Ağız ve diş sağlığı önemli

Ağız ve diş sağlığı önemli


Ger­çek Ga­ze­te­si
Ay­dın İl Sağ­lık Mü­dü­rü Dr. Hüs­nü Tır­pan­cı, 1622 Ka­sım 2009 ta­rih­le­ri ara­sın­da kut­la­na­cak olan “A­ğız ve Diş Sağ­lı­ğı Haf­ta­sı” kap­sa­mın­da Ay­dın"da çe­şit­li et­kin­lik­ler dü­zen­le­ne­ce­ği­ni be­lirt­ti.
Os­man­lı İm­pa­ra­tor­lu­ğu dö­ne­min­de cer­rah sa­yı­sı­nın az ol­ma­sı ne­de­niy­le diş­he­kim­li­ği mes­le­ği­ni ber­ber­le­rin ve da­ha son­ra pra­tis­yen diş­çi­le­rin yap­tı­ğı­nı ha­tır­la­tan İl Sağ­lık Mü­dü­rü Hüs­nü Tır­pan­cı, hal­kın diş­he­ki­mi ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­la­ya­bil­mek için ilk Diş­çi Mek­te­bi Ali­ye­si"nin or­tak ça­lış­ma­lar so­nu­cun­da 1908 yı­lın­da pro­je­len­di­ril­di­ği­ni söy­le­di. Yo­ğun ça­ba­lar so­nu­cu bu oku­lun 1909 yı­lın­da eği­ti­me baş­la­dı­ğı­nı be­lir­ten Tır­pan­cı, “1928 ta­rih­li ve 1219 sa­yı­lı Ta­ba­bet ve Şu­aba­tı San'at­la­rı­nın Tar­zı İc­ra­sı­na Da­ir Ka­nun ile de diş­he­kim­li­ği mes­le­ği ta­nım­lan­mış­tır. Açı­lan ilk Diş­çi­lik Yük­sek Oku­lu 1964 yı­lın­da tıp fa­kül­te­sin­den ay­rı­la­rak İs­tan­bul Üni­ver­si­te­si Diş­he­kim­li­ği Fa­kül­te­si ku­rul­muş­tur. Bi­lim­sel diş­he­kim­li­ği eği­ti­mi­nin 22 Ka­sım 1908"de baş­la­ma­sı ne­de­niy­le ül­ke­miz­de her yıl 22 Ka­sım gü­nü Diş He­kim­le­ri Gü­nü, 22 Ka­sım"ı içi­ne alan haf­ta Ağız ve Diş Sağ­lı­ğı haf­ta­sı ola­rak kut­lan­mak­ta­dı­r” de­di.
İn­san­la­rın fi­zik­sel sağ­lı­ğı­nın vü­cut­ta­ki tüm or­gan ve do­ku­la­rın sağ­lık­lı ol­ma­sı ile müm­kün ola­bi­le­ce­ği­ne işa­ret eden Dr. Tır­pan­cı, “Bu yüz­den ağız ve diş sağ­lı­ğı­nı bo­zan fak­tör­ler bi­rey­le­rin vü­cut sağ­lı­ğı­nı da et­ki­le­mek­te; diş çü­rük­le­ri ve diş eti has­ta­lık­la­rı, kalp ve da­mar has­ta­lık­lar yük­sek tan­si­yon, şe­ker has­ta­lı­ğı, er­ken ya­da dü­şük do­ğum ağır­lı­ğı, ke­mik eri­me­si ve mi­de ra­hat­sız­lı­ğı ris­ki­ni ar­tır­mak­ta­dır. Sağ­lık, bi­re­yin fi­zik­sel, zi­hin­sel ve sos­yal açı­dan tam bir iyi­lik ha­li­dir. Bi­rey­le­rin fi­zik­sel sağ­lı­ğı ise vü­cut­ta­ki tüm or­gan ve do­ku­la­rın sağ­lık­lı ol­ma­sı ile müm­kün­dür. Bu ne­den­le­dir ki ağız ve diş sağ­lı­ğı­nı bo­zan fak­tör­ler bi­re­yin vü­cut sağ­lı­ğı­nı da doğ­ru­dan et­ki­le­mek­te, diş çü­rük­le­ri ile di­şe­ti has­ta­lık­la­rı; kalp­da­mar has­ta­lık­la­rı, yük­sek tan­si­yon, ke­mik eri­me­si, şe­ker has­ta­lı­ğı, mi­de ra­hat­sız­lı­ğı ve ka­dın­lar­da er­ken do­ğum ya da dü­şük do­ğum ağır­lı­ğı risk­le­ri­ni ar­tır­mak­ta­dı­r” di­ye ko­nuş­tu.
Sağ­lık­lı ve bi­linç­li ne­sil­ler ye­tiş­tir­mek için ön­ce­lik­le top­lu­mun eği­til­me­si ge­rek­ti­ği­ne de­ği­nen Tır­pan­cı, şöy­le ko­nuş­tu: “A­ğız ve Diş Sağ­lı­ğı Haf­ta­sı"nda bü­tün sağ­lık ku­ru­luş­la­rı­mız eği­tim ça­lış­ma­la­rı yap­mak­ta­dır. Diş çü­rük­le­ri, diş eti has­ta­lık­la­rı­nın öne­mi, ko­ru­ma yol­la­rı, diş fır­ça­sı, diş ipi­nin kul­la­nım alış­kan­lı­ğı, den­ge­li ve ye­ter­li bes­len­me, dü­zen­li ola­rak diş­he­ki­mi­ne git­me alış­kan­lı­ğı­nın ka­zan­dı­rıl­ma­sı ko­nu­la­rın­da eği­tim­ler ya­pıl­mak­ta­dır. İm­kan­lar doğ­rul­tu­sun­da okul­lar­da öğ­ren­ci ve ve­li eği­tim­le­ri ve­ril­mek­te ve öğ­ren­ci­ler ağız ve diş ta­ra­ma­sın­dan ge­çi­ril­mek­te­dir. Ağız ve diş sağ­lı­ğı­nı ko­ru­ya­bil­mek için ön­ce­lik­le ki­şi­nin ken­di sağ­lı­nın bi­lin­cin­de ol­ma­sı ge­rek­mek­te­di­r” (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SAĞLIK Haberleri