Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Küresel ısınmaya bağlı yaşanan kuraklığa bir de yağmurların yağmaması eklenince, özellikle Aydın"da tüm tarım ürünleri zarar görmüştü. Ağustos ayı başında Aydın"ın Bozdoğan ilçesi"ndeki Kemer Barajı ile Denizli"nin Güney ilçesinde bulunan Adıgüzel Barajı"nda su kalmadığı için sadece Aydın sınırları içerisinde 1 milyon dönüm ekili tarım arazisi sulanamamıştı. Büyük Menderes Nehri"de kuruyunca, maddi imkânı olan vatandaşlar bahçe ve tarlalarına artezyen kuyusu açarak kuraklığın üstesinden gelmeye çalışmışlardı. Fakat önüne gelen üreticinin kuyu açmasının yanlış olduğunu ifade eden Nazilli Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Sabri Topuçar ve Sultanhisar Akçay Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı Osman Yıldırımkaya, önümüzdeki yıllarda yaşanacak olası kuraklıkların en az zararla atlatılması için bölgesel kuyular açma kararı aldıklarını söylediler.
Nazilli Sağ Sahil Sulama Birliği"nin Meclis toplantısında bu konuyu gündeme taşıyan birlik başkanları, toplantının ardından bu yöndeki projelerini dile getirdiler.
Nazilli Sulama Birliği Başkanı Topuçar, Biz yer üstü su kaynaklarının bilinçli kullanılmasından yanayız. Devletimiz damlama ve yağmurlama sistemi oluşturacak üreticilere uzun vadeli krediler veriyor. Artık hızla bu sistemli sulamalara geçmeliyiz. Yaşanan kuraklık nedeniyle bölgemizde 70 milyon dönüm tesisi zarar gördü. Yani narenciye, incir, zeytin gibi sabit ürünler zarar gördü. İşte biz de en azından sabit alanlarımızı sulayabilmek için bölgesel kuyular açma kararı aldık. Böylece yer üstü su kaynaklarının olmadığı dönemlerde açacağımız bu artezyen kuyularından ağaçlarımızı sulayabiliriz. Bir ağacın gelişmesi neredeyse insan ömrüne eşit dedi.
Osman Yıldırımkaya"da en az 56 adet kuyu açarak, kurak geçecek yıllarda bu kuyu sularını kullanacaklarını açıkladı.