ARTIK BEZ TORBA ZAMANI

ALİ GENÇLİ

 

* Alışverişlerimizde naylon poşetler değil bez torbalar kullanalım.                                        

* Naylon poşetler ayağımıza dolanıyor

Dünyada yılda yaklaşık bir trilyon adet tüketilen naylon poşetlerin, çevre ve insan yaşamı için en az küresel ısınma kadar tehlikeli boyuta ulaştığını biliyor musunuz?

Çevre kirliliği, çevreyi oluşturan doğal varlıkların; insan, hayvan, bitki yaşamına zarar verecek şekilde değişmesi”dir. Çevre kirliliğinin ana nedenlerinin başında, çarpık kentleşme ve hızlı nüfus artışı gelmektedir. Ülkemizde bir kişinin yılda yaklaşık 200 kilogram evsel atık üretiyor, ülke genelinde ise evsel ve ticari atık miktarı yaklaşık 20 milyon tona yaklaşıyor. Ambalaj atıkları bu miktarın  3 milyon tonunu oluşturuyor.  Türkiye’de düzenli bir atık toplama mekanizması oluşturulamadığı için, geri kazandırıalcak atıkların önemli bir bölümünün de ıslak çöp arasında kaybolup gidiyor. Çevreye atılan organik maddelerin-sebze meyve atıklarının- 6 ayda, plastik torbaların 10-20 yılda, plastik şişelerin ise bin yılda tümüyle ayrıştığını ya da yok olduğunu biliyor musunuz?

Bir araştırmaya göre; okyanusta seyreden gemiler yılda 3 milyon 700 bin kilogram plastik torbayı denizlere bırakıyor.  Dünyada yılda bir trilyon adet naylon poşet tüketiliyor, bu oran 235 milyar kilogram plastiğe eşdeğerdir. Uzun yıllar bozulmadan doğayı kirletmeye devam eden plastikler yüzünden, fok ve kaplumbağalar başta olmak üzere pek çok canlı, bu plastiklere dolandıkları için ölüyor.

Uzmanların saptadığına göre; Türkiye’de beş kişiden biri naylon poşet yerine alışverişlerinde bez torba kullansa, bir nesil boyunca ülkemiz 31 milyar 46 milyon naylon 400 bin poşetten kurtulacak. Çünkü, bez torba kullanmak, bir kişi için haftada 6, ayda 24, yılda 288, yaşam boyunca ise 22 bin 176 plastik poşeti kullanmamızı engelliyor."

Çin’in plastik torba  kullanımını paralı hale getirdiğini, Bangladeş’in bile plastik torba kullanımını yasakladığını,  plastik poşeti vergilendiren İrlanda’da ise 2002 yılından bu yana plastik poşetlerin yüzde 90 daha az kullanıldığını biliyor musunuz?

Bez torba, file ve kese kağıdı kullanma konusunda duyarlılığımız arttığında gelecek kuşaklara sağlıklı bir çevre bırakırken, plastiğin insan sağlığındaki zararlarından da korunmuş olacağız.