█ Gerçek Gazetesi
Yurt içi tasarrufların arttırılması ve finansman imkanlarının çeşitlendirilmesini hedefleyen "Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi" kanunu Bakanlar Kurulu kararının ardından resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Söz konusu kanun hakkında bir açıklama yapan AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, Türkiye"de yurt içi tasarrufların arttırılması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye"de tasarrufların gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yüzde 13-14, yatırımların gayrisafi yurt içi hasılaya oranının ise yüzde 22 civarında olduğunu ifade eden Kılınç, aradaki yüzde 8'lik farkın cari açık olduğunu belirtti. Bunun yanında, söz konusu kanunla birlikte, Bireysel emeklilik sisteminden faydalanma oranlarının yükseltilmesi, vatandaşların daha etkin şekilde tasarrufa teşvik edilmesi ve sistemin uygulama süresince karşılaşılan sorunların çözülmesi amacıyla bireysel emeklilik sisteminde değişiklikler yapıldığını kaydeden Kılınç, "Bugün 17 milyon nüfuslu Hollanda'nın sigorta sektörünün sağladığı sigortacılık primi 110 milyar dolar iken 75 milyon nüfuslu ülkemizin sigortacılıkta sağladığı prim sadece 8 milyar dolardır. En kısa zamanda prim miktarının en az 6-7 kat artırılması gerekmektedir dedi.
Şu anda 15 emeklilik şirketinin bu konuda faaliyet göstermekte olduğuna işaret eden Kılınç, şunları söyledi: 2 milyon 794 bin 542 katılımcı mevcuttur. 1 Haziran 2012 itibarıyla katılımcıların toplam fon tutarı 16 milyar 458 milyon liradır, Geçen yıla göre artışımız yüzde 15'tir. Kişi başına düşen fon bedeli 5 bin 900 liradır. Bireysel Emeklilikle ilgili düzenleme 28 Mart 2001'de kanunlaşmış ve iki yıl sonra devreye girmiştir. Bugüne kadar sadece 4 bin 743 kişi emekli veya toplu para almış bulunmaktadır. Emekli olan katılımcıların ortalama birikimi 43 bin 600 TL"dir. Emeklilerin yüzde 75'i ise 17 bin 800 TL üzerinden emeklilik ödemesi almıştır
Kılınç, Türkiye"de çoğu kesimin bireysel emeklilik hakkında yeterli donanıma sahip olmadığını sözlerine ekledi. (iha)