Gerçek Gazetesi
Aydın Tarım İl Müdürlüğü"nden yapılan açıklamada anız yangınlarının toprağa, ormana ve doğadaki biyolojik çeşitliliğe zarar verdiğini belirtilerek, vatandaşların anız yakmamasını istendi.
Türkiye"deki hububat ekimi yapılan alanların yüzde 30"unda anız yakılarak tarla temizliği yapıldığını belirtilen açıklamada, hasat sonrası tarlada kalan anızın yeni ekim öncesinde temizlenmesi gerektiğini belirtildi. Çiftçilerin bilinçsizce anızı yakarak ortadan kaldırmasının yanlış olduğunu kaydedilen açıklamada, Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, onu besleyen, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok oluyor. Toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkıyor, toprak fakirleşiyor. Anız yangınları yakındaki diğer tarla ve bahçelere de sıçrayarak büyük orman yangınlarına neden olabiliyor. Tarladaki anız kesinlikle yakılarak temizlenmemeli. Anızı tarladan temizlemek için mümkün olduğunca toprağa yakın hasat yapılmalıdır. Toprak işleme aleti ve gerekirse hasat sonrasında sap parçalayıcı tarım aletleri kullanılması daha uygun olur. Hasat döneminde ürünlerin toprağa yakın kesilmesi çok önemli. Bunun dışında çiftçiler ürün öncesi tarla temizliğine dikkat etmelidir. Tarla ürün öncesi temizlenirse hasat döneminde daha kısa kesim imkânı doğar. Böylece anız yakmak zorunda kalınmaz denildi.
Anız yakan vatandaşlar hakkında çevre kanununa muhalefetten dekar başına 20 TL idari para cezası uygulandığı, yakılan anızların ormanlık alanda olması halinde ise bu cezanın 100 TL"ye çıktığı bildirilen açıklamada, Anız yangınları, orman yangınlarının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Ayrıca tarladan geçen elektrik ve telefon direklerine de zarar veriyor. Anız yakan bir vatandaş orman yangınına neden olduğunda hakkında soruşturma açılıp adliyeye sevk ediliyor. Tüm çiftçilerimizin anızları yakmadan tarla temizliği yapmasını öneriyoruz ifadelerine yer verildi. (iha)