ADÜ bir kez daha dünya literatürüne girdi

ADÜ bir kez daha dünya literatürüne girdi


█ Gerçek Gazetesi
Son iki yıldır çeşitli buluşlara ve bilimsel başarılara imza atan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, bir kez daha dünya literatürüne girdi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Sarp tarafından yeni bir mineral keşfedildi. Prof. Dr. Halil Sarp, yeni keşfini ADÜ Senato Salonu"nda ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu ile birlikte kamuoyuna tanıttı.
Aydın Adanan Menderes Üniversitesi"nin bilimsel çalışmaları ve çeşitli buluşları ile her geçen gün dünya çapında başarılara imza attığını belirten Rektör Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Halil Sarp"a mineraloji ilmine katkısından dolayı teşekkür etti.
Yeni buluşun Uluslararası Mineraloji Birliği Yeni Mineraller İsimlendirme ve Sınıflandırma Komisyonu tarafından 4 Şubat 2013 tarihinde kabul edildiğini belirten ADÜ Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Sarp, çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. “Barrotite” olarak isimlendirdiği bu mineralin yanı sıra 41 mineral keşfi daha bulunan Sarp, daha önceki yıllarda “Lapeyretie” isimli minerali Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu"nda yaptığı çalışmalar sonucu keşfetmiş ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi"nin adını dünya literatürüne yazdırmıştı. Bunun yanı sıra Cenevre Üniversitesi"nde çalıştığı dönemde 40 adet daha mineral keşfi bulunan Halil Sarp"ın, son minerali de Uluslararası Mineraloji Birliği Yeni Mineraller İsimlendirme ve Sınıflandırma Komisyonu tarafından (International Mineralogical Association Commission On New Minerals, Nomenclatıre And Classification) 4 Şubat 2013 tarihinde kabul edildi.
On sekiz kabul, bir ret, iki çekimser oy ile bir hayli yüksek kabul oranına sahip “Barrotite” minerali, Güney Fransa"daki Roua Bakır Madeni"nden gelen bir numune analizi sonucunda sekiz yıllık bir çalışmanın ürünü olarak keşfedildi. İnceleme yapılan iki örnekten biri Adnan Menderes Üniversitesi Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu"nda “KMY-26”, diğeri Cenevre Üniversitesi Kristalografi Laboratuarı"nda “CR-011” kod numaralarıyla saklandığı belirtildi.
Belli kurallara uygun olmak koşulu ile keşif sahibinin isteğine göre isimlenen dünya minerallerinden kırk üç tanesinin, 1961 yılında Karacasu"dan Cenevre"ye “Mineraloji” okumak için giden Halil Sarp tarafından keşfedilip isimlendirilmesinin Üniversite ve Türkiye için ayrıca bir gurur kaynağı olduğunu belirten Prof. Dr. Halil Sarp, Barrotite Mineralinin kimyasal formülünü “Cu9Al (HSiO4) 2 [(SO4) (HAsO4) 0.5] (OH) 12 .8H2O” olarak açıkladı. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri