes Nehrine atık sularını akıtıyorlar. Bu tesislerimize gerekli olan uyarılar yapıldı. Eğer ki bu işletmeler gerekli önlemlerini almazlar ise, çalışmalarına kesinlikle izin veril- meyecek. Çünkü çevre bizim için çok daha önemli diye konuştu. (iha)