Gerçek Gazetesi
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Nusrettin Debre, Aydın ilçelerinde Müze Müdürlükleri sorumluluk alanlarında bulunan 10 antik kentteki kazıların başladığını bildirdi. Bu kazılardan altı tanesinin Türk ekipler tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Debre, yerli kazılar için Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü tarafından belirlenen 2008 yılı ödeneklerinin ilk bölümünün yatırıldığını açıkladı.
Aydın il sınırları içerisindeki 10 ayrı antik kentte yapılan yerli ve yabancı kazıların bu yılki çalışmalarının başlandığını ifade eden Aydın İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Nusrettin Debre, altısının yerli ve dördünün de yabancı kazı heyetleri tarafından yürütüldüğünü söyledi. Nysa, Alabanda, Tralleis, Magnesia, Kuşadası Kadıkalesi, Çine Tepecik antik kentlerindeki çalışmaların yerli ekipler tarafından yapıldığını belirten Debre, “Diğer antik kentlerimiz olan Afrodisias, Didim Apollon Tapınağı, Priene ve Milet kazılarının ise yabancı kazı heyetlerince Bakanlığımızın izinleri doğrultusunda yapılmaktadır. Her yıl devam eden bu kazılardan sadece yerli kazılara Bakanlığımızca ödenek tahsisi yapılmakta, yabancı kazıların sponsorluğu ise de kazı başkanlarının bağlı bulundukları üniversiteler tarafından yapılmaktadır. Bu bağlamda; gerek yerli gerekse yabancı kazı heyetleri kazı bölgelerine gelerek kazıları başlatmışlardır. Kazı evi olmayan Çine Tepecik Höyüğü kazısı ile Aydın Merkez Tralleis kazıevi yapımları için de Bakanlığımızca kazı heyeti başkanlıklarına ödenek tahsisi yapılmıştır” dedi.
Aydın’da devam eden kazıların amacının yeraltına kalan kültürel varlıkların ortaya çıkarılması olduğuna değinen Debre; “”Bu eserlerin korunması ve ülkemizin turizmini canlandırması için hizmete sumaktır. İlimizde Aydın, Afrodisias ve Milet Müzesi olmak üzere 3 ayrı Müze Müdürlüğü bulunmaktadır. 2000 yılında statik açıdan yıkılma tehlikesi nedeniyle ziyarete kapatılan Milet Müzesinin yeni inşaatı tamamlanmak üzeredir. Müze inşaatın tamamlanmasının ardından yapılacak teşhir ve tanzim çalışmaları sonra yeniden hizmete açılacaktır. Müzelerimizde ve antik kentlerimizde yapılan çalışmalar devam etmektedir” diye konuştu.
ÖDENEKLERİN İLK BÖLÜMÜ YATIRILDI
Yerli kazılar Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü tarafından belirlenen 2008 yılı ödeneklerinin ilk bölümünün yatırıldığını müjdeleyen Debre; şunları söyledi: “Prof. Dr. Vedat İdil tarafından yürütülen Nysa Antik Kenti kazı çalışmalarının toplam 125 bin YTL olan ödeneğinin 40 bin YTL’si; gene aynı ekip tarafından yürütülen Nysa Antik Neti Kazı Evi deposunun toplam 85 bin YTL olan ödeneğinin 40 bin YTL’si; Prof. Dr. Orhan Bingöl tarafından yürütülen Magnesia Antik Kenti kazı çalışmalarının toplam 115 bin YTL olan ödeneğinin 30 bin YTL’si, Doç Dr. Neşe Atik tarafından yürütülen Aydın ve Denizli illerindeki yüzey araştırması çalışmalarının toplam 2 bin 500 YTL olan ödeneğinin tamamı; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce yürütülen kazı, yüzey ve sondaj çalışmalarının toplam 18 bin YTL olan ödeneğinin bin 500 YTL’si ve de Prof. Dr. Sevinç Günez tarafından yürütülen Çine Tepecik Höyüğü kazı çalışmalarının toplam 65 bin YTL olan ödeneğinin tamamı ilgililere teslim edilmiştir” (iha)