Gerçek Gazetesi
Globalleşen dünyada yaşanan ekonomik krizle birlikte, bir çok kurum ve kuruluş elindeki imkanları daha iyi değerlendirmek amacıyla çareler aramaya başladı.
Aydın Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) ilin sahip olduğu jeotermal kaynakların kullanılabilmesi amacıyla çalışma başlattı. Özellikle teknolojik gelişmelerle paralel olarak insanlarda daha sık görülen ve AB ülkelerinde sağlık harcamalarında önemli bir miktar oluşturan rehabilitasyon tedavisinin jeotermal merkezi Aydın"da yapılabilmesi için düşünülen proje için Hollandalı proje direktörleri ASİAD"ın davetlisi olarak sunum yaptı.
Aydın-Denizli yolu üzerinde bulun bir toplantı salonunda ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Kaya ve ASİAD Meclis Başkanı Nural Özçöllü"nün başkanlığında gerçekleştirilen sunuma ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, ADÜ"de görev yapan Profesörlerden Emre Çullu, Faruk Şendur, İlhan Özkan, Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, Aydın KOSGEB Müdürü Turgut Gözen işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta ASİAD"ın çalışmalarının değerlendirilmesinin ardından Hollanda"dan gelen ve dünyanın pek çok ülkesinde AB fonları aracılığı ile yapılan kamu yatırımlarının projelerini hazırlayan proje direktörleri Wessel Eukman il Wan Der Schoun, Aydın"a yapılması düşünülen rehabilitasyon merkezinin mekan ve işleyişi hakkında sunum yaptılar. Türkiye"de gerçekleştirilen sağlık hizmetinin AB ülkelerine oranla çok daha hesaplı olması nedeniyle AB ülkelerindeki sağlık sigortası kuruluşlarının Türkiye"yi daha cazip bulduğunu ve imkanlar ölçüsünde hastaların da buraya sevk edildiği belirten Hollandalı proje direktörleri, kamu yararına çalışan bir kurum ve kuruluşun da içinde bulunması halinde yatırımın yüzde 85"lik kısmının AB fonlarından geri ödemesiz olarak sağlandığını belirttiler.
ELDEKİ İMKANLARI DEĞERLENDİRİSEK AYDIN DÜNYA KENTİ OLUR
Aydın"ın yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından dünyanın en şanslı illerinden biri oluğunu belirten ASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Kaya, Türkiye"nin yeterli proje hazırlayamaması nedeniyle AB fonlarından sağlanan 800 milyon Euro"nun her yıl 600 milyon Eurosu"nun geri gittiğini belirtti. Aydın"ın sahip olduğu verimli toprakları, doğal ve tarihi güzellikleri ile güneşinin yanına yerin altındaki jeotermal enerjinin daha fazla geç kalınmadan değerlendirilmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Şevket Kaya AB ülkelerine göre Türkiye"de tedavi hizmetleri oldukça hesaplı. Bunun yanında özelikle AB ülkelerinde romatizmal hastalıkların yanına rehabilete edilmesi gereken sağlık sorunu her geçen gün artıyor. Sigorta şirketleri de bu tür tedavilerin Türkiye"de yapılmasına çok sıcak bakıyor. Aydın olarak rehabilitasyon merkezine uygun jeotermal kaynağa sahibiz. Bunun yanında turistik açıdan dünyanın en önemli merkezindeyiz. Aydın"da sağlık hizmeti ile turizmi birleştirmek istiyoruz. Bu şekilde ilin ve ülkemizin en önemli sorunu olan istihdam sorunun da çözüleceğine düşünüyoruz. Bunun için de yerel yatırımcı arıyoruz. Yatırım yapanların da karlı çıkacağına inanıyoruz dedi. (iha)