Gerçek Gazetesi
Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, 1622 Kasım 2009 tarihleri arasında kutlanacak olan Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında Aydın"da çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirtti.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde cerrah sayısının az olması nedeniyle dişhekimliği mesleğini berberlerin ve daha sonra pratisyen dişçilerin yaptığını hatırlatan İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, halkın dişhekimi ihtiyacını karşılayabilmek için ilk Dişçi Mektebi Aliyesi"nin ortak çalışmalar sonucunda 1908 yılında projelendirildiğini söyledi. Yoğun çabalar sonucu bu okulun 1909 yılında eğitime başladığını belirten Tırpancı, 1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun ile de dişhekimliği mesleği tanımlanmıştır. Açılan ilk Dişçilik Yüksek Okulu 1964 yılında tıp fakültesinden ayrılarak İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi kurulmuştur. Bilimsel dişhekimliği eğitiminin 22 Kasım 1908"de başlaması nedeniyle ülkemizde her yıl 22 Kasım günü Diş Hekimleri Günü, 22 Kasım"ı içine alan hafta Ağız ve Diş Sağlığı haftası olarak kutlanmaktadır dedi.
İnsanların fiziksel sağlığının vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkün olabileceğine işaret eden Dr. Tırpancı, Bu yüzden ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireylerin vücut sağlığını da etkilemekte; diş çürükleri ve diş eti hastalıkları, kalp ve damar hastalıklar yüksek tansiyon, şeker hastalığı, erken yada düşük doğum ağırlığı, kemik erimesi ve mide rahatsızlığı riskini artırmaktadır. Sağlık, bireyin fiziksel, zihinsel ve sosyal açıdan tam bir iyilik halidir. Bireylerin fiziksel sağlığı ise vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkündür. Bu nedenledir ki ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilemekte, diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalpdamar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı, mide rahatsızlığı ve kadınlarda erken doğum ya da düşük doğum ağırlığı risklerini artırmaktadır diye konuştu.
Sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek için öncelikle toplumun eğitilmesi gerektiğine değinen Tırpancı, şöyle konuştu: Ağız ve Diş Sağlığı Haftası"nda bütün sağlık kuruluşlarımız eğitim çalışmaları yapmaktadır. Diş çürükleri, diş eti hastalıklarının önemi, koruma yolları, diş fırçası, diş ipinin kullanım alışkanlığı, dengeli ve yeterli beslenme, düzenli olarak dişhekimine gitme alışkanlığının kazandırılması konularında eğitimler yapılmaktadır. İmkanlar doğrultusunda okullarda öğrenci ve veli eğitimleri verilmekte ve öğrenciler ağız ve diş taramasından geçirilmektedir. Ağız ve diş sağlığını koruyabilmek için öncelikle kişinin kendi sağlının bilincinde olması gerekmektedir (iha)