Arı ve bal sektöründe tehlikeli gelişme

Arı ve bal sektöründe tehlikeli gelişme


█ Gerçek Gazetesi
Yüzyıllardır sırlı yaşamları çözülemeyen ve dünyanın ekosistemin en önemli varlıklarından biri olan bal arıları arasında savaş başladı.
Gezginci arıcılığın başlaması her tıp ve tarım sektöründeki gelişmeler yeni bir tehlikeyi ortaya çıkardı. Gezginci arıcılıkla birlikte Türkiye"de karma halde konaklamaya başlayan arı ırklarından soğuğa dayanıklı savaşçı ve daha güçlü yapıya sahip olan Kafkas cinsi arıların, sıcağa dayanıklı Muğla ırkı arıları yemeye başladığı belirtildi.
Tarımın devamlığının ve tabiatın dengesini koruyan en önemli yaratıklardan biri olan bal arılarının son zamanlarda farklı davranışlar sergilediğini ve farklı cins ve kolonilerin aynı ortamlarda konaklatılması nedeniyle arıların kendi aralarında savaşmaya başladığını belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Zeki Altın, bu durumdan Ege ve Akdeniz bölgesindeki arı ve arıcıların sıkıtı yaşamaya başladığını belirtti. Daha çok Karadeniz iklimi soğuk olan bölgelerdeki arıcılar tarafından tercih edilen Kafkas ırkı arıların konaklama bölgelerinde sıcak iklim arıları olan Muğla cinsi arıları öldürüp ballarını da çalmaya başladığını ifade eden Aydın Arıcılar Birliği başkanı Zeki Altın, kolonilerin birbirine çok yakın mesafede bırakılmasını tavsiye etti.
“KAFKASLAR
YAĞMALAMAYA
BAŞLADI”
Aydın ve çevresindeki arıcıların önemli sorunlardan birinin de diğer bölgelerden gelen Kafkas cinsi arıların yağmalama hareketleri olduğunu belirten Aydın Arcıılar Birliği Başkanı Zeki Altın, Kuşadası Davutlar"da bir grup arcının şikayetini dinledi. Dış bölgelerden gelen pek çok arıcının Kafkas ırkı arısından dolayı kendi arılarının veriminin azaldığını belirten arıcılar arıların ırkına göre konaklatılmasını istediler. Aydın ve çevresindeki konaklama bölgelerinde yeterli denetimin olmaması nedeniyle bu yıl sorunun daha da büyük olduğunu belirten Arıcılar Birliği Başkanı Zeki Altın, “Yapı gereği Kafkas ırkı arılar soğuk iklime daha dayanıklı ve savaşçı bir ruha sahiptir. Konaklama zamanları bizim Aydın bölgesine getirilen bu arılar, tabiatta nektar miktarı azaldığında Muğla ırkı arıların bulunduğu kovanları sarmaya başladılar. Kafkas ırkları biraz daha iri olduğu için Muğla ırkı nöbetçi arılar bu arılarla baş edemiyor. Kovanın içine kadar giren Kafkas ırkı arılar diğer arılara zarar verdiği gibi kovandaki balı bile çalıyor” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri