ADÜ, Aydın’daki hava kirliliğini masaya yatırdı

ADÜ, Aydın’daki hava kirliliğini masaya yatırdı

Gerçek Gazetesi
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) tarafından “Aydın'da Hava Kirliliği, Ultraviyole ve Çevresel Radyasyon Kirliliği” konulu panel düzenlendi. Aydın"daki karbonmonoksit ve duman kirliliğinin ele alındığı panelde Aydın"da her yıl hava kirliğine bağlı olarak 6 kişinin ülke genelinde ise yaklaşık 735 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Panelin açılışında konuşan Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, “Bürokrasimiz şu yada bu sebeplerden ötürü, hava kirliliği konusunda etkin denetim yapamıyor” dedi.
Coş, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi ve Aydın İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından ADÜ Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu'nda düzenlenen ''Aydın'da Hava Kirliliği, Ultraviyole ve Çevresel Radyasyon Kirliliği'' konulu panelde yaptığı konuşmada, hava kirliliğinin 21. yüzyılda Aydın gibi bir ilde aslında tartışılır olmaması gerektiğini, ama maalesef tartışmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Hava kirliliğinin önlenmesi konusunda mevzuat eksikliğinin olmadığını, ancak uygulamada yetersizliklerin olduğunu ifade eden Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, ''Uygulamayı tek başına resmi kuruluşlardan beklemek, doğru değildir. Bu yüzden vatandaşlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, meslek odalarımızın resmi kurumlara elinden geldiğince yardımcı olması gerekir. Sonuçta hepimizin sağlıklı bir çevrede, temiz bir havada yaşamasına katkıda bulunulması gerekir. Belediyelerimize ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüze bu konuda kurallara ve standartlara uymayan, hava kirliliğine neden olan kişi ya da kurumları ihbar ederek, bildirim yükümlülüğünü yerine getirerek, katkıda bulunabilirler. Bürokrasimiz şu yada bu sebeplerden ötürü, hava kirliliği konusunda etkin denetim yapamıyor. Etkin denetim yapılamayınca da söz konusu şikayetler gündeme geliyor” diye konuştu.
EN KISA SÜREDE
HAVA KİRLİLİĞİ
ÖNLENMELİ
Panelde konuşan ADÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Evci Kiraz, Aydın'ın Dünya Sağlık Örgütü tarafından ''Şehir Sağlığı'' açısından izlendiğini belirterek, ''Hava kirliliği Aydın'ın sağlıklı şehir karnesine zarar verebilir. En kısa sürede, en etkili önlemlerle görünür hava kirliliğini önlemeliyiz'' dedi.
ADÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Polatlı ise iç ve dış ortam hava kirliliğinin kalp ve akciğer hastalıklarına bağlı ölüm oranlarını artırdığını söyledi. Polatlı, kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde astım ve KOAH sıklığı ile solunum yollarında kanser riskinin yüksek olduğunu kaydetti.
ADÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Beşer ise Dünya Sağlık Örgütü tarafından hava kirliliği ile ilgili olarak 32 parametre açıklandığını ve ölçümlerinde bu parametlere göre yapıldığını ifade ederek, ''Aydın'da ise bu parametrelerden sadece iki tanesi biliniyor. Onların da yorumlamaları yanlış yapılıyor'' diye konuştu.
ADÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Özsunar Dayanır ise hava kirliliğinin insan ömrünü ortalama 4 yıl kısalttığını öne sürdü. (iha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel Haberleri