ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ GEZİSİ

Ankara da faaliyet gösteren Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği olarak 20.08.2023 pazar günü ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ gezimizi yaklaşık 40 hemşehrimizin katılımıyla gerçekleştirdik.

Ankara da faaliyet gösteren Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği olarak 20.08.2023 pazar günü ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİ gezimizi yaklaşık 40 hemşehrimizin katılımıyla gerçekleştirdik. Saat 13:30 da başlayan müze gezimiz uzman Hilal Yıldırım'ın rehberliğinde gerçekleşti.

1997 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” seçilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi gezimizde Uzman Hilal hanım Anadolu da bulunan M.Ö 400.000 ile 200.000 yılları ve yine M.Ö 40.000 ile 20.000 yılları arasında olduğu tespit edilen dönemlerde insanların kullandığı obje bölümünden başlayarak yaklaşık M.Ö 10.000 yılına ait Çatalhöyük'teki kazılardan elde edilen bulgular, duvar resimleri, ev modelleri, şehir planlarını ait bilgileri akıcı bir sunumla anlattı. Müzede görev yapan Uzman Hilal hanım müze içinde yanardağların faaliyete geçmesi ile yer yüzüne çıkan obsidyen taşını, bu taştan elde edilen ok, bıçak gibi kesici aletlerin olduğu bölümü gezdirdi ve bu aletlerin insanların yaşamlarına etkileri üzerine bilgiler vererek bu döneme ait objeleri ve bulguları anlattı.

Uzman Hilal hanım, üretkenliği, bereketi ve doğurganlığı simgeleyen, Tanrıça Kibele figürünü, Tunç çağı dönemine ait eşyaları, simgelerin elde edilişinde kullanılan kalıpları, mühür simgeleri, insanların yerleşik hayata geçişinin buğdayı ekimini öğrenmesiyle başladığını, buğday ekiminin bir süre aldığını buna bağlı olarak da insanların yerleşik hayata geçmeye başladığını, bunun yanında avcılığın devam ettiğini, boğanın iyi bir protein kaynağı olması nedeniyle ilk uygarlıklarda boğa figürlerinin yer aldığını ifade etti.

Uzman Hilal hanım, Hitit Dönemi, Hitit döneminden önce Anadolu da yaşayan Hatti Uygarlığını, yazının bulunmasını, yazının Anadolu da kullanılmaya başlandığını, Sümerce yazılan tabletleri, tabletlerin zarflarını, Kadeş Antlaşmasını, şehre temiz su getiren yolları ve kanalizasyon sistemini Frigya uygarlığını, Polatlı yakınlarında bulunan Frig uygarlığına ait kümülüsleri, Kral Midas’ı, Midas’ın kullandığı eşyaları, Anadolu daki bir başka uygarlık Urartular dönemine ait eşyaları ve bulguların olduğu bölümünü gezdirdi ve bu bölümler ile Asur Ticaret yolları ve taş duvar resimlerinin olduğu bölümler hakkında bilgi verdi.

Uzman Hilal hanım son olarak antik dönem sikkeleri, Frig sikkeleri, roma sikkeleri ve islâmî sikkelerin olduğu müzenin alt katında yer alan kısmını gezdirdi.

Müze gezimiz boyunca bizlere rehberlik eden Hilal Yıldırım'a, müzede Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Mehmet Akalın'a, pazar gününde zaman ayırıp gezimize katılan hemşehrilerimize teşekkür ederiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KÜLTÜR-SANAT Haberleri