ANKARA’DAN MÜJDE YAĞMURU MU?

 

AK Parti’nin çiçeği burnunda başkanı Hasan Turhan, ilçemizdeki bir gazeteye yaptığı açıklamada muhabir arkadaşımıza güya müjdeli haberler vermiş. Habere konu olan hizmetlerin bir çoğunu geçen günlerde İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Ali Oklay ile yaptığım söyleşide yayınlamıştım. Adı geçen yatırımların hemen hemen hepsi Özel İdare ve İl Genel Meclisinin yatırım programında yer aldığını söyleyebilirim.

Birer örnekle konuyu açıklayayım:

Mesela; KÖYDES Projesi kapsamında 8 yılda Aydın’a 78 milyon lira para gelmiş. Bu paranın 348 bin lirası Söke köylerine tahsis edilmiş. Bu parayı 35 köye böldüğümüzde sekiz yılda köy başına 9 bin 950 TL tahsis edildiğini görürüz.

Gelelim okulların onarım haberine. Söke’ye 11 okulun onarımı için 250 bin lira tahsis edilmiş. Tahisis eden kim? Özel İdare! Peki Özel İdare’yi kim yönlendiriyor? İl Genel Meclis Üyeleri.

Yani devlet yatırımı değil, Özel İdare’nin kendi kaynakları yatırımlarda kullanılıyor.

Habere konu olan Büyük Menderes Nehri’nin ıslahına gelelim:

Bu konu yeni bir çalışma değil, 5-10 yıldır konuşulan bir sorun. Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’le köylere yaptığımız ziyarette konu onun da gündemine girmiş, Akçakaya Köyü’nden DSİ Bölge Müdürlüğü’nü aramıştı. Hatta denize kadar bir kanalın açılmasını istemişti. Menderes Nehri’nin tabanının temizlenmesinin de sorunu çözemeyeceği bir gerçek.

Taşkınların önlenmesi için ne gerekir?

Sarıçay Barajı’nın devreye girmesi gerekir.

Devlet ne yaptığını biliyor.

Geleceğin planlarını yıllar öncesinden yapıyor.

Sarıçay Barajı’nın kredisi Dünya Bankası’ndan karşılanacak. Projeye göre, Söke-Kuşadası ve Davutlar’ın suyu buradan karşılanacak.

Devlet, Beşparmak Barajı’nı da projelendirmiş. Planlamaya göre, Aydın İli 2033’de 2 milyon nüfusa ulaşacak. Ancak bu nüfusun yarısı, yani 1 milyonu ilin batısında yerleşmiş olacak. Beşparmak Barajı ise Didim ve Akbük’ün içme suyunu karşılayacak.

Bu nedenle bölgemizdeki mevcut kaynakları ikiye katlamamız gerekiyor. Gelelim habere konu olan Karacahayıt Göletine.

Konuyu İl Genel Meclis Üyesi M. Ali Oklay’a sordum. Verdiği cevap çok ilginç; “Eskiden alınan kararların günümüzde müjdesi olmaz”

M. Ali Oklay: “Hiç gereği yokken Sayın Hasan Turhan, benim geçenlerde yaptığım söyleşide söylediklerimi sanki ikinci baskı yapıyor. Özel İdare yatırımlarında kullanılan kaynağın ancak üçte biri Ankara’dan geliyor. Diğerleri Özel İdare’nin kendi tasarruflarından karşılanıyor. Yani “yedek ödenek tertibinden” Ayrıca bir bilgi daha vereyim. İlk ve Orta Okulların inşaası, tamamen Özel İdare’nin kaynaklarından karşılanıyor. Ancak Sayın Hasan Turhan, bugüne kadar yapılan ve proje aşamasında olan yatırımları, iktidarın icraatı olarak gösteriyor. İyi güzel de bizler İl Genel Meclisi’nde ne yapıyoruz? Vatandaşın bize verdiği görevi hakkıyla yerine getirmek için Aydın iline hizmet veriyoruz. Özel İdare’nin ve İl Genel Meclisi’nin verdiği hizmetleri devlet yatırı olarak kabul etmek yanlış”

İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Ali Oklay bir çok konuda haklı. Sayın Hasan Turhan, Özel İdare’nin bir çok yatırımını devlet yatırımı sınıfına almış. Oysa İl Genel Meclisi ile Özel İdare’nin yatırımları, dar bölgede planlanan yatırımlardır. Bu yatırımlar için Ankara’dan öyle yüksek rakamlı kaynaklar gelmez. Onun için dostum Hasan Turhan’a bu sütundan bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Özel İdare’nin yaptığı yatırımları kafasından atsın. Bir AK Parti İlçe Başkanı olarak Söke’ye ne gibi bir yatırıma vesile olacağını düşünsün. Mesela 500 veya 1000 yataklı bir öğrenci yurdu ve 3. bir fakülte tercihimizdir.

Aksi halde 30 Nisan günü yayınlanan “Ankara’dan müjde yağmuru” benzeri haberleri hiç dikkate almayacağız.