Aktakka; "Kitaplar toplumun sorunlarını ortadan kaldırır"

Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, Aydın’da hizmet veren kütüphane ve okuyucu kitlelerine dair bir takım değerlendirmelerde bulundu.

Aydın İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nün 7 Eylül 1950’de hizmete açıldığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, "Aydın’ın cumhuriyet tarihinden bu yana kütüphanelerle tanışmasının üzerinden 65 yıl geçti ve bugün çalışmalar planlı bir şekilde devam ediyor. Bugün Aydın’da geldiğimiz noktaya bakacak olursak, il düzeyinde 6 adet müdürlük, 5 adet şube, 6 adet memurluk seviyesinde olmak üzere toplam 17 adet halk kütüphanesi hizmet vermektedir. Aydın İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü merkezde iki adet hizmet binası ile çalışmalarını sürdürmektedir. Hizmet binalarımızdan birisi Turistik Parkın hemen karşısında Yetişkin Kütüphanesi olarak hizmet verirken Aydın İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nün yönetim hizmetleri yine bu binada yapılmaktadır. Diğer hizmet binası Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Aydın Kültür Merkezi C Blok’ta geçici adıyla Çocuk Kütüphanesi olarak Hasanefendi Mahallesi Kızılay Caddesi 1913 sokakta olup yenileme çalışmaları devam etmektedir. İlerleyen dönemlerde Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi olarak açılışı gerçekleştirilecektir" dedi.
’İLÇELERDE NAZİLLİ, ÇİNE VE KUŞADASI KÜTÜPHANELERİ EN ÇOK OKUYUCU KİTLESİNE SAHİP’
Aydın İl Halk Kütüphanesinin diğer kütüphanelerin koordinatörlüğünü yaptığını söyleyen İl Müdürü Nuri Aktakka, "Aydın genelinde müdürlük seviyesi, şube seviyesi ve memurluk seviyesinde olmak üzere 3 çatı altında yönetiliyor. Aydın İl Halk Kütüphanesi, Nazilli Kütüphanesi, Çine İlçe Halk Kütüphanesi, Söke İlçe Halk Kütüphanesi, Kuşadası İlçe Halk Kütüphanesi, Germencik İlçe Halk Kütüphanesi müdürlük seviyesinde olan kütüphanelerimizdir. Diğer kütüphanelerimiz şube ve memurluk seviyesindedir. Merkez Kütüphane, Nazilli Kütüphanesi, Çine Kütüphanesi, Kuşadası Kütüphanesi nüfusu ve konumları bakımından en çok okuyucuya sahip olan kütüphanelerimizdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen ödenek ile her yıl kütüphanelerimize yeni kitap takviyeleri yapıyoruz. Kütüphanelerimizde bilhassa merkez kütüphanede yaptığım gözlemlere göre kalabalık olduğunu söyleyebilirim. Meslek hayatımdaki tecrübelerime dayanarak ifade etmem gerekirse kütüphanelerin rağbet görmesi her zaman ortamın nezih, temiz, ve sessiz olması ile orantılı olmuştur. Aydın halkının kütüphanelerimize gösterdiği ilgi tatmin edici ancak bu okuyucu sayısının üst sınırı olmaz. Bu nedenle ne kadar fazla kişi kitaplara rağbet gösterirse biz bundan memnun oluruz. İlimizde kitaplara olan ilginin artması için etkinlik ve eğitim hizmetleri gibi elimizden gelen her çalışmayı yapmaya gayret ediyoruz" ifadelerini kullandı.
’OKUMAK, TOPLUMUN SORUNLARINI UZUN VADEDE ÇÖZÜME ULAŞTIRIR’
Bir ülkede eğitim seviyesinin iyi olması, ülke sorunlarına karşı kullanılabilecek güçlü manevi araçlardan biri olduğunu belirten Aktakka, "Okumak gelişmektir. Bu gelişme ekonomik, sosyal, kültür ve daha birçok alanda ilerleme kaydetmektir, ufkun açılmasıdır. Bireyin bazı şeyleri irdeleyebilmesi, doğruyu bulabilmesi için bilgi birikimine sahip olması şarttır ve bunun da yolu kitaplardan geçiyor. Bir toplumun eğitim seviyesi ve kitaplarla olan ilişkisi ne kadar fazla ise, o toplumda sorunlar o oranda azalır ve bunun sonucunda huzurlu bir toplum profili ortaya çıkar. Toplum problemlerinin dermanını bulmak istiyorsak, okumayı yaygınlaştırmamız gerekiyor. Herkes kendi çevresinde bulunan kişilere okumayı tasvip etmeli. Ebeveynlere çocuklarımıza kitapları sevdirmek konusunda büyük görev düşüyor. Ancak anne-babalar kendileri kitaplara ilgi göstermediği halde çocuğuna okumakla ilgili tavsiye vermesi pek etkili olmayabilir. Yetişkinler, önce kendileri kitap okuyarak çocuklarımıza örnek olmalıdır" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GENEL Haberleri