Gerçek Gazetesi
Didim"de bulunan dünyaca ünlü Apollon Tapınağı"nda 105 yıldır sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarında bu yıl ortaya çıkarılan dev yapı kazı heyetini heyecanlandırdı.
Apollon Tapınağı"nda Almanya"nın Halle Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Andreas Furtuaengler"in kazı başkanlığını yürütülen çalışmalar 20 Temmuz"da başladı. Alman Arkeoloji Enstitüsünün sürdürülen ve Almanya"nın Halle Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Andreas Furtuaengler"in kazı başkanlığını yürütülen çalışmalar 27 Ağustos"ta sona erecek.
Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk ve Prof. Dr. Helga Bumke kazı çalışmaları konusunda bilgiler aktardı.
Bumke; kazı çalışmalarına 3"ü restorasyon çalışmasında olmak üzere 15 kazı ekibi ve 12 işçi olmak üzere toplam 27 kişiyle yapıldığını söylerken kazıya geçen yıl çalışma yapılan Tapınağın güney kısmında sürdürüldüğünü söyledi. Geçen yılki kazı çalışmalarında 23 metre uzunluğunda, 20 metre genişliğinde büyük bir duvar yapısına ulaştıklarını hatırlatan Bumke Kazı çalışmalarının amacı Didim sadece Apollon Tapınağından ibaret değil. Burayla ilgili yazıtlardan edindiğimiz bilgilere göre burada farklı binalar ve onların keşfedilmesi söz ediliyor. Bahsedilen bu yerlerin tapınağın yanında olduğunu düşünüyoruz. Bundan 2 sene evvel kuzey kısımda kazı çalışmaları yapıldı ama bir şey elde edilmedi. Geçen yıl ki kazı çalışmalarında büyük yapılara rastlanıldı. Bu yıl da aynı bölgede çalışmalar yapılıyor. Umarım güzel sonuçlar alırız dedi.
Prof. Dr. Bumke, yazıtlardan yola çıkarak Didim"de ikinci bir tapınaktan bahsedildiğini, ilk ipuçlarını da geçen seneki buluntulardan elde ettiklerini kaydederek, Didim"de çok uzun zaman sonra böle büyük bir kalıntı bulundu. 25 metre uzunlukta temel duvara rastlanıldı. İlk aşamada yüzeysel çalışmalar yapılacak; daha sonra derinlik çalışması yapılacak. Burada önemli olan nokta mimarı bir yapıya rastlanılması; Bu durum Tapınak ve Kutsal yoldaki çeşmenin ardından ortaya çıkarılan 3. yapı konumunda şeklinde konuştu.
Kazı alanların kapatılıp, kapatılmayacağını kazı çalışmalarına katılan Bakanlık temsilcisinin raporunun belirlediğini söyleyen Bumke Bu kazı çalışmaları tehlike yaratabiliyor. Zaten kazı çalışması büyükse alan kapatılmıyor ama son kararı yine bakanlık veriyor dedi.
Didim"de tapınağın dışında kutsal yol olduğunu ve Milet Müzesinin de bu yolla ilgili çalışma başlattığını da dile getiren Prof. Dr Bumke, şunları söyledi: Kutsal yol üzerinde yapılaşma yok ama bu çalışmayı Milet Müzesi yapıyor. Kazı başkanı da Tapınağının yanından geçen anayol da Kutsal yol için kazı çalışması düşünüyordu ama gelecek yıl emekli olacak. Bu yıl son yılı ve ondan sonra gelecek kazı başkanına bu konuyu ele almasını istedi. Burada yaz döneminde iki kazı çalışması yapılıyor. İlki Tapınakta, diğeri ise Tavşan adasında; Burada kazı çalışmaları sona erdiğinde Tavşan adası için de kazı ekibi geliyor. O nedenle kazı evinde sıkıntı oluyor. Bu nedenle kazı çalışmaları kısa tutuluyor
Almanya Bonn Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ulf Weber ise, kazı çalışmasının yapıldığı alanda 2-3 haftalık süreçte güzel neticeler almayı beklediklerini belirterek, Bu kazı çalışması Didim için önemli; gelecekte buradaki çalışmalarda iyi neticeler elde edileceğini düşünüyorum dedi.
Apollon Tapınağı"ndan çıkarılan eserlerin sergilenmesi için Didim"e bir müze kazandırılması konusunu dile getiren Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk de, şunları söyledi: Burada çıkarılan eserlerin sergileneceği bir müze ilçemize kazandırılmalı. Bu anlamda yerel yönetim, odalar ve bakanlık arasında sürecek diyaloglarla Didim"e büyük bir müze kazandırılması gerekli. Çünkü buradan çıkarılan eserler gelen ziyaretçilere de tanıtılmalı. Milet Müzesi açıldı ama o müze Didim için yeterli değil. Didim"e daha modern ve Apollon"a yakışır bir müze kazandırılmalı
(iha)