Gerçek Gazetesi
Akyeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halil Durduran, Akyeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arsasına yıllık 250 ton kapasiteli yemeklik zeytin salamurhane ve paketleme tesisine ait proje başvurusunu Aydın Tarım İl Müdürlüğü'ne yaptıklarını belirtti.
Akyeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halil Durduran, Akyeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arsasına yıllık 250 ton kapasiteli yemeklik zeytin salamurhane ve paketleme tesisine ait proje başvurusunu Aydın Tarım İl Müdürlüğü'ne başvurduklarını, mevcut tesisin kooperatif binasındaki arsaya yapacaklarını, 2014 yılı yatırım programına girdikleri takdirde 2015 yılında tesisi ortakları adına faaliyete geçireceklerini söyledi. Durduran kurulacak tesisle zeytin üreticilerinin ürünlerini %100 katma değer katacaklarını, ileriki yıllarda da çiftçileri 3'erli 5'şerli bir araya getirerek yada işadamlarını kasabaya getirip yatırım yapmaya teşvik edeceklerini, kooperatifimizin bu konuda örnek olarak çiftçilerimize, yatırımcılara önderlik edeceklerini söyledi.
Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Halil Durduran, yerel idarecilere de sitemlerini olduğunu söyleyerek şunları kaydetti; Öncelikle Akyeniköy makilik ve fundalık olan hazine arazilerini zeytin plantasyonu haline getirilmesini sağlayan zamanın Aydın Tarım Reformu Bölge Müdürü Sayın Özer Özgen ve Tarım Reformu mühendis, teknisyen ve her kademesinde görev yapan arkadaşlara birinci toprak dağıtımını yaptırtan zamanın Aydın Milletvekili Sayın Ali Uzunırmak'a, devamında ikinci, üçüncü, dördüncü dağıtımı yaptırtan Toprak Edindirme Kanunu'nda iyileştirmeler yapıp daha fazla çiftçimizin arazi almasını sağlayan zamanın Aydın Milletvekili Sayın Ahmet Ertürk'e, yine Kırıkiçi mevkiinde Katır'ın geçemeyeceği arazilere 47 bin metre yol açıp her parselin başına 2'lik sulama suyu getiren, domuzlara karşı elektrikli tel ile çeviren zamanın Belediye Başkanı Yılmaz Öz'e emeği ve çabaları için teşekkür ediyorum.dedi.
SÖKE ZEYTİN YAĞI TARİŞ, TESİSLERİNİ SARIKEMER'E KURUYOR. SARIKEMER'DE KAÇ TANE ZEYTİN AĞACI VAR?
Durduran zeytin tesisleriyle ilgili olarak Zeytin üreticilerinin hiçbir sorunu yokmuş gibi bir anlayış var ki; Bunu bir türlü anlayamıyoruz. Zeytin Üretici Birliği TARİŞ bu yıl Gemlik Sofralık Zeytin fiyatını geç açıkladı. Bir anlamda zeytin üreticisi tüccarın insafına terk edildi. Zeytinyağı TARİŞ maliyet fiyatlarını belirleyip piyasaya müdahale etmedi. Biz kooperatif olarak alım yaptık. Ancak gücümüz kadar yapabiliriz. Bizde sırtımızı tüccara dayamak zorunda kalıyoruz. Asıl garip olan Söke Zeytin Yağı TARİŞ, tesislerini Sarıkemer'e kuruyor. Sarıkemer'de kaç tane zeytin ağacı var? Söke Zeytinyağı TARİŞ, tesislerini Akyeniköy'e kurabilir, Didim'e de market açabilirdi. Bu konuları kendilerine ilettik. Yerel yöneticiler ve çiftçi temsilcilerinin bu konudaki düşüncelerini merak ediyoruz. Sonra zeytin üreticisi Akyeniköy'de damlama sulama suyunun tonunu 3 TL'den kullanıyor. Bu insafsızlıktır. 1 ton suyun maliyeti kaç para da 3 TL su parası ödüyoruz? Bu üreticinin sırtından geçinmektir. Ayrıca vatandaşın elindeki zeytinyağını depolayacak yer bulamadığı için hem hijyenliğini hem de kalitesini kaybediyor. Üretici de mecburen zeytinyağını ucuz elden çıkarıyor. Pamukta lisanslı depoculuk var. Zeytinyağında da lisanslı depoculuk yapılamaz mı? Tüccar bir borsa lafı tutturmuş gidiyor. Borsa ise borsa! Borsaya üretici girsin. Zeytinyağı primi 0,50 Kr/kg. Bu yetersiz ve çok düşüktür. Dane zeytine neden prim verilmiyor? Ve en önemli sorunumuz 30-40 yıldır işlediğimiz hazine arazisindeki zeytinlik tarlaların satışları bir türlü yapılamadı. Aydın'ın tüm ilçelerinde 4070 Sayılı Kanun ile işleticilerine satıldı. Bir tek Didim Mal müdürlüğü zeytinlik arazilerinin satışını yapamadı. Üstüne üstlük 6292 Sayılı Kanun ile iyileştirme yapılacağına, satışlar imkânsız hale getirildi. Nerede yerel idareciler? Nerede çiftçi temsilcileri? Bu konuda bir beyanatlarını duymadık dedi.
Durduran açıklamasının sonunda yasa yapıcılara da çağrıda bulunarak Elbette bu yasaları bu kuruluşlar çıkaracak değil ama, yasa yapıcılara yada yasa koyuculara bu sorunları iletmek bu kuruluşların görevi. Festivaller iyidir, ancak festivallerden üreticinin önünü açan, üreticinin ürününe katma değer yaptırıcı tedbirleri özendiren, pazar bulan, destekleme ve teşvikler için çiftçiye önder olan kuruluşlar olmasını istiyoruz. Aydın Tarım İl Müdürlüğü'ne Kırsal Kalkınma Projesi için Çine ilçesinin 13 başvurusu var. 55 bin nüfuslu Didim'in Kırsal Kalkınma Projesi'ne başvurusu 1 adet! O da değerlendirilmeye alınır mı alınmaz mı o da meçhul. Didim zeytin üreticilerinin sorunları bunlarla sınırlı değildir. Aşağı yukarı tablo budur. Keşkek dağıtmakla maalesef zeytin ve zeytinyağı sorunları hal olacak gibi değil dedi.
(iha)