Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı: Geçenlerde tapınağın taşlarına zarar veriyor diye araç trafiğine kapatılan yolda, bugün kepçe ve dozer çalıştı. Kurulun kararını şaşkınlıkla karşılıyoruz; aldıkları kararı unutuyorlar galiba.
Didim Turizm Derneği Başkanı Atabay: Binlerce yıllık tarih önünde hoyratça harcıyoruz
Gerçek Gazetesi
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Apollon Tapınağı"nın önünde başlatılan çalışmanın mühürlenmesiyle ilgili olarak, Çalışma bilgimiz dahilinde olmadığı için mühürledik. Yasal sınırlar içerisinde haklarımızı arayacağız dedi.
Didim"de bulunan dün yaca ünlü Apollon Tapınağı"nın önündeki bekçi kulübesinin Aydın Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu"nun kararı gereğince yıkılması ve çalışmanın belediyece mühürlenmesinin ardından Belediye Başkanı Mümin Kamacı ve Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, bölgede inceleme yaptı. Başkan Kamacı ve Dernek Başkanı Deniz Atabay, tapınak önünde basın açıklaması yaparak yapılan çalışmaları eleştirdi.
Dün akşam saatlerinde tapınak önünde çalışma başlatıldığını ve haberdar olur olmaz duruma müdahale ettiklerini kaydeden Başkan Kamacı, Dün burası kepçe ve dozerlerle yıkıldı ve molozlar kamyonlarla taşındı. Buradaki çalışmadan belediyemizin haberi yok. Duyduğumuza göre burada bir küçük alış veriş ve hediyelik eşya dükkanı yapılacakmış. Bunu da DÖSİM yapacakmış. Buradan geçen yol geçtiğimiz günlerde tapınağın taşlarına zarar veriyor diye araç trafiğine kapatıldı dün ise yolda kepçe, dozer ve kam yonlar çalıştı. Bu yolun ka patıldığı ilişkin yazı ayın 27"sinde elimize ulaştı. Araçlar bu yola zarar veri yorsa kepçe buraya nasıl giriyor? Buna nasıl izin veri yorlar, çalışmalara nasıl izin veriliyor? Anlamış değilim diye konuştu.
Başkan Kamacı; tapınağın duvarlarında ve tel örgülerinde çalışma yapmak istediklerini fakat Koruma Amaçlı İmar Planı olmadığı için 2 yıl önce çalışmaya izin alamadıklarını hatırlatarak, Burada koruma amaçlı imar planı yok, çalışma yapılıyor. Kurul kararı var deniliyor ama kurul herhalde ya aldığı kararı uygulamıyor ya da kararlarını unutuyor. Burada yasal müeyyideye uyacağız. Bize Koruma amaçlı imar planı yok diyerek çalışma yapılmasına izin verilmiyorsa bunlara nasıl verildi; şaşkınlık içerisindeyiz. Çifte standart uygulanıyor. Biz de elimizde bir karar bulunmadığı için de buradaki çalışmayı mühürledik şeklinde konuştu.
Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay da, Türkiye genelinde bir çalışmanın yansımasını Didim"de gördüklerini iddia ederek, Burada yanlış olan iki uygulama var. Biri sezon başlarken bu tür bir çalışma olması; ikinci tapınağın hoyratça kullanılması. Burada Dünya mirası olarak kabul edilen 5 bin yıllık tapınağın önünde inşaat çalışması yapılıyor. Binlerce yıl öncesi yapılan güzelliği bugün biz kendi ellerimizle yok ediyoruz. Ben 20 yıldır Didim"deyim burası arkeolojik sit alanı ve yıllardır burada çalışma yapılamıyor. Geçenlerde tapınağa zarar veriyor diye kapatılan yolda 1 gecede ne oldu da burada kamyonlar kepçeler çalışmaya başladı. Bir şeye yanlış başlıyoruz ve o yanlış sürüyor. Yıllardır neden çalışma yapılamıyor; bunu sorgulamalıyız ifadelerini kullandı.
Didim Belediyesi Sanat Tarihçisi Başak Kamacı ise, tapınağın bulunduğu alanın sit alanı olduğunu ve Koruma Amaçlı İmar Planı"nın olmadığını kaydederek, şunları söyledi: Geçici yapılaşma durumu da bu anlamda geçersiz oluyor. Burada hafif konsüktürülasyonlu çalışma yapılması gerekirken, inşaat çalışması yapılıyor. Bu yapılaşmaya uymuyor. Türkiye"nin 56 yerinde bu tür bir çalışma yapılıyor. Efes"te yapılan çalışmalarda da sıkıntı olmuştu. Bu anlamda arkeolojik alanda yapılan çalışma usulsüz, yasal olarak yapılması gerekenler yapılacak. Biz de kurulun aldığı kararın düzeltilmesi için çalışacağız
Dün yıkım işleminde çalışan işçilerin yerin mühürlenmesi sebebiyle çalışma yapmadan oturdukları görülürken, tapınağa ziyarete gelen turistlerin ise yıkımı aldırış etmeden ziyaretlerini sürdürdü. (iha)